APP/ Desertai/ Visi receptai/ Žiema

Naminė NUGA su migdolais

Šį nugos receptą parsivežiau iš kelionės po Maltą. Spalio pabaigoje pas šefą iš Maldonaldo bistro mokiausi maltietiškų receptų, tarp kurių buvo ir šis nugos receptas. Kai skaniais pamokos įspūdžiais pasidalinau Facebook’e su sekėjais, negalėjau patikėti kiek daug žmonių panoro sužinoti šį receptą. Bet prieš juo dalindamasi, būtinai norėjau receptą išsibandyti pati namuose.

Aišku, dėl kitų darbų gausos kiek užtrukau, o ir cukraus sirupo termometro namuose neturėjau. Tada nusprendžiau termometrą užsisakyti, bet pasirodo, jis temperatūrą matuoja tik iki 120 laipsnių, o receptui reikia bent iki 152 laipsnių. Tai ir vėl likau be termometro ir be nugos. Bet tada prisiminiau, jog namuose turiu patį paprasčiausią mėsos kepsnių termometrą, todėl nusprendžiau jį šiam receptui išbandyti ir jis puikiai tiko! Labai džiaugiuosi, kad namuose bus mažiau daiktų ir su vienu termometru galiu išmatuoti ir kepamą mėsą, ir cukraus sirupą. Jei jūs namuos turite tikrą cukraus sirupo termometrą, tai, aišku, rinkitės jį. Faktas vienas – be termometro nugos niekaip nepagaminsite! O recepto ingredientai yra patys paprasčiausi, pasirodo, nuga yra gaminama tik iš medaus, cukraus ir kiaušinių baltymų, o jau priedus galima rinktis pagal savo skonį: riešutų rūšį, prieskonius. Aš šį kartą gaminau klasikinį kalėdinį variantą su migdolais, apelsinų žievele ir cinamonu. Dar vienas būtinas ir rečiau sutinkamas recepto ingredientas – ryžių popierius. Jo galite įsigyti specializuotoje konditerijos parduotuvėje arba egzotiškų prekių skyreliuose. Ryžių popierius naudojamas, kaip pagrindas, kad nuga nepriliptų, nes patikėkite ji yra labai lipni. Pamatysite, kai po jos plausite įrankius ir puodą. Manau tikrai prisiruošiu naminę nugą pagaminti dar ne vieną kartą ir su pačiais įvairiausiais priedais. Nugoje turėtų gerai suderėti džiovintos spanguolės, lazdynų riešutai ir aguonos arba migdolai, apelsinų žievelės ir šokolado lašeliai. Čia jau prasideda tikra fantaziją! Manau, kad naminė nuga labai tiks, kaip valgoma kalėdinė dovana visiems smaližiams. Šiemet verta išbandyti kažką naujo!

Naminė NUGA su migdolais

3 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 4 apskritos formos nugoms
Gaminimo laikas: 60 min. ir šaldymas

Maltietiškas receptas

Sudėtis

  • 600 g cukraus
  • 300 ml medaus
  • 100 ml vandens
  • 2 didelių kiaušinių baltymų
  • 500 g migdolų
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 8 apvalių ryžių popieriaus lapelių

Eiga

1

Į storadugnį puodą suberkite cukrų, sukrėskite medų ir supilkite vandenį. Statykite virti ant vidutinės kaitros. Puodo nemaišykite šaukštu, galite tik krestelti, kad masė suvienodėtų. Saldi masė turi užvirti ir pradėti burbuliuoti. Į cukraus ir medaus sirupą įkiškite termometrą, virkite, kol skystis pasieks 152 laipsnių temperatūrą. Tai užtruks apie 30 minučių. Sirupo virimui, kad neišbėgtų, būtinai parinkite didesnį puodą, nes temperatūrai kylant sirupas pradės kilti ir labiau burbuliuoti. Svarbu tiksliai sekti sirupo temperatūrą ir niekur neatsitraukti, nes į pabaigą jis pradeda labai greitai kilti todėl lengvai galima sirupą sudeginti.

2

Kol verda sirupas riešutus paskrudinkite orkaitėje, 160 laipsnių temperatūroje. Riešutus pilant į nugos masę, jie turi būti karšti.

3

Kiaušinių baltymus švariai atskirkite nuo trynių. Baltymus mikserio pagalba išplakite iki putų. Jie turėtų būti jau paruošti, kai reikės supilti cukraus sirupą.

4

Kai cukraus sirupas pasieks tinkamą temperatūrą, jį iš karto nukelkite nuo ugnies ir kol dar karštas, plona srovele pilkite į plakamus baltymus. Mikserio neišjunkite, jis turi nuolat plakti, kol supilsite visą sirupą. Jį bepilant masė pradės tirštėti ir įgaus šviesaus gintaro spalvą. Kai visas sirupas bus supiltas, suberkite tarkuotą apelsino žievelę, cinamoną ir dar karštus migdolus. Gerai išmaišykite. Čia svarbu dirbti greitai, nes masė aušdama greitai stingsta.

5

Išsidėliokite 4 ryžių popieriaus apvalius lapelius ant jų po vienodai sukrėsite paruoštos, dar karštos nugos masės ir iš viršaus prispauskite su kitu švariu ryžiaus popieriaus lakštu. Paspausti reikėtų gana smarkiai, kad masė vienodai ir gražiai pasiskirstytų po visą apskritimą.

6

Tada paruoštą nugą reikės paslėgti. Aš tam panaudojau kelias medines lentutes, ant kurių viena ant kitos sudėjau paruoštą nugą ir paslėgiau pilnais stiklainiais. Taip paslėgta nuga turėtų išbūti bent 3 valandas, o geriausiai per visą naktį, kad sukietėtų.

7

Pilnai sustingusią nugą galėsite supjaustyti. Ją laikykite sausai.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite