Šiemet Užgavėnės sutampa su pavasariu. Dvi šventės vieną dieną – reikalauja ypatingo kepinio! Švedijoje Semla bandelių sezonas prasideda dar gerokai prieš Užgavėnias ir su šia švente pasibaigia. Šios bandelės vienas elegantiškesnių Užgavėnių kepinių pasaulyje ir visai nepanašios į mums įprastus užgavėnių blynus. Semla bandelės, įdarytos migdolų įdaru ir plakta grietinėlė atrodo, kaip išsipusčiusios panelės, pasitikdamos pavasarį. Šiuo laiku jos kepamos beveik visoje Skandinavijoje: Suomijoje vadinamos Laskiaispullat, Norvegijoje – Fastllavnsbolle.
Tai vienas paskutiniųjų žiemiškų kepinių, gardinamų kardamonu. Jo beriama ne tik į tešlą, bet ir į migdolų įdarą. Švediškoms bandelės renkuosi ir Švedijos įmonės Santa Maria ekologišką maltą kardamoną, kurio galima rasti kiekviename didesniame prekybos centre. Kartais šios bandelės patiekiamos dubenėlyje su pienu, o Suomijoje, vietoj migdolų, jos įdaromos džemu. Gal šiemet vietoj užgavėnių blynų, o gal ir kartu su blynais sugalvosite jų išsikepti. Receptą adaptavau pagal savo mėgstamos švedų tinklaraštininės Call Me Cupcake receptą.
Užgavėnėms Paruoškite bandelių tešlą. Miltus sumaišykite su sausomis mielėmis, druska ir kardamonu. Į miltų mišinį įmuškite kiaušinį, pilkite kambario temperatūros pieną, berkite cukrų ir minkykite, geriausiai virtuviniu kombainu tešlos minkymo kabliu, kol visi ingredientai apsijungs į vientisą tešlą. Tai turėtų trukti apie 5 minutes. Tada lėtai, į minkomą tešlą dalimis sumeskite gabalėliais padalintą minkštą sviestą ir minkykite dar apie 15-20 minučių, kol tešla atlips nuo kablio, taps elastinga ir blizgi. Tešlą uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir palikite 10 minučių "pailsėti". Formuokite bandeles. Tešlą padalinkite į 8 lygias dalis. Iš kiekvieno tešlos gabaliuko suformuokite apvalias bandeles, sudėkite jas skardoje ant kepimo popieriaus, uždenkite rankšluostėliu ir palikite valandai šiltai, kad "pakiltų". Paruoškite migdolų įdarą. Migdolus įmeskite į verdantį vandenį kelioms minutėms ir perliekite šaltu vandeniu. Nuplikyti migdolai labai lengvai nusilupa išsinerdami iš savo odelių. Nuluptus migdolus kartu su cukrumi, pienu, kardamonu ir žiupsneliu druskos sudėkite į kapoklę ir sutrinkite į vientisą migdolinį kremą. Kremą sukrėskite į konditerinį maišelį. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę, kepkite 12 minučių. Iškepusias bandeles palikite praaušti. Išplakite grietinėlę, tik jos neperplakite. Išplaktą sukrėskite į konditerinį maišelį. Įdarykite bandeles. Kiekvienos bandelės viršūnėlę nupjaukite ir šakute iškrapštykite dalį bandelės vidaus. Bandeles įdarykite pirma migdolų kremu, o ant viršaus - plakta grietinėle ir pavožkite nupjauta bandelės "kepurėle", apibarstykite cukraus milteliais. Skanaus! Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVAŠvediškos užgavėnių bandelės SEMLA
Sudėtis
Eiga
Užrašai

Komentarai