Labai mėgstu tokius virtinius su mėlynėmis, gaila, kad ne taip dažnai juos valgau, nes su jais tikrai daug darbo, bet rezultatas visus vargus atperka. Tokie virtiniai su mėlynėmis, kol buvo gyva močiutė, buvo privalomas mūsų šeimos vasaros stalo atributas. Šį kartą gamino mama, tikiuosi, kitą kartą pasigaminsiu jau pati ir dar tiek, kad galėčiau užšaldyti, nes labai jau jie skanūs.
Virtiniai su mėlynėmis
Dzūkiška virtuvė
Sudėtis
- Tešlai:
- 3 stiklinių miltų
- 3 šaukštų aliejaus
- 1 stiklinės verdančio vandens
- Įdarui:
- 0,5 l mėlynių
- 4 šaukštų cukraus
- Padažui:
- lydyto sviesto
- mėlynių su cukrumi
Eiga
Mama gamino plikytą tešlą, kuri yra minkštesnė ir labai gerai kočiojasi. Dvi stiklines miltų rankomis ištrynė su aliejumi, tada užpylė verdančiu vandeniu, bei gerai išmaišė, galiausiai supylė paskutinę stiklinę miltų ir išminkė tešlą.
Kai tešla praaušo, ją kočiojo ir stikline spaudė apskritimus. Švarias mėlynes išmaišė su cukrumi ir po šaukštelį dėjo ant tešlos apskritimų. Virtinius gražiai ir stipriai užtaisė.
Dideliame puode užvirė vandenį su druska ir iš lėto sudėjo virtinius. Juos virė, kol iškilo į paviršių, apie dešimt minučių, tada atsargiai išgriebė, kad neįplyštų ir likusiųjų nenudažytų mėlynai.
Išvirusius virtinius apliejo lydytu sviestu ir apibarstė mėlynėmis su cukrumi. Juos valgėme su grietine. Labai skanu būtų, juos pateikti su šviežiai trintomis žemuogėmis, tik šį kartą jų nebuvome pasirinkę.
10 Comments
Laura
2011-07-11 at 4:24 pmLabai sudomino tešla…būtinai išbandysiu, nes man visada virtinių ar koldūnų darymo romantika baigiasi tuomet kai kiek kočioji tešlą, tiek ji grįžta atgal….
Jurga
2011-07-11 at 5:01 pmOi, kaip aš juos mėgstu. O jų gaminimas toks ilgas 🙂
Reda
2011-07-11 at 5:59 pmŠitą gėrį žinau! bet paskutinį kartą valgiau gal vaikystėje, šiemet jį prisiminiau ir planuose buvo pagaminti. Labai juos mėgau 🙂 mmm kaip noriu dabar 🙂
Egle
2011-07-11 at 6:54 pmO die… kad man dabar kas nors tokią lėkštę. Pusę karalytės atiduočiau. Tikras vaikystės skonis – mama tokius virdavo. Et… norėčiau.
Anonymous
2011-07-11 at 7:42 pmLabai puikios nuotraukos i jas ziurint net seiles tysta.
Rennie
2011-07-11 at 7:59 pmLaura, ši tešla tikrai patogesnė, verta išbandyti.
Jurga, aš irgi juos dievinu, tik va gaminti pritingiu.
Reda, Dzūkijoje jie labai mėgstami, stengiuosi per vasarą nors vieną kart paragaut, nes kai prasideda mėlynės tik apie juos ir tegalvoju.
Egle, anksčiau juos visuomet gamindavo močiutė, dabar jau mama, o aš kiekvieną kart pasižadu, kad jau gaminsiu ir vis mama mane aplenkia. Tokie skanūs, rodos, kartu ir liežuvį praryčiau.
Mielas Anonime, dėl nuotraukų galėčiau pasiginčyti, nes diena tokia apsiniaukusi buvo ir šviesos trūko, o ir patys virtinukai nėra labai fotogeniški, tokie mėlynanosiai, bet svarbiausia, kad jie tikrai labai jau skanūs, kas ragavo, tikrai tai žino.
Asta
2014-08-06 at 1:36 pmSuper !!! Tevukas is dzukijos, tai tuos patiekalus is jo ir zinau, tik dzukijoje juos vadina “saltanosiais” :). Aciu uz vaikystes prisiminima 🙂 paskutini karta gaminau, kai vaikai mazi buvo 🙂 Reikes gamint 🙂
Anonymous
2011-07-12 at 9:47 amPraėjusią savaitę gaminau juos.Net dabar prisiminus jų skonį, seilės kaupiasi burnoje.Valgome mes juos su grietine, apibarstyta cukrumi. Pas mus jie vadinami šaltanosiais. Paaukojau kelias valandas, pasigaminau daugiau ir užsišaldžiau. Daugiausia laiko užima tas kraštelių raitymas, kai jau aptingstu, darau tokias a la “skrybėlaites” , kai kraštelius tik suspaudi ir sujungi tarpusavyje
Rennie
2011-07-12 at 7:14 pmŽinau, kad jie vadinami šaltanosiais, tik mes juos vadiname paprasčiausiai, virtinukais. O tuos kraštelius “skrybelaites” reikės išbandyti.
Kristijonas
2014-07-28 at 9:28 pmGaminome lygiai 15 min. Čia ziūriu vieni tinginiai susirinkę.
Jei tingite gaminti, kam skaityti receptus? kad parašyti kazkokią nesąmonę oi kaip sunku.. tai valgykite pusfabrikačius, problema išspręsta.