APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Varškės keksas su šaldytomis uogomis

Kepiniai su varške yra tobuli! Beveik kiekvienam tautiečiui pyragas su varške yra kažkas TOKIO! Jei reikėtų pasirinkti tarp dviejų kepinių, iš kurių vienas būtų su varške, o kitas be jos, guldau galvą, kad dauguma pasirinktų būtent su varške. Aš ir pati pasirinkčiau su varške! Varškę valgome nuo pat vaikystės, ir jei kas pasakytų jog mes drėbti iš kitokio molio, greičiausiai atsakyčiau, kad mes drėbti ne iš molio, o iš varškės. Per paskutinę savaitę šį varškės keksą kepiau net 3 kartus! Pirmą kartą jį gardinau šaldytomis avietėmis ir iškepiau svečiams, tad fotografuoti nebuvo nei kaip, nei kada. Antrą kartą, taip pat gardinau avietėmis, iškepiau dar iš vakaro, kad ryte, dienos šviesoje, galėčiau nufotografuoti, bet neiškentę su šeima ėmėme jį ir prapjovėme, ir beveik visą sudorojome prie vakarinės arbatos. Trečiąjį kartą jį iškepiau su šaldytomis spanguolėmis, ir kol nenufotogragfavau, namiškiams net nerodžiau. Visus tris kartus keksas buvo tobulai skanus, prie jo puikiai tiko tiek avietės, tiek ir spanguolės. Šį savaitgalį keksą planuoju išbandyti su šaldytomis šilauogėmis. Jam rinkitės mažiau sultingas šaldytas nedideles uogas, tik į tešlą jas įmaišykite dar visai sustingusias. Kepdamos uogos nuo karščio savaime atitirps. Labai svarbu, šaldytų uogų nepadauginti, kad ir kaip norėtųsi, nes keksas taps per drėgnas. Keksui visiškai pakaks pusės stiklinės šaldytų uogų. O pabaigai, rekomenduoju baltus cukraus miltelius iškeisti į spalvotus lofilizuotų uogų miltelius. Aš rinkausi šaltyje šaldytų aviečių ir spanguolių miltelius. Jie kepiniui suteikia ne tik rausvos spalvos, bet ir gaivaus uogų skonio. Tokie spalvoti milteliai puikus pakaitalas tradiciškai pyragų apibarstymui naudojamai cukraus pudrai. Apie tai rašau ir savo naujoje knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos”, nes vasario mėnesio ingredientams priskyriau būtent spalvotas liofilizuotas uogas, vaisius ir daržoves. 

Varškės keksas su šaldytomis uogomis

11 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 5 (11 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: pailgai kekso formai
Gaminimo laikas: 60 min.

Projektas savaitgaliui

Sudėtis

  • 250 g riebios ir sausos varškės
  • 150 g sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus
  • 1,5 stiklinės šviesių speltų miltų
  • 2 šaukštelių kepimo milelių
  • kelių lašų vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos
  • 0,5 stiklinės šaldytų uogų (aviečių, spanguolių, šilauogių)
  • 2 šaukštelių džiovintų šaltyje aviečių arba spanguolių miltelių apibarstyti

Eiga

1

Visų pirma varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektine kapokle, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Sviestą išlydykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.

2

Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, tada supilkite praaušusį lydytą sviestą ir įmaišykite pertrintą varškę, įlašinkite vanilės ekstrakto. Į paruoštą masę suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užmaišykite gana tirštą tešlą. Į tešlą suberkite šaldytas neatitirpusias uogas, išmaišykite ir iš karto ją sukrėskite į kekso formą.

3

Keksinę ištepkite sviestu, galite iškloti kepimo popieriumi, į ją sukrėskite paruoštą tešlą. Tešlos viršų gražiai išlyginkite. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių karčio orkaitę 45-50 min., kol keksas gerai iškils ir pilnai iškeps. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.

4

Iškepusį keksą išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių praaušti. Pravėsusį keksą per sietelį apibarstykite lofilizuotų uogų milteliais. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą.

Gali patikti

8 Comments

  • Atsakyti
    Aura
    2019-01-31 at 8:50 pm

    Sveiki, o kokią stiklinę naudojate ir kiek bus 1,5 stiklinės miltų gramais?
    Taip pat įsigijau ir Jūsų paskutinę knygą, ten irgi daug receptų stiklinėmis, kas šiek tiek nuvylė, nes tie receptai praverčiami..

    • Atsakyti
      Renata
      2019-02-04 at 3:57 pm

      Sveiki, Aura, tradiciškai kepiniams naudojama 250 ml stiklinė, ji jau tapo įprastu matavimo vienetu namuose ruošiamai konditerijai, kuri nereikalauja ypatingo tikslumo. Tai esu nurodžiusi visose savo ankstesnėse 5 knygose, naujausioje to jau nebekartojau. Atnaujinus tiražą būtinai įkelsiu šią informaciją.

  • Atsakyti
    Do
    2019-02-04 at 10:34 pm

    O ar galima butu naudoti kremine varske? Deja nera pas mus pirkti normalios varskes…

    • Atsakyti
      Renata
      2019-02-06 at 3:03 pm

      Šiam keksui kreminė varškė netiks. Galite pabandyti su gerai nusunkta, sausa rikota, manau turėtų irgi gautis.

    • Atsakyti
      Irena
      2020-04-10 at 2:16 pm

      Sveiki,
      O galima kepti keksiukus iš šios tešlos? ☺

  • Atsakyti
    Jolanta
    2019-05-16 at 7:41 pm

    Laba diena, ačiū už reseptą. Jis puikus! Noriu nusipirkti pailgą formą, keksui,,kaip jūsų, ar geriau skardinė ar tos guminės formos, kaip dabar būna. Gal iš savo patirties pasidalintimėt? Didelis dėkui.

  • Atsakyti
    Austė
    2020-03-05 at 10:01 pm

    Ačiū, labai skanus receptas! Puikiai tinka su lidle esančiu šaldytų uogų mišiniu. .)

  • Atsakyti
    Ineta
    2020-03-25 at 8:33 pm

    Ar galima keisti miltus i avizinius ar pilno grudo kvietinius?

  • Komentuoti: Renata Atšaukti