Jau šį sekmadienį prasideda adventas ir aš su džiaugsmu atidarau kalėdinių kepinių sezoną! Su dukra sutarėme, jog kiekvieną advento savaitgalį kepsime vis skirtingus sausainius. Šiuos išbandžiau kiek anksčiau, kad prieš savaitagalį dar spėčiau ir su jumis pasidalinti. Pirmam kartui norėjosi kažko tradicinio ir lietuviško, bet ilgai nesugalvojau kokie gi galėtų būti tie tikrieji lietuviški kalėdinio laikotarpio sausainiai, aišku, neskaitant kūčiukų, nes jų prie sausainių visgi nepriskirčau. Mano vaikystės namuose Kalėdoms buvo kepami firminiai močiutės sausainiai, kuriuos rasite ir “Nostalgiški skanumynai” knygoje. O aš savo vaikams šventiniu laikotarpiu dažniausiai kepu jų mėgstamus kalėdinius meduolius. Nors nei vienų, nei kitų sausainių negalėčiau pavadinti tradiciniais lietuviškais. Na, patys lietuviškiausi, man atrodo, galėtų vadintis varškės sausainiai. Nostalgiškus varškės sausainius su obuoliais esu kepusi tikrai ne kartą, bet dar nei karto jų nekepiau Kalėdoms. Taigi, nuo kalėdinių sausainių formelių nupūčiau dulkes, pasirinkau kvapniausią, kokį tik galėjau prekybos centre rasti ekologišką cinamoną ir pradėjau namus kvepinti šventėmis! Nuo tradicinės varškės sausainių tešlos šis variantas skiriasi tuo, jog jam naudoju šviesius speltų miltus ir sviesto kiekį kiek sumažinau. Šių sausainių tešlai nereikia nei cukraus, nei kiaušinių, o saldumo jiems suteikia ant viršaus apibarstytas rudasis cukrus su maltu cinamonu. Bet renkantis varškę sausainiams taupyti tikrai nevertėtų, rinkitės kuo natūralesnę ir kuo riebesnę. Visas šių sausainių cinkelis – cinamone. Todėl jį pasirinkite kuo kokybiškesnį ir kvapnesnį. Šis prieskonis, kaip niekas kitas, sugeba stebuklingai skleisti jaukumą ir šventinę nuotaiką. Teprasideda didysis Kalėdų laukimas!
Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu
Kalėdoms
Sudėtis
- 200 g riebios varškės
- 100 g sviesto
- 250 g šviesių speltų miltų
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- kelių lašų vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- Apibarstyti:
- 5 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 3 šaukštelių ekologiško "Santa Maria" malto cinamono
Eiga
Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.
Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.
Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite, bet labai tešlos nenuploninkite, ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.
Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.
Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite. Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su "Santa Maria Lietuva".
4 Comments
Julija
2018-12-03 at 8:01 amLaba diena. Ar galima speltos miltus pakeisti avižų miltais? (negaliu naudoti gliuteno turinčius).
Ar reikėtų keisti proporcijas?
Skaistė
2018-12-05 at 8:44 amTešla minkosi tooobulai 🙂 tik skoniui pastiprint, kitąkart dėčiau čiut cukraus ar kito saldiklio ir į pačią tešlą 😉
Rita
2018-12-13 at 7:06 pmSkanu, bet labai jau sunku iskepti. Vidurys dar zalokas, o krastai jau kietoki.
Agnė
2018-12-14 at 8:09 amAr galima naudoti kepiniams skirtą varškę, tą kur kibiriukuose būna?