Tai pasirodo, šiandien pyragų dieną! O aš ką tik pargrįžusi iš kelionės niekaip nespėsiu nieko skanaus ir naujo iškepti, todėl dalinuosi dar vienu receptu iš naujosios savo knygos “Sezoninių skanumynų istorijos” rudens skyriaus. Ją virtualiai pavartyti galite čia, o įsigyti su mano parašu ir asmenine dedikacija už geriausią kainą tik Sezoninės Virtuvės el. parduotuvėje. Kai šio pyrago nuotraukomis, anonsuodama naująją knygą, pasidalinau Sezoninės Virtuvės FB ir Instagram paskyrose, sulaukiau ne vieno prašymo ir komentaro pasidalinti šio fotogeniško ir ne mažiau skanaus pyrago receptu. Taigi, dalinuosi!
Obuolių kiekvieną rudenį būdavo pilni namai, o kriaušė tik viena kita. Visas jas kaipmat suvalgydavome, todėl ir pyragus su jomis retai kada kepdavau. Bet apie šį pyragą svajojau ne vienus metus ir, kai vieną rudenį pabodo kepti pyragus vien su obuoliais, iškepiau šį gražuolį su kriaušėmis. Valgytojų komplimentų negalėjau atsiginti. Tai ypač fotogeniškas ir greitai paruošiamas pyragas, kuriam vaisių net nereikia pjaustyti ar lupti. Kriaušes į tešlą kiškite visiškai sveikas, jos kuo gražiausiai iškeps kartu su besipučiančia tešla. Šiam pyragui sunaudoju vos 80 g speltų miltų, juos papildau migdolų miltais, kurie kriaušėms suteikia dar daugiau aromatingumo. Jei neturite migdolų miltų, riešutus galite paprasčiausiai susmulkinti kapoklėje.
Šokoladinis kriaušių pyragas su riešutais
Sudėtis
- 4 didelių kriaušių
- 150 g juodojo šokolado
- 50 ml migdolų pieno
- 120 g sviesto
- 120 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 4 kiaušinių
- 80 g šviesių speltų miltų
- 50 g migdolų miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Eiga
Paruoškite tešlą. Šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir migdolų pienu. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol neliks kristalėlių. Iš lėto supilkite pravėsusį šokolado bei sviesto lydinį ir gerai išmaišykite. Speltų miltus sumaišykite su migdolų miltais, kepimo milteliais ir druska. Miltų mišinį supilkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
Iškepkite pyragą. Gerai nuplaukite kriaušes. Kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą. Vieną po kitos į tešlą kiškite švarias kriaušes, kad jų viršutinė dalis su koteliais kyšotų iš tešlos. Pyragą pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių, kol pyragas iškils ir visiškai iškeps. Kepinį aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai šaltą.
Užrašai
Receptas, istorija ir nuotraukos iš knygos "Sezoninių skanumynų istorijos"; photo&styling "Fotopastelė"
8 Comments
Jolanta
2019-09-18 at 5:30 pmLabai skanus pyragas. Labai laukiau jo recepto..ačiū, kad daliniesi , Renata..mano šių metų atradimas…vau..
Renata
2019-09-20 at 9:08 amMan labai smagu kad patinka 🙂 Ačiū, kad čia užsuki, skaitai ir gamini!
Inga
2020-09-30 at 12:33 pmSuperinis pyragas
Agne
2021-01-04 at 3:27 pmSakykite, gal galima sviestą kokiu kokoso kremu pakeisti? Mergaitė netoleruoja pieno produktų, o taip norėtųsi išbandyti 🙂
Renata
2021-01-11 at 12:24 pmSu kokosų pienu nesu bandžiusi, bet ghee sviestas irgi tinka, jis neturi laktozės.
Gintatė
2021-01-09 at 3:33 pmSakykite, prašau, kokio dydžio ( cm) kekso forma naudojate?
Renata
2021-01-11 at 12:17 pmSveiki, naudoju 24 cm ilgio kekso formą.
Irena
2021-02-21 at 8:42 amSveiki, o kepat su vėjeliu ar be vėjelio?