APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai/ Žiema

Švediškos užgavėnių bandelės SEMLA

Šiemet Užgavėnės sutampa su pavasariu. Dvi šventės vieną dieną – reikalauja ypatingo kepinio! Švedijoje Semla bandelių sezonas prasideda dar gerokai prieš Užgavėnias ir su šia švente pasibaigia. Šios bandelės vienas elegantiškesnių Užgavėnių kepinių pasaulyje ir visai nepanašios į mums įprastus užgavėnių blynus. Semla bandelės, įdarytos migdolų įdaru ir plakta grietinėlė atrodo, kaip išsipusčiusios panelės, pasitikdamos pavasarį. Šiuo laiku jos kepamos beveik visoje Skandinavijoje: Suomijoje vadinamos Laskiaispullat, Norvegijoje – Fastllavnsbolle.

Tai vienas paskutiniųjų žiemiškų kepinių, gardinamų kardamonu. Jo beriama ne tik į tešlą, bet ir į migdolų įdarą. Švediškoms bandelės renkuosi ir Švedijos įmonės Santa Maria ekologišką maltą kardamoną, kurio galima rasti kiekviename didesniame prekybos centre. Kartais šios bandelės patiekiamos dubenėlyje su pienu, o Suomijoje, vietoj migdolų, jos įdaromos džemu. Gal šiemet vietoj užgavėnių blynų, o gal ir kartu su blynais sugalvosite jų išsikepti. Receptą adaptavau pagal savo mėgstamos švedų tinklaraštininės Call Me Cupcake receptą.

Švediškos užgavėnių bandelės SEMLA

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
By Renata Kiekis: 8 didesnės bandelės
Gaminimo laikas: 30 min. ir tešlos kildinimas Kepimo laikas: 12 min.

Užgavėnėms

Sudėtis

  • 125 ml pieno
  • 7 g sausų mielių
  • 75 g cukraus
  • 1 šaukštelio malto SANTA MARIA kardamono
  • 1 kiaušinio
  • 330 g miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 100 g minkšto sviesto
  • Migdolų įdarui:
  • 100 g migdolų
  • 100 g cukraus
  • 100 ml pieno
  • 1 šaukštelio malto SANTA MARIA kardamono
  • žiupsnelio druskos
  • Grietinėlės įdarui:
  • 250 ml plakamosios grietinėlės
  • 1 šaukštelio SANTA MARIA vanilinio cukraus
  • Kiaušinio plakiniui:
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto pieno
  • žiupsnelio druskos
  • cukraus miltelių apibarstyti

Eiga

1

Paruoškite bandelių tešlą. Miltus sumaišykite su sausomis mielėmis, druska ir kardamonu. Į miltų mišinį įmuškite kiaušinį, pilkite kambario temperatūros pieną, berkite cukrų ir minkykite, geriausiai virtuviniu kombainu tešlos minkymo kabliu, kol visi ingredientai apsijungs į vientisą tešlą. Tai turėtų trukti apie 5 minutes. Tada lėtai, į minkomą tešlą dalimis sumeskite gabalėliais padalintą minkštą sviestą ir minkykite dar apie 15-20 minučių, kol tešla atlips nuo kablio, taps elastinga ir blizgi. Tešlą uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir palikite 10 minučių "pailsėti".

2

Formuokite bandeles. Tešlą padalinkite į 8 lygias dalis. Iš kiekvieno tešlos gabaliuko suformuokite apvalias bandeles, sudėkite jas skardoje ant kepimo popieriaus, uždenkite rankšluostėliu ir palikite valandai šiltai, kad "pakiltų".

3

Paruoškite migdolų įdarą. Migdolus įmeskite į verdantį vandenį kelioms minutėms ir perliekite šaltu vandeniu. Nuplikyti migdolai labai lengvai nusilupa išsinerdami iš savo odelių. Nuluptus migdolus kartu su cukrumi, pienu, kardamonu ir žiupsneliu druskos sudėkite į kapoklę ir sutrinkite į vientisą migdolinį kremą. Kremą sukrėskite į konditerinį maišelį.

4

Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę, kepkite 12 minučių. Iškepusias bandeles palikite praaušti.

5

Išplakite grietinėlę, tik jos neperplakite. Išplaktą sukrėskite į konditerinį maišelį.

6

Įdarykite bandeles. Kiekvienos bandelės viršūnėlę nupjaukite ir šakute iškrapštykite dalį bandelės vidaus. Bandeles įdarykite pirma migdolų kremu, o ant viršaus - plakta grietinėle ir pavožkite nupjauta bandelės "kepurėle", apibarstykite cukraus milteliais. Skanaus!

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite