Prieš kiekvienas Kalėdas man norisi ne tik dalintis naujai sukurtais receptais, bet ir priminti senus gerus savo tinklaraščio receptus, kurie niekada neišeina iš mados. Per ilgus tinklaraščio gyvavimo metus kalėdinių skanumynų sukaupiau labai labai daug. Kviečiu pasirinkti, ką skanausite per šias Kalėdas!
Pradedu nuo jų didenybės TORTŲ:
1. Kalėdos ir medaus tortas visada vaikšto kartu. Savo mėgstamo medaus torto variantą Medaus tortas su šildančiais prieskoniais dar aprašiau knygoje “Nostalgiški skanumynai”. Jo meduolinius lakštus pertepu tradiciniu grietinės-citrinų kremu ir kalėdiškai iškvepinu meduolių prieskoniais.
2. Dar viena skani sezoninė medaus torto variaciją Svarainių skonio medaus tortas, jo kremas saldinamas saldžiarūgščiu ir aromatingu svarainių sirupu.
3. Kada daugiau jei ne per Kalėdas prisiruošti ir iškepti tortų karalių – Napoleoną? Jis kaip ir medaus tortas yra surašytas knygoje “Nostalgiški saknumynai” . Mano mėgstamiausias – Napoleonas su citrinų kremu ir lazdynų riešutais
4. Modernioms Kalėdoms rekomenduoju Kalėdinį tortą su spanguolėmis, jis iš mano knygos “Sezoninių skanumynų istorijos” . Torto biskvitus kepu su šviežiomis spanguolėmis ir aguonomis, kremą plaku iš maskarponės ir graikinio jogurto, o torto minimalistinį papuošimą atstoja eglutė iš rozmarino šakelės.
5. Morenginis karamelinis tortas – žiemos klasika. Jo morenginius pagrindus skaninu aguonomis, o kremą plaku iš maskarponės ir karamelizuoto Rududu sutirštinto pieno.
6. O šis Tortas “Naujiena” paprasčiausiai netilpo į nostalgiškų skanumynų knygą. Jį iškepiau ruošdama knygą, bet manau, jis lygiai toks pats aktualus ir dabar, nes klasika niekada nemiršta!
7. Plikytas tortas Karpatka aktualus visais metų laikais, o Kalėdoms jis ypač tinka, nes primena apsnigtus kalnus. Tai be proto skanus kepinys, kuris ypač patinka plikytų skanumynų mėgėjams, nes kepamas iš plikytos tešlos, o pertepamas plikytu kremu.
8. Varškės tortas su mandarinais ir aguonomis patiks gaivių tortų mėgėjams. Jį gaminau prieš daug metų, laukdama pasirodysiančios savo pirmosios knygos “Sezoninė virtuvė”.
9. Šis receptas ilgą laiką mano tinklaraštyje savo skaitomumu mušė visus rekordus! Tinginio varškės tortas su džiovintomis slyvomis ir riešutais patiks norintiems greito, bet efektingo rezultato.
10. Varškės TINGINYS su aguonomis ir kūčiukais dar viena kalėdinė varškės tinginio variacija. Jame vietoj sausainių naudojami kūčiukai, o varškės kremas gardinamas maltomis aguonomis.
11. O šis gaivus Jogurtinis tortas su aguonomis, cinamonu ir apelsinais tikras veteranas, jį ruošiau dar 2011 metų Kalėdoms!
12. Tikras advento pabaigos pasididžiavimas galėtų būti šis Pavlovos vainikas su spanguolėmis ir aguonomis. Ir forma ir ingredientai – visiškai kalėdiški!
13. O čia žymusis Aguonų tortas! Jį kiekvienas Kalėdas būtinai kepu iki šiol, tik jo receptas evoliucionavo, keitėsi ir augo kartu su manimi. Šis senukas keptas dar su pyrago trupiniais, o kremas jam virtas iš riebios grietinėlės. Dabar dažniau ruošiu lengvesnę šio skanumyno versiją su lazdynų riešutų miltais ir sulieju aguonų pienu.
14. Šis nesudėtingai pagaminamas desertas irgi turėtų būti vertas torto vardo! Kepta ALASKA PANETTONE pyrage yra gaminama pirktiniame Panettone pyrage, kuris įdaromas mėgstamais ledais, sumaišytais su šaldytomis uogomis, o puošiamas itališku morengu. Jei norėsite namuose iškepti Panettone pyragą, jo receptą irgi rasite tinklaraštye.
Jei tortams atiteko karalių titulas, tai princais drąsiai galima būtų pavadinti visus kalėdinius PYRAGUS:
1. Kalėdinis aguonų pyragas sulietas aguonų pienu nauja tradicinio, prieš tai aprašyto aguonų torto versija. Tik jam vietoj pyrago trupinių naudoju kapotus riešutus, o sulieju kepinį aguonų pienu. Tai kepinys be glitimo ir be pieno produktų. Jį įtraukiau į sezoninių skanumynų knygą.
2. Be šio gražuolio Kalėdinio mamos aguonų pyrago nepraeina nei vienos Kalėdos! Skaniausiai jį kepa mano mama, jos receptą surašiau dar pirmojoje savo knygoje “Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”.
3. Varškės pyragas su aguonomis toks skanus, kad planuoju ir šiemet būtinai kartoti!
4. Dar vienas skanumynas aguonų ir varškės mėgėjams – Sūrio pyragas su aguonomis ir imbierinių sausainių pagrindu. Tai kalėdinio cheesecake’o versija apjungianti aguonas ir kalėdinius meduolius, iš kurių pagamintas pyrago pagrindas.
5. Meduoliais kvepiantis varškės pyrago pagrindas iš imbierinių meduolių, o varškės masė paskaninta meduolių prieskoniais. Visiškas Kalėdų kvapas ir skonis!
6. Šis Sūrio pyragas su spanguolėmis gardus iki paskutinio kąsnio. Kartojau ir kartosiu jį tikrai dar ne kartą!
7. Apverstas spanguolių pyragas gaivus ir saldus vienu metu, kalėdiniu laikotarpiu jį labai rekomenduoju išbandyti!
8. Mano tinklaraščio topų topas ir senbuvis Šokoladinis burokėlių pyragas gavęs begalę komplimentų. Pirmą kartą jį iškepiau ir aprašiau bloge dar 2012 metais, tada burokėliai pyraguose skambėjo gana drąsiai.
9. Šis Šokoladinis burokėlių pyragas su lazdynų riešutais antroji senojo šokoladinio burokėlių pyrago versija. Jį įtraukiau į sezoninių skanumynų knygą. Receptas patiks gliuteno vengiantiems ar netoleruojantiems, nes jame vietoj miltų naudoju smulkintus riešutus.
10. Juk Kalėdos ne tik apie aguonas ir riešutus, bet ir apie džiovintus vaisius. Šis Apverstas džiovintų abrikosų pyragas tikras gėris! Kalėdoms jis irgi labai tiktų.
11. Dar vienas iš naujesnių pyragų – Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi. Nes šokoladas ir Kalėdos kvepia labai panašiai!
12. Naminė Panettone tikras išbandymas kepimo entuziastams. Jei esate pažengęs kepėjas, rekomenduoju išbandyti!
Na, o tiems, kurie neturės laiko ilgai kepti tortus ar pyragus, patiks KEKSŲ TIPO KEPINIAI, kuriuos galima iškepti prieš pat šventę:
1. Kalėdinė bananų duona. Ją iškvepinau meduolių prieskoniais ir praturtinau džiovintomis spanguolėmis, graikiniais riešutais, aguonomis. Labai turtingo ir gardaus skonio!
2. Drėgnas šokoladinis keksas su apelsinais jis kvepia cinamonu ir ypač patiks šokoladinių skanumynų mėgėjams.
3. Citrininis keksas su aguonomis tai pagerinta citrininio kekso versija. Citrininius keksus labai mėgstu ne tik kepti, bet ir valgyti.
4. Vienas iš seniausių ir mėgstamiausių mano blogo receptų – Citrininis keksas. Jo receptą surašiau dar 2011 metais. Jis drėgnas, nes suliejamas citrinų sirupu ir neatsivalgomai skanus.
5. Apelsininis keksas su meduolių prieskonių įdaru tikras desertas akims. Jis ne tik labai skanus, bet ir labai gražus.
6. Jei prakalbau apie citrusus, tai Apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi Kalėdoms irgi labai tiktų. Šis gražuolis iš mano knygų serijos “Gero maisto dienoraštis”. Jis iškeptas nenaudojant jokių pieno produktų.
7. Dar vienas gražuolis iš sezoninių skanumynų knygos – Šokoladinis kriaušių pyragas su riešutais . Iki Kalėdų dar tikrai išsilaiko vietinės kriaušės, tai kodėl su jomis neiškepus šio fotogeniško skanuolio?
8. Jogurtinis keksas su citrinomis yra senojo citrinininio kekso giminaitis. Jis lygiai taip pat suliejams citrinų sirupu, tik šiam ruošiant vietoj cukraus naudojamas medus. Receptas iš naujausios mano knygos.
9. Dar vienas receptas iš naujesniųjų – Varškės keksas su šaldytomis uogomis. Jei jį kepsite su spanguolėmis bus nuotabus kalėdinis kepinys. Lengva, skanu ir greita!
10. O šis Burokėlių pyragas su džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais tikras senbuvis. Dėl savo originalumo ir skanumo jis ypač vertas kalėdinio dėmesio.
11. Jei jau per Kalėdas kepame pyragus su daržovėmis, tai moliūgų irgi nereikėtų pamiršti. Apelsininis moliūgų keksas puikiai apjungia apelsinų, moliūgų ir cinamono skonius. Receptas iš mano knygų serijos “Gero maisto dienoraštis”.
12. Kalėdinių skanumynų receptus pabaigsiu seniausiu savo blogo pyrago receptus – Meduoliu su moliūgais ir imbierais. Šiam meduoliui naudojamas tarkuotas moliūgas, imbieras, medus. Tikras žiemiškas skonis!
Jei turite mano skanumynų knygas, tai iš Nostalgiškų skanumynų Kalėdoms labai rekomenduoju: Tortą JAUNYSTĖ su aguonomis ir džiovintomis spanguolėmis, Kalėdinį SKRUZDELYNĄ bei RIESTĘ su aguonomis ir riešutais. O iš sezoninių skanumynų knygos Kalėdoms labai tiktų: “Apelsininis pyragas su granatais”, “Arbatoje brinkintų džiovintų vaisių pyragas” ir “Natūraliai saldus medaus tortas”.
Dar 12 gardžiausių kalėdinių skanumynų rasite ir elektroninėje knygoje “Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos”, kurią nemokamai parsisiųsite iš čia.
Linkiu ramaus Kalėdų laukimo ir šventinio meniu planavimo!
Komentarai