APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Ispaniškas Trijų Karalių pyragas “Roscón de Reyes”

Šventinės dienos visada taip greitai pralekia. Atrodo, tik vakar puošėme kalėdinę eglutę, o šiandien per Tris Karalius ją jau ir nupuošime. Kad būtų ne taip liūdna atsisveikinti su šventėmis siūlau iškepti ispanišką Trijų karalių pyragą Roscón de Reyes.

Mūsuose ši šventė ne labai švenčiama, nes po ilgo šventinio maratono visos šventės jau būna pabodusios, o dažniausiai ir išpuola ji per darbo dieną, arba, kaip šiais metais, dieną, kai moksleiviams baigiasi žiemos atostogos. Pamenu, mano močiutė šią dieną visada paminėdavo ir skambindama mus vaikus sveikindavo su Trim Karaliais. Jei tą dieną būdavome pas ją svečiuose, visada kažką skanaus iškepdavo arba paruošdavo skrylius su aguonų pienu. Tą dieną, kaip taisyklė, savo šeimoje nupuošiame eglutę. Pamenu, kai vaikai dar buvo mažesni eidavome pasitikti Trijų Karalių eisenos prie Vilniaus Katedros ir tempdavome savo eglę į eglučių atsisveikinimo šventę Mokytojų namų kiemelyje, bet specialiai šiai dienai pyrago tikrai nekepdavau. O prieš kelis metus Thierry kepykloje su kolegėmis išmokau kepti tradicinį prancūzišką Trijų Karalių pyragą Galette des Rois su migdoliniu įdaru. Tais metais dukros klasės šventei sausio 6 d. iškepiau šį pyragą patį pirmąjį kartą. Pagal prancūzišką tradiciją pyrage įkepama ir laiminga figūrėlė, ja radusiam uždedama karūna, vaikams šis procesas labai patinka. Taip Trijų Karalių pyrago tradicija prigijo ir mūsų šeimoje. O šiemet sugalvojau išbandyti naują receptą. Pasirodo ispanai ir Lotynų Amerikos šalys šią šventę labai mėgsta, ji švenčiama net labiau nei Naujieji Metai. Ir aiškiu, ispanai taip pat turi savo tradicinį Trijų Karalių pyragą, kurį išpuošia įvairiaspalviais cukruotais vaisiais ne prasčiau nei pačią eglutę arba karaliaus karūną. Kiek skaičiau pas ispanus kiek kitaip, nei pas prancūzus, jie pyrage paslepia ne tik figūrėlę, bet ir pupą. Jei randi figūrėlę, būni tos dienos karalius, o jei pupą – sekančiais metais “statai” pyragą. Pats pyragas irgi skiriasi nuo prancūziškojo, nes kepamas iš mielinės tešlos, kiek panašus į sviestinę brioshe, tik praturtintas citrusų žievelių, romo, apelsinų žiedų aromatais. Kartais pyragas įdaromas plakta grietinėlė, bet ir be jos jis dieviškai skanus. Tad jei po švenčių jau nusprendėte maitintis lengviau, grietinėlę galite ir praleisti. O aš uždarau šventinį maratoną, kepu paskutinį švenčių pyragą ir nuo rytojaus keliauju į sporto klubą! Tikrai!!!

Ispaniškas Trijų Karalių pyragas

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 1 didelis pyragas
Gaminimo laikas: 30 min. ir pyrago kildinimas Kepimo laikas: 25-30 min.

Trijų Karalių šventei

Sudėtis

  • 100 ml pieno
  • 7 g sausų mielių
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 450 g kvietinių miltų (naudojau šviesius speltų)
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 1 citrinos smilkiai nutarkuotos žievelės
  • 2 šaukštų šviežių apelsinų sulčių
  • 1 šaukšto šviežių citrinų sulčių
  • 1 šaukšto apelsinų žiedų vandens (galite keisti į papildomą šaukštą apelsinų sulčių)
  • 1 šaukšto romo (galite keisti brendžiu)
  • Karamelizuotiems citrusams:
  • 1 apelsino
  • 1 citrinos
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 stiklinės vandens
  • Papuošti:
  • karamelizuotų citrusų
  • migdolų riekelių
  • 1 kiaušinio trynio
  • Įdaryti:
  • 250 ml riebios plakamosios grietinėlės
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelio cukraus

Eiga

1

Suaktyvinkite mieles. Pieną vos vos pašildykite, ištirpinkite jame šaukštelį cukraus ir mieles. Išmaišykite bei palikite šiltai 10 minučių, kad mielės suputotų.

2

Sviestą ištirpinkite. Kiaušinius mikseryje lengvai išsukite su cukrumi ir pravėsusiu tirpintu sviestu. Smulkiai įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles, supilkite sultis ir kitus skysčius. Tada įmaišykite suputojusias miesles su pienu ir po truputį pradėkite berti miltus bei užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą.

3

Paruoštą tešlą uždenkite ir pastatykite šiltai valandai, kad pakiltų. Į palikusią tešlą rankomis įminkykite Trijų Karalių figūrėlę ir/arba pupą. Tešloje per vidurį rankomis padarykite skylutę ir suformuokite tešlos žiedą. Jį palikite dar 30 minučių, kad paliktų.

4

Kol kyla tešla pasiruoškite karamelizuotus citrusinius vaisius. Puode užkaiskite stiklinę vandens bei jame ištirpinkite stiklinę cukraus. Apelsiną supjaustukite riekelėmis, jas perpjaukite pusiau, o citriną paprasčiausiai supjaustykite apvaliomis riekelėmis. Pjaustytus vaisius suleiskite į puodą su verdančiu sirupu. Virkite apie 20 minučių, kol citrusai pradės darytis skaidrūs. Tada juos ištraukite po vieną ant kepimo popieriaus ir palikte ataušti ir pradžiūti.

5

Iškilusį tešlos vainiką aptepkite kiaušinio trynio plakinu ir puoškite karamelizuotais citrusiais, bei migdolų riekelėmis.

6

Pyragą pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę 25-30 min. Iškepusį palikite praaušti. Jei norite, atlikusiu nuo vaisių karamelizavimo sirupu, apšlakstykite pyragą, kad labiau blizgėtų.

7

Išplakite grietinėlę iki standumo. Gerai ataušusį pyragą perpjaukite išilgai pusiau. Ant apatinės pyrago dalies paskirstykite plaktą grietinėlę ir paspauskite viršutiniąja. Pyragą neškite ant stalo ir pjaustykite. Jis skaniausias tą pačią.

Užrašai

Receptas adaptuotas pagal https://baketotheroots.de/roscon-de-reyes-aka-three-kings-cake/

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite