APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Trupininis pyragas su varške ir avietėmis

Sveikinu visus su RUDENS pradžia! Visus mokinius, studentus, bei jų tėvelius – su Rugsėjo 1-ąja, naujų moksto metų pradžia! Mūsų namuose ši šventė jau nebėra tokia aktuali, nes vaikai užaugo, bet pyrago, ta proga, tikrai niekada neatsisako.

Šį trupininį varškės pyragą su uogomis per pastarąjį mėsesį kepiau kelis kartus – pirmąjį su mėlynėmis, juo vaišinau iš Nyderlandų atvykusius sūnaus studijų draugus. Olandams pyragas su lietuviška varške labai patiko, vaikinai prašė pakartoti, net nufotografuoti nespėjau. O antrą kartą šį pyragą iškepiau jau vasaros pabaigoje su rudeninėmis avietėmis. Šiam kepiniui puikiai tinka įvairios uogos: šilauogės, avietės, vyšnios ir net juodieji serbentai. Žiemos metu jį kepsiu ir su šaldytomis uogomis. Pyragas dėl maistingos varškės gausos gali atstoti net šventinius pusryčius. Bandykite, visai nesudėtingas! Švęskime rudenį!

Trupininis pyragas su varške ir avietėmis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 22 cm skersmens formai
Gaminimo laikas: 30 min.+tešlos šaldymas Kepimo laikas: 60 min.

Sudėtis

  • Trupininei tešlai:
  • 180 g sviesto
  • 300 g miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 kiaušinio
  • 50 g cukraus
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • Įdarui:
  • 300 g šviežių aviečių
  • 500 g riebios varškės
  • 100 g riebios gietinės
  • 2 šaukštų miltų
  • 2 kiaušinių
  • 100 g cukraus
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • Papuošimui:
  • cukraus miltelių
  • šviežių uogų

Eiga

1

Paruoškite tešlą. Miltus sumaišykiite su kepimo milteliais, vaniliniu ir paprastu cukrumi, žiupsneliu druskos. Naudokite tik labai gerai atšalusį sviestą. Į tešlą burokine tarka įtarkuokite šaltą sviestą ir rankomis jį sutrinkite su miltų mišiniu į riebius trupinius, tada įmuškite kiaušinį bei rankomis užminkykite tešlą. Jos minkyti ilgai nereikia, tik kol taps vientisa ir galėsite suformuoti tešlos rutulį. Paruoštą tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir statykite sušalti į šaldytuvą.

2

Kol tešla šąla, paruoškite varškės įdarą. Varškę išsukite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos. Man patinka jausti varškės grūdelius, todėl varškės nepertryniau, jei jūs mėgstate vientisesnį varškės skonį, pertrinkite varškę per sietelį. Į varškę įmuškite du kiaušinius ir sukrėskite grietinę, išsukite iki vientisumo. Galiausiai įberkite kelis šaukštus miltų ir išmaišykite.

3

Avietes nuplaukite ir nusausinkite. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių, o jo sieneles ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių karščio.

4

Formuokite pyragą. Daugiau nei pusę sušalusios tešlos (2/3) įtarkuokite burokine tarka tiesiai į kepimo formos dugną. Įtarkuotą tešlą lengvai rankomis paspauskite, suformuodami tešlos pagrindą ir šonus. Labai stipriai ir kruopščiai tešlos nespauskite, ji neturi būti tobulos formos, kepant kartu su varške viskas išsilygins. Ant tešlos užpilkite paruoštą varškės įdarą, ant jo užberkite avietes, jas kiek įspauskite į varškės masę. Ant uogų užtarkuokite likusią tešlą (1/3), bet rankomis jos nebespauskite, ji turi lengvai padengti uogas. Paruoštą pyragą pašaukite kepti į 180 laipsnių karščio orkaitę vienai valandai.

5

Iškepusį pyragą palikite kiek praaušti, išimkite iš kepimo formos ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms sustingti. Prieš patiekdami apibarstykite cukraus milteliais ir šviežiomis uogomis.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite