Užgavėnės nuo pat vaikystės – labai mano laukiama šventė! Vaikystėje šios šventės laukdavau ne dėl blynų, bet dėl varškės spurgų ir žagarėlių, kurių pilnus dubenis taukuose privirdavo mano močiutė. Pati tapusi mama šią šventę dar labiau pamilau ir išplėčiau jos metu kepamų skanumynų asortimentą nuo saldžių ir pikantiškų blynų blynelių, vaflių iki sotaus užgavėnių šiupinio. Dalinuosi receptais iš savo knygų ir tinklaraščio, kurie tiktų šiai šventei:
- Švediškų Užgavėnių bandelių SEMLA sezonas Švedijoje prasideda anksčiau nei Užgavėnės. Tarp įvairiausių blynų ir spurgų, šis tradicinis Užgavėnių kepinys labai skaniai išsiskiria. Jei sugalvosite Užgavėnias švęsti skandinaviškai, šių banelių receptą rasite ir mano tinklaraštyje.
- Užgavėnių karnavalo pažiba patys trapiausi žagarėliai! Nostalgiškų, gėlių žiedo formos, žagarėlių receptą iš knygos “Nostalgiški skanumynai” esu įkėlusi ir į tinklaraštį čia. O štai itališkų karnavalo žagarėlių gaminimo procesas visai kitoks, juos italai kočioja ne su kočėlais, o su makaronų gaminimo aparatais. Procesas daug lengvesnis ir nuotaikingesnis. Jei turite pastos gaminimo mašiną, labai rekomenduoju išbandyti!
- Blynų tortai. Užgavėnės puiki proga namiškius ir svečius palepinti blynų tortu. Mano tinklaraštyje rasite du visiškai skirtingus blynų tortus – vieną sotų ir pikantišką grikinių miltų blynų tortą su džiovintais grybais ir saldų desertinį – blynų tortą su varškės kremu ir sūria karamele. Dar vienas blynų tortas su plikytais lietiniais blynais jūsų laukia knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos”.
- Mieliniai blynai. Patys tradiciškiausi užgavėnių blynai kepami su mielėmis. Naujausias mielinių blynų receptas mano tinklaraštyje Cukruoti blynai su obuoliais. Jei norite pikantiškų, rekomenduoju kepti mielinius blynus su jogurtiniu kremu ir ikrais, o jei saldžių – mielinius blynus iš spelta miltų su obuoliais. Knygoje “Nostalgiški sknaumynai” esu surašiusi ir mielinių blynų su rome brandintomis džiovintoimis uogomis receptą, jie tokie skanūs ir išsipūtę, kaip tikros spurgos.
- Lietiniai blynai. Tai patys mėgstamiausi mano blynai. Kepu lietinius blynus su kiaušiniais, dvigubai šokoladinius crêpes, plikytos tešlos lietinius blynus su ikrais, lašiša ir grietinės-krienų padažu, moliūginius lietinius bynus. Visi labai skirtingi ir visi labai gardūs!
- Blyneliai arba sklindžiai. Naujausias šių Užgavėnių receptas – Citrininiai blynai su aguonomis. Kokių tik tų blynų nebūna – blynai su tarkuotais obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis, pasukų blynai su cukatais ir aguonomis, pikantiški avokadų blynai su sūdyta lašiša ir kiaušiniais “marškinėliuose”, moliūginiai blynai su obuoliais, kokosiniai blynai su ryžiais ir bananais be glitimo, o turintiems naminio raugo rekomenduoju per naktį brandintus raugo blynus.
- Vafliai. Iš esmės tai tokie pat blynai, tik kepami vaflinėje ir jų kepimui papildomai nereikia riebalų. Kviečiu išbandyti pikantiškus varškės vaflius su ikrais ir purius vaflius su raugu.
- Blynai su daržovėmis. Jei net per Užgavėnias norite valgyti daugiau daržovių ir mažiau miltų, rekomenduoju blynus su daržovėmis – visiems patiks šveicariškas bulvinis blynas ROSTI, labai gardūs blyneliai su kopūstais japoniškai, o jei ant palangės jau žaliuoja pirmieji svogūnų laiškai kviečiu išbandyti kiniškus blynelius su svogūnų laiškais.
- Spurgos ir žagarėliai. Mano vaikystės skonio spurgų receptas nugulė į nostalgiškų skaumynų knygą, bet varškės spurgas rasite ir tinklaraštyje. O knygoje “Nostalgiški skanumynai” dar laukia mielinių spurgų su šokoladu ir plikytų spurgų su cinamonu receptai. Knygą NOSTALGIŠKI SKANUMYNAI elektroniniu formatu galite įsigyti mano tinklaraštyje.
- Orkaitėje kepti blynai tai dar viena atskirų blynų rūšis, kuriuos kepti labai patogu, nes nereikia stovėti prie keptuvės. Kviečiu išbandyti pikantišką pečiuje keptą “Dutch baby” blyną, patį pirmąjį šiame bloge aprašytą receptą – mano močiutės “Lenkišką” blynelį, o kaip kepu Dutch baby, esu nufilmavusi net video.
- Užgavėnių šiupinys ko gero pats užgavėniškiausias patiekalas. Jei blynų, spurgų, vaflių ir žagarėlių jau atsivalgėte, troškinkite šį sotų ir gardų šiupinį su kiauliena ir ankštinėmis daržovėmis.
Tikiuosi, kažką skanaus iš šios gausios receptų eilės tikrai išsirinksite šioms Užgavėnėms! Linkiu sočių ir linksmų artėjančių Užgavėnių!
1 komentaras
Auksinė liepa
2022-03-01 at 11:52 amLaba diena, su pavasariu! Ar galite patikslinti ” blynai su tarkuotais obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis” nuorodą?