Per paskutinias savaites labai aiškiai supratau, kad didžiausia laimė yra patys paprasčiausi dalykai – saugūs namai, sveiki ir šalia esantys artimieji bei šviežia duona ant stalo. Šią duoną kepu ilgiau nei metus beveik kiekvienos savaitės pradžioje, vadinu ją kasdiene duona, nes ji minkoma tik iš pilno grūdo miltų bei sėklų, o pagaminama ypač lengvai ir greitai.
Jos receptą kažkada sužinojau iš kepinių technologės Kristinos Liukaitytės, tik receptą prisitaikau savo skoniui. Dažniausiai šią duoną kepu su kvietiniu raugu, tada ji būna mažiau rūgšti, nors originaliame recepte naudojamas ruginis raugas. Man skaniausia – duona su brinkintomis saulėgrąžomis ir užmaišyta su saldinta kmynų arbata. Šią duoną užmaišau sekmadienį iš vakaro, o iškepu pirmadienį iš ryto. Ruginės saulėgrąžų duonos mūsų šeimai dažniausiai užtenka iki ketvirtadienio, kada minkau ir kepu jau išeiginę neminkytą kvietinio raugo duoną arba fokačiją su raugu. Įvairias duonas su mielėmis, sviestu bei kiaušiniais, vadinu šventinėmis, jas kepu tik progomis, iš jų pati mėgstamiausia sviestinė Brioche duona. Linkiu, kad duonos jūsų namuose niekada netrūktų!
Ryte užpilkite saulėgrąžas vandeniu ir palikte brinkti iki vakaro, kai ruošite duonai tešlą. Valandą prieš duonos minkymą kmynus ir linų sėmenis užpilkite nurodytu kiekiu verdančio vandens ir palikite, kad vanduo įsiskonėtų, o sėklos išbrinktų, kai praauš ištirpinkite vandenyje medų. Vakare neaktyvų raugą ( t.y. tiesiai iš šaldytuvo) sumaišykte su kmynų ir sėmenų "arbata" bei druska. Tada suberkite abiejų rūšių miltus ir perskalautas bei nusausintas brinkintas salėgrąžas ir gerai viską išmaišykite į vientisą tešlą. Tešlą dažniausiai minkau kombaino pagalba, tešlos minkymo kabliu apie kelias minutes, tik kol visi ingredientai susijungs į vientisą tešlą. Pailgą 35 cm ilgio kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėsite į ją visą tešlą, mentele išlyginkite jos paviršių ir aptepkite aliejumi, kad neapdžiūtų. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikte per naktį apie 8 valandas kambario temperatūroje, kad pakiltų. Kai duonos paviršiuje susidarys skylutės ir tešla pakils, reiškia duona pasiruošusi kepimui. Prieš kepimą pakilusią tešlą supurškite vandeniu ir švelniai nuglostykite rankomis, kad neliktų skylučių ir apibarstykite kmynų bei saulėgrąžų sėklomis. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių karščio, į jos apačią dėkite indą su vandeniu, kad duona keptu "su garais" ir pašaukite ją kepti 20 minučių. Šiam laikui praėjus iš orkaitės išimkite indą su vandeniu ir sumažinkite temperatūrą iki 190 laipsnių bei toliau kepkite duoną dar 30 minučių "be garų". Iškepusios duonos temperatūra turėtų siekti 98 laipsnius, ją galite lengvai pamatuoti momentiniu termometru. Iškepusią duoną išimkite iš kepimo formos ir padėkite vėsti ant grotelių. Kad duonos pluta būtų minkštesnė ir skalsesnė, jos viršų aptepu gabalėliu sviesto, kuris besilydydamas suminkština duoną. Duoną palikite pilnai ataušti (mažiausiai kelias valandas) ir tik tada pjaukite. Receptas adaptuotas pagal Kristiną Liukaitytę. Ruginė raugo duona su saulėgrąžomis
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai