APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai

Velykinės bobos

Seniai norėjau iškepti skanias velykines bobas, bet vis nesiryždavau. Esu jas kepusi anksčiau kartą ar du, bet visada būdavo gana sausos, todėl nustojau jas kepusi. Mano močiutė per Velykas visada kepdavo mielines bobas, jos būdavo labai gražios, išsipūtusios, bet irgi sausokos, todėl nuo skanumynų stalo dingdavo paskutinės. Seniai ieškojau skanios ir taip greit nesudžiūstančios bobos recepto ir kai šiemet prieš Velykas akys užkliuvo už vieno recepto, kuriame buvo siūloma į bobų tešlą įmaišyti virtų bulvių, nusprendžiau iškepti jas dar kartą. Slaptasis bobų ingredientas – bulvės, suveikė puikiai ir jos iškepė ne tik išsipūtusios, bet ir drėgnos bei gražiai akytos viduje.

Jas kepiau penktadienį prieš pat Velykas, šeštadienį papuošiau, o valgėme iki pat savaitės vidurio ir visą tą laiką buvo skanios bei drėgnos iš vidaus. Kai baigėm jas valgyti, iš karto užmaišiau antrą porciją Atvelykiui. Šių bobų niekaip negaliu atsivalgyti! Tik nesusigundykite į tešlą papildomai įberti miltų, jų tešla turi būti liūliojant ir ne kieta, bobos kepamos specialiose formose, todėl tešla turi būti skystesnė, kad iškepusios viduje būtų minkštesnės. Ir nepagailėkite boboms cukatų bei kvapniame rome brinkintų razinų. Norėdami išlaikyti šviežias ir skanias jas ilgiau, apsukite šonus folija, kad drėgmė iš kepinių taip greit neišgaruotų. Tada mėgautis velykinėmis bobomis galėsite visą savaitę, aišku, jei nesuvalgysite jų anksčiau.

Velykinės bobos

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
By Renata Kiekis: 5 nedidelėm bobom

Velykinis receptas

Sudėtis

  • Mielių įmaišalas:
  • 500 ml pieno
  • žiupsnelio šafrano
  • 30 g rudojo nerafinuoto cukraus
  • 30 g šviežių mielių
  • miltų iš bendro kiekio recepte
  • Bulvių įmaišalas:
  • 2 (apie 220 g) virtų bulvių
  • apie 180 ml bulvių nuoviro
  • 40 g šviesių speltų miltų
  • Tešlai:
  • viso mielių įmaišalo
  • viso bulvių įmaišalo
  • 3 didelių kiaušinių
  • 250 g rudojo nerafinuoto cukraus
  • 150 g sviesto
  • 10 g druskos
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • 1 kg šviesių speltų miltų
  • 100-150 g apelsinų žievelių cukatų
  • 300 g rome brinkintų razinų
  • Glajui:
  • 1 kiaušinio baltymo
  • miltelinio cukraus
  • 1 šaukštelio romo
  • cukatų apibarstymui

Eiga

1

Iš vakaro razinas nuplikykite karštu vandeliu ir užpilkite keliais šaukštais romo arba brendžio, kad per naktį išbrinktų.

2

Paruoškite mielių įmaišalą. Pieną pašildykite kartu su šafranu, jis neturi būti karštas, tik šiltas. Į šiltą pieną įmaišykite cukrų ir mieles, gerai išmaišykite, kad ištirptų ir maišydami berkite tiek miltų iš bendro 1 kilogramo kiekio, kad įmaišalas taptų grietinės tirštumo. Indą su įmaišalu uždenkite rankšluosčiu arba plėvele ir palikite 30 minučių, kad mielės suaktyvėtų ir iškiltų.

3

Paruoškite bulvių įmaišalą. Bulves nuskuskite ir užvirkite. Kai bus minkštos sutrinkite, kaip bulvių košę, į skystoką tyrę. Į bulvių tyrę įmaišykite 40 gramų miltų.

4

Užmaišykite tešlą. Išlydykyte sviesta ir palikite praaušti. Abu įmaišalus sumaišykite virtuviniu kombainu, įmuškite kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų, druską ir minkykite po truputį berdami miltus ir cukatus su išbrinkusiomis razinomis. Kai miltai visi bus suberti ir tešla užminkyta, į ją lėtai toliau minkydami supilkite šiltą, bet ne karštą lydytą sviestą. Užminkyta tešla neturi būti kieta, ji bus lengvai liūliuojanti. Paruoštą tešlą uždenkite ir palikite valandai šiltai paaugti. Po valandos tešlą lengvai permaišykite ir vėl palikite antrai valandai bręsti ir augti.

5

Po dviejų valandų tešla bus pilnai iškilusi. Ją padalinkite į boboms kepti skirtas formas išteptas sviestu. Tešlos pilkite apie pusę formos, kad būtų vietos tešlos augimui. Formas su tešla vėl uždenkite rankšluosčiu ir palikite dar valandai paskutiniam kilimui.

6

Po valandos, kai tešla formose bus pilnai iškilusi iškepkite bobas įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių, priklausomai nuo jūsų turimų formų dydžio. Iškepusias bobas palikite praaušti.

7

Paruoškite glajų. Plakikliu išplakite kiaušinio baltymą su šlakeliu romo, plakdami berkite cukraus miltelių, kol sutirštės iki glajaus tirštumo.

8

Praaušusias bobas apliekite paruoštu glajumi ir apibarstykite cukatais. Palikite, kad glajus sukietėtų. Jei bobų iš karto nevalgysite, jų šonus apsukite folija, kad neišgaruotų drėgmė ir per greit nesudžiūtų. Bobos viršų palikite neapsuktą, kad nepasižestų papuošimas, nes per glajų drėgmė iš kepinių taip greit vis vien neišsigarins.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite