Baziniai receptai/ Kepiniai/ Visi receptai

Neminkyta kvietinio raugo SOURDOUGH duona

Vienas iš šių metų mano tikslų buvo Šv. Agotos, duonos globėjos, dienai pačiai išsikepti Sourdough duoną. Labai ilgai šios duonos nedrįsau kepti pati, nes gąsdino jos proceso ilgumas ir sudėtingumas. Bet išbandžiusi lengvesnę No-knead Sourdough duonos versiją – neminkytą raugo duoną, negaliu nustoto ją kepusi. Jau visą mėnesį mėgaujamės namine kvietinio raugo duona, kepu ją su įvairiausiomis sėklomis, mėgstamiausios – traškiosios kanapės. Rytojaus Agotinės kvepės namine raugo duona su kanapėmis!

Viskas daug paprasčiau ir lengviau nei galėjau įsivaizduoti! Aišku, ši, lengviau ir greičiau paruošiama kvietinio raugo duonos versija, negalėtų varžytis Sourdough duonų grožio konkurse, bet tai yra viena skaniausių, kokią tik esu iškepusi namuose, duona! Darbo su ja tikrai nedaug, tik pakilti jai reikia laiko. Prieš kepdami šią duoną, būtinai pažiūrėkite video šiame recepte, pagal kurį ir kepu neminkytą raugo duoną. Dalinuosi šios duonos ruošimo eiga:

  • Duonos kepimo dieną ryte pamaitinu raugą, kad vakare jis būtų aktyvus.
  • Vakare apie 21-22 val. užmaišau duonos tešlą su aktyviu raugu. Užtrunku vos kelias minutes. Po pusvalandžio 20 sekundžių tešlą ištampau.
  • Nakčiai palieku duonos tešlą kambario temperatūroje pakilti.
  • Ryte, po 8-10 valandų, tešlą suformuoju ir dedu į kildinimo krepšelį.
  • Antrą kartą duoną krepšelyje kildinu dar 1,5 valandos.
  • Galiausiai duoną iškepu vėlyviems pusryčiams!

Gardžios naminės duonos!

Neminkyta kvietinio raugo SOURDOUGH duona

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 1 kepalas
Gaminimo laikas: apie 12 val. Kepimo laikas: 30 min.

Kepiniai su raugu

Sudėtis

  • 50 g aktyvaus kvietinio raugo
  • 350 g vandens
  • 500 g kvietinių šviesių miltų
  • 9 g druskos
  • 2 šaukštų nelukštentų kanapių sėklų

Eiga

1

Tą dieną, kai kepsite duoną, iš ryto pamaitinkite raugą, kad vakare jis būtų aktyvus ir tinkamas kepimui. Pasiruošęs naudojimui raugas, neskęsta vandenyje (jis plūduriuoja vandens paviršiuje).

2

Vakare užmaišykite duonos tešlą. Į vandenį supilkite raugą ir mentele arba mediniu šaukštu išmaišykite, tada suberkite miltus, kanapių sėklas ir druską. Visus ingredientus apjunkite maišydami ta pačia mentele arba mediniu šaukštu. Ilgai maišyti nereikia, tik kol visi ingredientai apsijungs į vientisą tešlą. Šios tešlos nereikia minkyti nei tešlos maišytuvu, nei rankomis. Tešlą uždenkite rankšluosčiu ir palikite pailsėti kambario temperatūroje apie 30 minučių. Po pusvalandžio tešlą iš šonų apie 20 sekundžių patempkite iš apačios į viršų, kol susiformuos tešlos rutulys ir tampyti pasidalys sunkiau. Kaip tai daryti žiūrėkite video, kurį nurodžiau įrašo viršuje. Po šio proceso tešlą uždenkite maistine plėvele arba rankšluosčiu, kad neapdžiūtų, ir palikite augti kambario temperatūroje apie 8-10 valandų. Pasistenkite tešlos neperlaikyti, nes perrūgusią tešlą po to bus sunku formuoti.

3

Ryte tešla bus dvigubai pakilusi. Ją ir vėl rankomis pratampykite, tik šį kartą tai darykite tešlą ištempdami aukščiau ir mažiau kartų, vėlgi apie 20 sekundžių. Po nakties tešla bus elastingesnė ir tampresnė. Tai daroma, kad į tešlą patektų daugiau oro. Po šio proceso tešlą sukrėskite ant miltais nubarstyto paviršiaus ir keliais rankų judesiais suformuokite duonos kepalą. Duonos kildinimo krepšelį apibarstykite miltais ir kanapių sėklomis, guldykite tešlą gražiąja puse į apačią. Kildinimo krepšelį su tešla uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30 minučių kambario temperatūroje pakilti. Po to tešlą su krepšeliu 1 valandai dėkite į šaldytuvą.

4

Ketaus puodą su dangčiu statykite į 220 laipsnių karščio orkaitę, kad gerai įkaistų. Duonos tešlą išimkite iš kildinimo krepšelio apversdami jį ant kepimo popieriaus. Apverstą duonos tešlos kepalą iš šono įpjaukite aštriu peiliuku. Kartu su kepimo popieriumi paruoštą duonos kepaliuką įdėkite į ikaitintą puodą, jį uždenkite ir kepkite uždengtame puode apie 20-25 minutes, per tą laiką duona išsipūs ir iškeps. Tada puodą išimkite iš orkaitės, atidenkite dangtį, geriausiai būtų jei išimtumėte kepimo popierių ir toliau duoną statykite apkepti tame pačiame puode dar 10-15 minučių, tik sumažinus kaitrą iki 200 laipsnių karščio. Per tą laiką duona gražiai apskrus.

5

Iškepusią duoną atsargiai išimkite iš karšto puodo ant grotelių ir palikte valandai gerai ataušti. Skanaisia ši duona šviežia, nes ji būna traški iš išorės ir maloniai minkšta iš vidaus.

Užrašai

Receptas iš www.baked-theblog.com

Gali patikti

6 komentarai

  • Atsakyti
    Milda
    2021-02-04 at 9:44 pm

    Sveiki, o kaip pačiai pasigaminti raugą ir kas yra kildinimo maišas? Ačiū

  • Atsakyti
    Inesa
    2021-02-04 at 9:48 pm

    Sveiki,
    O kaip pasiruošti tą kvietinį raugą? Nesu kepusi nieko su raugais, neišmanau. 🙂

  • Atsakyti
    Lijana
    2021-02-05 at 11:33 pm

    Sveiki, ačiū už receptą, noriu išbandyt jau šį savaitgalį. Tačiau mano raugas ruginis, tad kaip manot, ar tiktų jis šiai duonai? Dėkoju dsr kartą 😊

    • Atsakyti
      Renata
      2021-02-07 at 10:16 pm

      Šiai duonai labiau tiktų kvietinis, su ruginiu nesu bandžiusi, jei kepsite, duokite žinią, kaip pavyko.

    Komentuokite