APP/ Desertai/ Pavasaris/ Visi receptai

Sluoksniuotas ruginės duonos desertas

Sluoksniuotas ruginės duonos desertas labai populiarus kaimyninėje Latvijoje. Jį pagaminti labai paprasta, o jei iš anksto pasiruošite juodos duonos trupinių, tai pasiruošite dar greičiau. Šiam desertui labiausiai tinka saldžiarūgštės uogienės, man patinka su spangulių arba bruknių, bet tiks ir slyvų. Tai puikus receptas nešviežios ruginės duonos sunaudojimui.

Šis receptas iš tausaus gaminimo receptų serijos, kuria norėčiau paskatinti maistą prikelti antram gyvenimui, skaniai panaudoti dar kartą, bet jokiais būdais neišmesti. Yra paskaičiuota, jog būtent pasenusios duonos namų ūkiai išmeta daugiausiai. Todėl labai džiaugiuosi galėdama prisidėti prie Lietuvos vartotojų instituto suburtos tarptautinės iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“, kurios tikslas – mažinti maisto švaistymą namuose ir taip prisidėti prie globalių problemų sprendimo: klimato kaitos stabdymo, išteklių tausojimo ir biologinės įvairovės išsaugojimo. Šį, sluoksniuotos duonos receptą, gaminau tiesioginėje transliacijoje iš savo namų, kuri buvo skirta juodos ruginės duonos tausojimui. Video su šio recepto gaminimu kviečiu žiūrėti čia. Iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ puslapyje rasite šį, bei daugelį kitų virtuvės šefų ir maisto entuziastų tausių receptų kolekcija, kuri įkvepia planingai vartoti maistą bei kūrybingai sunaudoti maisto likučius ar sukauptas maisto atsargas. Aš už maistą! Sunaudokime jį, bet neišmeskime!

Sluoksniuotas ruginės duonos desertas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 4 desertams
Gaminimo laikas: 25 min.

Latviškas receptas

Sudėtis

  • Duonos trupiniams:
  • 400 g padžiūvusios ruginės duonos
  • 4 šaukštų rudojo cukraus
  • 2 šaukštelių cinamono
  • 40 g sviesto
  • Kremui:
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 200 ml maskarponės sūrio
  • 80 g cukraus
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 250 ml spanguolių ar bruknių uogienės

Eiga

1

Pirma pagaminkite duonos trupinius. Padžiūvusią duoną sukapokite kapoklėje S tipo peiliukais iki trupinių. Juos keptuvėje pakepinkite ant sviesto kartu su cukrumi bei cinamonu ant žemos temperatūros. Kepkite tol, kol iš duonos išgaruos drėgmė. Ataušę duonos trupiniai taps traškūs.

2

Paruoškite kremą išplakdami grietinėlę su paprastu bei vaniliniu cukrumi, į ją įmaišykite maskarponės sūrį ir suplakite į standų kremą.

3

Sluoksniuokite desertą permatomose taurėse. Pirma berkite kelis šaukštus duonos trupinių, tada dėkite kremą, ant jo pilkite trintas spanguoles, tada vėl trupinius, kremą ir spanguoles. Desertą baikite kremu ir apibarstykite cinamonu. Prieš pateikiant palaikykite kelias valandas šaldytuve, kad trupiniai sudrėktų ir susistovėtų skoniai.

Užrašai

Receptas paruoštas kartu su LIETUVOS VARTORTOJŲ INSTITUTU

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    g
    2020-04-26 at 6:03 pm

    Jei man reiktų reitinguoti lietuviškus desertus, šis man būtų Nr. 1. Rūgštus, saldus, kartus, sūrus – full taste, visiškai pilno sodraus skonio. Jei kas pamena Vilniaus cukrainę Didžiojoje gatvėje – vien tik dėl šio duonos deserto ten lankydavomės. Desertas būdavo patiekiamas ne taurėje, o kaip sluoksniuoto torto gabaliukas trikampis. Ko gero, pagamintas buvo ilgiau laikomas šaldytuve. Ač už recept 🙂

  • Komentuokite