APP/ Mėsa/ Ruduo/ Visi receptai

Vyras prie grilio: skaniausi šonkauliukai pagal 3-2-1 metodą

Kepsninėje kepti šonkauliai vienas populiariausių ir mėgstamiausių grilio receptų. Mūsų šeimoje juos skaniausiai iškepa Martynas. Šonkaulių kepimas, mano supratimu, toks tikras vyriškas reikalas, todėl net nebandau toje srityje su juo konkuruoti. Esu ne kartą gaminusi šonkaulius pagal šį savo greitą ir paprastą šonkaulių ruošimo būdą, bet vyro ruošti šonkauliai prilygsta tiems, kuriuos kažkda ragavome tikroje BBQ užeigoje Amerikoje. Taigi, žodis jam…

Žodis Vyrui prie grilio:

“Pirmuosius, gerai paruoštus BBQ šonkaulius paragavau prieš dešimt metų Amerikoje. Su Renata važiuodami keliu Route 62 į San Diego, apsistojome romantiškai Robert Plam apdainuotame TwenyNine Palms miestelyje. Miestukas visai nedidelis, todėl daug atradimų jame nesitikėjome. Apsistoję, kaip visada, viešbutyje paklausėme kokią vietą netoliese galėtų parekomenduoti vakarienei, kur lankosi vietiniai. Ir buvome labai maloniai nustebinti, kai gavome rekomendaciją nerealiai vakarienei pusmylės atstumu nuo viešbučio esančioje TheRibCo užeigoje. Dėl įdomumo internetu patikrinau ir nudžiugau, kad jie vis dar viekia iki šiol, net meniu tekstas panašus į tai kas buvo prieš dešimtmetį, kai mes jame lankėmės, tik kainos padvigubėjusios. Užeigos vidus buvo visai asketiškas, net ir prieš dešimt metų mūsų vietinės lietuviškos užkandinės atrodė žymiai geriau. Bet esmių esmė juk yra maistas!  Pasirinkome pagal meniu aprašymus “BABYBACKS – These are the ones that put us on the map” bei “BEEF RIBS – Tender and juicy beef ribs grilled over mesquite and basted with your choice of sauce”. Papildomai užsisakėme keptų daržvių. Vis pamenu, kaip Renata džiūgavo šviežutėle kepta kukurūzo burbuole su besilydančiu sviestu ir negalėjo atsidžiaugti pateiktų jautienos šonkaulių dydžiu. Keptų šonkaulių mėsa buvo sultinga, lengvai atsiskyrė nuo kaulų, o padažas suteikė švelnų ir pikantišką skonį. To skonio ir per dešimt metų nepamiršau, jis atmintyje  išliko kaip šonkauliukų kokybės standartas. Kiekvieną kartą kepdamas šonkaulius stengiuosi atkartoti tų, ragautų Amerikoje skonį.

Vienas mano mėgstamiausių šonkaulių paruošimo būdų – metodas 3-2-1.  Jis tinka ruošiant ilgiau žemoje temperatūroje ir niekur neskubant. Priklausomai nuo šonkaulių dydžio bei mėsos kiekio aplink kaulus, šiuo metodu siūloma 3 valandas šonkaulius rūkyti, 2 valandas kepti folijoje sulietus obuolių sultimis, ir 1 valandą kepti nuglazūravus BBQ padažu. Esant smulkesniems šonkauliukams laiko proporcijas reikėtų mažinti pvz. 1,5 valandos rūkymo, 2 valandos folijoje, bei pusvalandis kepimo su glazūra. Po šio proceso mėsa nuo kaulų, tikrąją to žodžio prasme, krenta ir tiesiog tirpsta burnoje.

Šį kartą, norėdamas originalaus amerikietiško skonio, šonkaulius įtryniau Santa Maria sausu šonkaulių marinavimo mišiniu, o glazūravau Santa maria Bourbon Whiskey padažu. Rezultatas pranoko lūkesčius! Keptuose šonkauliuose subtiliai jautėsi paprikų, o glazūroje – slyvų ir dūmo skonis. Šonkaulius valgėme pasidažydami į tą patį padažą kartu su sezoninėmis daržovėmis.

Aišku, padažą glazūrai galima ruošis ir patiems, kartu rūkant šonkaulius ir garinant vandenį iš jo kad būtų kuo tirštesnis ir papildomai įsigėręs dūmo. Sauso marinato įtrynimui taip pat yra daug įvairiausių variantų bei sudėčių nuo kavos iki aitriosios paprikos. Pasidalinkite, o kokį receptą šonkauliams ruošti esate pamėgę jūs?”

Martynas prie grilio

Skaniausi šonkauliukai pagal 3-2-1 metodą

13 votes, average: 4,08 out of 513 votes, average: 4,08 out of 513 votes, average: 4,08 out of 513 votes, average: 4,08 out of 513 votes, average: 4,08 out of 5 (13 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Martynas prie grilio Kiekis: 4 asmenims

Kepsninės receptas

Sudėtis

Eiga

1

Paruoškime šonkauliukus. Pirmiausiai atskiriu membraną nuo vidinės šonkaulių dalies. Pražioje peiliu praplatinu tarpelį ir užkišęs pirštą, lėtai traukiu plėvę nuo vieno krašto iki kito, kol galutinai ją pašalinu.

2

Įtrinkime šonkauliukus prieskoniais. Abi šonkaulių puses įtryniau jau paruoštu sausu marinatu. Vienas pakelis prieskonių rekomenduojamas ne mažesniam, kaip 600g mėsos gabalui. Siekdmas ryškesnio skonio, šonkaulius prieskoniuose marinuoju ne trumpiau, kaip valandą.

3

Paruoškime kepsninę. Ją įkaitinu iki 125 laipsnių, prieš tai tarp anglių i papildomai pridėdamas obels medienos kaladėlių rūkymui.

4

Išrūkykime šonkaulius. Šonkaulių juostas sudedu į laikiklį sulenkdamas juos per pusę. Šonkaulius rūkau mažiausiai 1,5 valandos, kol mėsa pradeda trauktis, bei gerai apskrunda.

5

Lėtai iškepkime šonkaulius. Išrūkytus šonkaulius vynioju į foliją prieš tai apšlakstęs juos obuolių sultimis. Suvyniojęs juos dedu atgal į kepsninę lėtam kepimui mažiausiai 1 valandai. Obuolių sultys padeda atsikirti kaulams nuo mėsos, tai aiškiai matysis išvyniojus keptus šonkaulius.

6

Nuglazūruokime šonkaulius. Iškepusius bei išvyniotus iš folijos šonkaulius gausiai glazūruoju padažu ir kepu grilyje tol, kol šonkauliais su glazūra gražiai apskrus. Mano atveju, šis procesas truko apie 30 minučių. Iš karto pateikime šonkauliukus į stalą kartu su skaniuoju BBQ padažu ir sezoninėmis daržovėmis.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite