Sunku patikėti, bet savo tinklaraštyje pasitinku jau 9 Kalėdas! Per tuos metus sukaupiau didelę šūsnį šventinių skanumynų receptų ne tik tinklaraštyje, bet ir savo 7 knygose, iš kurių 2 išskirtinai paskyriau skanumynams.
Šiemet 5 gimtadienį švenčianti ir jau 3 tiražą bebaigianti antroji mano knyga “Nostalgiški skanumynai” gausi niekada iš mados neišeinančių ir laikui nepavaldžių receptų. O štai paskutinioji septintoji knyga “Sezoninių skanumynų istorijos” jau apie modernesnius ir maistingesnius skanumynus. Kurią knygą beatsiversite joje bus ir Kalėdoms kvepiantis skyrius. Šiemet nusprendžiau nuo visų kalėdinių skanumynų nupūsti dulkes ir juos iškelti į viršų. Gal Jūs savo šventėms pasirinksite ne būtinai naujausią, bet tą, kurį gaminau prieš 5 ar 7, o gal net prieš 9 metus, receptą. Net pačiai nesitiki, kiek daug per tuos metus prigaminau ir prikepiau. Todėl visus skanumynus išskyriau į tris dalis: tortus (nes kokios gi Kalėdos be torto?!), pyragus (skoniu ne prastesnius, bet gaminimu kiek paprastesnius už tortus) ir keksų tipo kepinius (kuriuos galėsite pasiruošti ir paskutinę valandą prieš šventę).
Pradedu nuo jų didenybės Tortų:
1. Kalėdos ir medaus tortas visada vaikšto kartu. Savo mėgstamo medaus torto variantą Medaus tortas su šildančiais prieskoniais dar prieš 5 metus aprašiau knygoje “Nostalgiški snumynai”. Jo kietus meduolinius lakštus pertepu tradiciniu grietinės-citrinų kremu ir kalėdiškai iškvepinu meduolių prieskoniais.

2. Kada labiau jei ne per Kalėdas prisiruošti ir iškepti tortų karalių – Napoleoną? Jis kaip ir medaus tortas jau prieš 5 metus surašytas guli knygoje “Nostalgiški saknumynai” . Mano mėgstamiausias – Napoleonas su citrinų kremu ir lazdynų riešutais

3. Modernioms Kalėdoms rekomenduoju Kalėdinį tortą su spanguolėmis iš prieš metus pasirodžiusios “Sezoninių skanumynų istorijos” knygos. Jo biskvitus kepu su šviežiomis spanguolėmis ir aguonomis, kremą plaku iš maskarponės ir graikinio jogurto, o torto minimalistinį papuošimą atstoja eglutė iš rozmarino šakelės.

4. O šis Tortas “Naujiena” paprasčiausiai netilpo į nostalgiškų skanumynų knygą. Jį iškepiau prieš 5 metus, bet manau, jis bus lygiai toks pats aktualus ir dar po penkių metų, nes klasika niekada nemiršta!

5. Varškės tortas su mandarinais ir aguonomis patiks gaivių tortų mėgėjams. Jį gaminau prieš 5 metus laukdama pasirodysiančios savo pirmosios knygos “Sezoninė virtuvė”.

6. Šis receptas ilgą laiką mano tinklaraštyje savo skaitomumu mušė visus rekordus! Tinginio varškės tortas su džiovintomis slyvomis ir riešutais aprašytas jau prieš 6 metus. Jis patiks norintiems greito, bet efektingo rezultato.



7. O šis gaivus Jogurtinis tortas su aguonomis, cinamonu ir apelsinais tikras veteranas, jį iškepiau jau prieš 8 metus!

8. Tikras advento pabaigos pasididžiavimas galėtų būti šis Pavlovos vainikas su spanguolėmis ir aguonomis. Iki šiol pamenu, kaip greitai jį prieš 6 metus suraitėme, net trupnėlių neliko, kokio skanumo buvo.


9. O čia žymusis Aguonų tortas, kurį prieš 8 metus surašiau bloge. Jį kiekvienas Kalėdas būtinai kepu iki šiol, tik jo receptas evoliucionavo, keitėsi ir augo kartu su manimi. Šis senukas keptas dar su pyrago trupiniais, o kremas jam virtas iš riebios grietinėlės.

Kitus mano gamintus ir tinklaraštyje aprašytus tortų receptus rasite skiltyje TORTAS.
Jei tortams atiteko karalių titulas, tai princais drąsiai galima būtų pavadinti visus kalėdinius Pyragus:
1. Kalėdinis aguonų pyragas sulietas aguonų pienu nauja tradicinio, prieš tai aprašyto aguonų torto versija. Tik jam vietoj pyrago trupinių naudoju kapotus riešutus, o sulieju kepinį aguonų pienu. Tai kepinys be glitimo ir be pieno produktų. Jį prieš metus įtraukiau į sezoninių skanumynų knygą.

2. Be šio gražuolio Kalėdinio mamos aguonų pyrago nepraeina nei vienos Kalėdos! Skaniausiai jį kepa mano mama, jos receptą prieš 6 metus surašiau dar pirmojoje savo knygoje “Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”.

3. Varškės pyragą su aguonomis Kalėdoms kepiau prieš 8 metus. Jis toks skanus, kad planuoju ir šiemet būtinai kartoti!

4. Dar vienas skanumynas aguonų ir varškės mėgėjams – Sūrio pyragas su aguonomis ir imbierinių sausainių pagrindu. Tai kalėdinio cheesecake’o versija apjungianti aguonas ir kalėdinius meduolius, iš kurių pagamintas pyrago pagrindas.

5. Šį Sūrio pyragą su spanguolėmis kepiau prieš 6 metus. Gardus iki paskutinio kąsnio. Kartojau ir kartosiu jį tikrai dar ne kartą!

6. Dar vienas meduolių prieskonių ir varškės derinys – Meduoliais kvepiantis varškės pyragas. Jį kepiau pernai, bet varškę su meduolių prieskoniais tikrai apvesdinsiu dar ir šiemet!

7. Mano tinklaraščio topų topas ir senbuvis Šokoladinis burokėlių pyragas gavęs begalę komplimentų. Pirmą kartą jį iškepiau ir aprašiau bloge prieš 7 metus, tada burokėliai pyraguose skambėjo gana drąsiai.

8. Šis Šokoladinis burokėlių pyragas su lazdynų riešutais antroji senojo šokoladinio burokėlių pyrago versija. Jį prieš metus įtraukiau į sezoninių skanumynų knygą. Receptas patiks gliuteno vengiantiems ar netoleruojantiems, nes jame vietoj miltų naudoju smulkintus riešutus.

9. Juk Kalėdos ne tik apie aguonas ir riešutus, bet ir apie džiovintus vaisius. Šis Apverstas džiovintų abrikosų pyragas tikras gėris! Nors aprašiau jį šiemet pavasarį, bet Kalėdoms irgi labai tiktų.



10. Dar vienas iš naujesnių šiųmetinių pyragų – Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi. Nes šokoladas ir Kalėdos kvepia labai panašiai!



Na, o tiems, kurie neturės laiko ilgai kepti tortus ar pyragus patiks Keksų tipo kepiniai, kuriuos užteks iškepti prieš pat šventę:
1. Šviežiausias mano receptas – Kalėdinė bananų duona. Ją iškvepinau meduolių prieskoniais ir praturtinau džiovintomis spanguolėmis, graikiniais riešutais, aguonomis. Labai turtingo ir gardaus skonio!

2. Vienas iš seniausių ir mėgstamiausių mano blogo receptų – Citrininis keksas. Jo receptą surašiau net prieš 8 metus. Jis drėgnas, nes suliejamas citrinų sirupu ir neatsivalgomai skanus.

3. Jei prakalbau apie citrusus, tai Apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi Kalėdoms irgi labai tiktų. Šis gražuolis iš mano prieš 3 metus išleistos knygų serijos “Gero maisto dienoraštis”. Jis iškeptas nenaudojant jokių pieno produktų.

4. Dar vienas gražuolis iš sezoninių skanumynų knygos – Šokoladinis kriaušių pyragas su riešutais . Iki Kalėdų dar tikrai išsilaiko vietinės kriaušės, tai kodėl su jomis neiškepus šio fotogeniško skanuolio?

5. Jogurtinis keksas su citrinomis yra senojo citrinininio kekso giminaitis. Jis lygiai taip pat suliejams citrinų sirupu, tik šiam ruošiant vietoj cukraus naudojamas medus. Receptas iš naujausios mano knygos.

6. Dar vienas receptas iš šių metų naujesniųjų – Varškės keksas su šaldytomis uogomis. Jei jį kepsite su spanguolėmis bus nuotabus kalėdinis kepinys. Lengva, skanu ir greita!

7. O šis Burokėlių pyragas su džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais tikras senbuvis. Jis bloge surašytas jau prieš 7 metus ir tikrai dėl savo originalumo ir skanumo vertas kalėdinio dėmesio.

8. Jei jau per Kalėdas kepame pyragus su daržovėmis, tai moliūgų irgi nereikėtų pamiršti. Apelsininis moliūgų keksas puikiai apjungia apelsinų, moliūgų ir cinamono skonius. Receptas iš mano knygų serijos “Gero maisto dienoraštis”.



9. Kalėdinių skanumynų receptus pabaigsiu seniausiu savo blogo pyrago receptus – Meduoliu su moliūgais ir imbierais. Jis skaičiuoja jau 9 metus. Šiam meduoliui naudojamas tarkuotas moliūgas, imbieras, medus. Tikras žiemiškas skonis!

Visus mano mėgstamiausius kepinius tinklaraštyje surašytus rasite čia.
Jei turite mano skanumynų knygas, tai iš Nostalgiškų skanumynų, be čia jau paminėtų, Kalėdoms labai rekomenduoju: Tortą JAUNYSTĖ su aguonomis ir džiovintomis spanguolėmis, Kalėdinį SKRUZDELYNĄ bei RIESTĘ su aguonomis ir riešutais. O iš naujausios sezoninių skanumynų knygos Kalėdoms labai tiks: “Apelsininis pyragas su granatais”, “Arbatoje brinkintų džiovintų vaisių pyragas” ir “Natūraliai saldus medaus tortas”.
Linkiu ramaus Kalėdų laukimo ir šventinio meniu planavimo!



Komentarai