APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Tortas Jaunystė su aguonomis ir džiovintomis spanguolėmis

Šis tortas seniau puikavosi beveik ant kiekvieno vestuvinio stalo. Jis visai baltas, kaip snieguota žiema ar vestuvinė jaunosios suknelė. Jo receptas iš knygos “Nostalgiški skanumynai”, iš kurios prieš Kalėdas žadėjau pasidalinti vienu jūsų pasirinktu receptu. Džiaugiuosi, kad dauguma nubalsavote būtent už šį tortą, nes žiemos šventėms jis tinka idealiai.

Tortas Jaunystė susideda iš morenginių riešutinių torto pagrindų, zefyrinio ir bezė kremų. Visiems šiems trims konditeriniams gaminiams paruošti reikalingi kiaušinių baltymai. Kepdami tortą žiemos šventėms, morenginius pagrindus gardinkite lazdynų riešutais, zefyrą – džiovintomis spanguolėmis, o bezė kremą apibarstykite aguonomis. Receptas skirtas pežengusiems kepėjams, nes dėl Jaunystės teks ne menkai pasistengti.

Ramių Kūčių ir nuostabių Kalėdų, mielieji!

Foto “Fotopastelė”

Tortas Jaunystė su aguonomis ir džiovintomis spanguolėmis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 įvertino)
Loading...
Kiekis: 18 cm skersmens formai
Gaminimo laikas: 3 valandos

Nostalgiškas receptas

Sudėtis

  • 3 kiaušinių baltymų
  • 220 g cukraus
  • 40 g miltų
  • 180 g lazdynų riešutų
  • Zefyriniam kremui:
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 300 g cukraus
  • 7 g želatinos
  • 50 ml vandens
  • 50 g džiovintų spanguolių
  • 1 šaukšto aguonų
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Bezė kremui:
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • 120 g cukraus
  • 3 šaukštų vandens
  • 1 šaukšto aguonų

Eiga

1

Pirmiausia pagaminkite riešutinius morenginius torto pagrindus. Lazdynų riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir palikite, kad praauštų. Paskui trindami pirštais pašalinkite riešutų luobeles. Riešutus sukapokite elektrine kapokle į smulkius trupinius. Riešutų trupinius sumaišykite su miltais. Švariai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus plakite, kol suputos, tada dalimis pradėkite pilti cukrų ir plakite, kol kiaušinių baltymai visai sustandės. Į išplaktus kiaušinių baltymus iš lėto supilkite riešutų ir miltų masę. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį. Ant kepimo popieriaus pieštuku apibrėžkite du torto pagrindus pagal torto formą. Konditeriniu maišeliu tešlą sukdami spauskite, kol padengsite apibrėžtą formą. Pagrindus kepkite iki 110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 1,5 iki 2 valandų. Iškepusius ataušinkite praviroje orkaitėje. Torto pagrindus galima išsikepti iš anksto, prieš vieną ar kelias dienas.

2

Pagaminkite zefyrinį kremą. Džiovintas spanguoles nuplikykite verdančiu vandeniu, praskalaukite ir nusausinkite. Želatiną užpilkite vandeniu, kad išbrinktų. Kiaušinių baltymus labai standžiai išplakite, kad apvertus indą jie iš jo neišbėgtų. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą, į jį įdėkite brinkintą želatiną ir kiek pakaitinkite, kol ji ištirps. Sirupą nuolat plakdami plona srovele supilkite į standžius kiaušinių baltymus, įpilkite citrinų sultis ir suberkite džiovintas spanguoles bei aguonas. Plakite, kol masė atvės ir sutirštės. Paruoštu zefyriniu kremu iš karto sutepkite tortą. Kremą tepkite ant vieno torto pagrindo, o kitu jį paspauskite, juo taip pat aptepkite torto viršų ir šonus. Tortą palikite sustingti.

3

Pagaminkite bezė kremą. Kiaušinio baltymą švariai atskirkite nuo trynio. Baltymą išplakite iki standumo elektriniu plaktuvu, kol taps toks standus, kad apvertus indą plakinys neišbėgs. Į nedidelį indą įpilkite vandenį ir cukrų, išmaišykite ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Sirupą virkite, kol jo paviršius pasidengs mažais skaidriais burbuliukais, o į jį įkišus ir ištraukus šakutę sirupas aušdamas nuo jos ims tįsti siūlais. Labai svarbu sirupo nepervirti, kad nespėtų paruduoti. Išvirusį reikia greitai nukelti nuo viryklės, kad daugiau nebekaistų, ir nedelsiant panaudoti. Indą su plaktu baltymu statykite į puodą su šaltu vandeniu ir negaišdami plona srovele, nuolat plakdami elektriniu plaktuvu, lėtai pilkite sirupą į baltymus. Plakti reikėtų maždaug 10 minučių, kol baltymai atšals, dar labiau išsipūs, sustandės ir ims blizgėti. Į kremą įplakite ir citrinų sultis. Pagamintą bezė kremą tuojau pat sukrėskite į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu ir puoškite tortą. Ant torto viršaus ir šonų išspauskite mažus kremo bokštelius, kol jais padengsite visą torto paviršių. Papuoštą tortą apibarstykite aguonomis. Tortą Jaunystė galima valgyti iš karto vos pagaminus, tada bezė kremas bus minkštas, o jei tortą valgysite kitą dieną, kremas jau bus sukietėjęs, bet ne mažiau skanus.

Užrašai

Receptas iš knygos "Nostalgiški skanumynai"

Foto Eglės Juzumienės iš knygos “Nostalgiški skanumynai”

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite