Ar žinote, jog sausainius galima kepti ne tik su žaliais, bet ir su virtais kiaušiniais? Aš kažkada buvau tai girdėjusi, bet praktikoje išbandžiau tik po šiųmetinių Velykų. Šis sausainių receptas puikus būdas sunaudoti velykinius ar atvelykio margučius, arba paprasčiausiai šaldytuve užsilikusius virtus kiaušinius. Mūsų šeimoje šie sausainiai užsitarnavo atvelykio sausainių vardą ir jau tikrai žinau, kad juos, pagal vaikų pageidavimą, turėsiu kepti dar ne vienerius metus po Velykų. Po pavasarinių švenčių tie virti kiaušiniai mūsų namuose jau būna taip pabodę, kad jų niekas nebenori valgyti. Tada, kad sunaudočiau užsilikusius margučius, gaminu įvairiausias pikantiškas mišraines, kepu mėsos pyragus su kiaušiniais arba gaminu škotiškus kiaušinius, nors irgi labiau iš būtinybės nei iš malonumo. Na, o sausainių norisi visada! Kai juos pirmą kartą iškepiau ir pranešiau šeimai, jog šie su margučiais, visi ragavo ir ilgai kraipė galvas, negalėdami juose nei margučių vaizdo, nei skonio surasti. Sausainiai visus tiesiog sužavėjo, kepiau kelis kartus ir vis nelikdavo, net nufotografuoti normaliai nespėjau. Tai vienas prie stiklinės pieno, tai keli prie pusrytinės arbatos, tai visai nedidelis ir “tikrai paskutinis” prie popiečio kavos… Ai, reikėjo kepti iš karto dvigubą porciją!
Sausainiai su virtais kiaušiniais, šokoladu ir kokosais
Atvelykiui
Sudėtis
- 2 kietai virtų kiaušinių
- 180 g sviesto
- 1 stiklinės rudojo cukraus
- 0,5 šaukštelio jūros druskos
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
- 2 stiklinių šviesių speltų miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 stiklinės šokoladinių lašelių
- 2 šaukštų kokosų drožlių
Eiga
Minkštą, kambario temperatūros sviestą, elektriniu maišytuvu išsukite su cukrumi, druska ir vanile. Kol maišytuvas plaka, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite kietai virtus kiaušinius, juos suberkite į purų sviestą ir išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įminkykite į tešlą. Galiausiai įmaišykite šokoladą ir kokosų drožles, tešla gausis pakankamai tiršta.
Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros. Ant kepimo popieriaus dviem šaukštais arba ledų kabinimo šaukštu sukrėskite tešlą į atskirus kauburėlius, su pakankamai dideliais tarpais tarp jų. Man į standartinę kepimo skardą tilpo 9 dideli sausainiai. Jie kepdami plėsis ir iš beformių tešlos kauburėlių, taps panašūs į apvalius didelius sausainius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, jei sausainiai bus mažesni jiems iškepti pakaks ir 10 minučių.
Iškepusius sausainius palikite ataušti ir sukietėti, kadangi tik ištraukti iš orkaitės jie būna labai minkšti ir trapūs. Valgykite visiškai ataušusius. Jie puikiai išsilaiko keletą dienų sausoje dėžutėje.
7 Comments
Arunas
2015-04-14 at 11:54 amIštaisykite klaidą:
2 a.š. valinės ekstrakto
Rennie
2015-04-14 at 8:27 pmAčiū, už pastabumą. Pataisyta!
bocozoo
2015-04-22 at 3:07 pmPerskaičiau “kiaušiniai su sausainiais”. Oho, kažkas naujo – galvoju 😀
Moteriškas protas :)))
Ramunė
2016-03-23 at 10:18 amMiela Renata, labai labai norim gaminti po Vėlykų, bet… nesimato recepto ingredientų!!! HELP!!! O gal čia tik mano vienos kompas taip kvailioja, bet kitus Jūsų receptus rodo tvarkingai…
Erika
2016-03-23 at 11:35 pmSveiki… Kažkur pasislėpė ingridientai ir jų kiekiai, ar čia tik pas mane?
Dovilė
2016-03-24 at 3:16 pmNematyti ingredientų sąrašo…
Rennie
2016-03-25 at 3:39 pmbandau aiškinti, kodėl tie ingredientai dingsta. Tikiuosi ilgai neužtruksiu…