Šį keksą su cukinijomis kepu jau ne vienerius metus, todėl net pati nustebau, kad jo recepto vis dar neturiu savo bloge. Jis iš jaukių kasdienių pyragų serijos, drėgnas, minkštas ir kvepiantis citrinomis. Jei norite kad būtų šventiškesnis, galite aplieti citrinų ir cukraus glajumi, bet pyrago skonis ir be jo – puikus. Dažniausiai gamindama maistą mėgstu eksperimentuoti, nuklysti nuo bazinio ar motininio recepto, todėl jei neužsirašau, tai paprasčiausiai užmirštu ką ir kuo pakeičiau. Ne kartą esu prisipažinusi, jog savo tinklaraštį pradėjau rašyti, kaip virtualią asmeninę receptinę, kurios receptais iki šiol pati tebesinaudoju. Šis receptas yra iš tų, prie kurių žinau kad tikrai sugrįšiu dar ne kartą, ypač vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, kai mano virtuvė tiesiog lūžta nuo pačios užsiaugintų cukinijų. Citrinis cukinijų keksas yra populiarus kepinys JAV, bet savajam recepto variante cukraus kiekį sumažinau beveik trečdaliu, nes amerikietiški pyragų receptai mano skoniui dažniausiai būna per saldūs, paprastus miltus pakeičiau šviesiais speltų miltais ir ketvirtadaliu padidinau cukinijų kiekį, o vietoj siūlomo bekvapio rafinuoto aliejaus pyliau kokybišką ypač tyrą alyvuogių aliejų. Iškepa labai skanus! Girdėjau, kad jau tuoj tuoj tiesiai iš Ispanijos mus pasieks ir visai šviežias alyvuogių aliejus išspaustas iš šį rudenį surinktų alyvuogių. Jau ir pati jo laukiu nesulaukiu, nes salotoms, kepimui, pyragams jis tinka idealiai!
Cukinijų keksas su citrinomis
Kepinys su daržovėmis
Sudėtis
- 200 g tarkuotų cukinijų
- 2 citrinų nutarkuotos geltonosios žievelės
- 250 g šviesių speltų miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 100 g nerafinuoto rudojo cukraus
- 0,5 stiklinės šaltai spausto alyvuogių aliejaus, naudojau iš ŠVIEŽIAS ALIEJUS
- 2 kiaušinių
- 60 g graikiško jogurto
- kelių lašų vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
Eiga
Cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Jei reikia, pašalinkite sėklas, jei odelė minkšta cukinijų neluptite, nes iškepusiame kekse gražiai matosi žalios cukinijų juostelės. Nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę.
Plaktuve suplakite kiaušinius su cukrumi, vanile. Supilkite alyvuogių aliejų ir sukrėskite tirštą jogurtą. Gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite tarkuotas cukinijas ir nutarkuotą geltonąją citrinų žievelę.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite vientisą kekso tešlą. Ją supilkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą.
Kepkite 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol keksas iškeps ir gražiai iškils. Išėmę aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su ŠVIEŽIAS ALIEJUS
7 Comments
Julija
2019-09-19 at 6:16 pmgal patartumėte miltus be glitimo šiam receptui?
Renata
2019-09-20 at 9:07 amBandykite gaminti su beglitimių miltų mišiniu, kuriam reikės:
2 šaukštų kukurūzų miltų
2 šaukštų ryžių miltų
2 šaukštų maltų lazdynų riešutų
2 šaukštų bulvių krakmolo
Iš šito kiekio gaunasi stiklinė miltų.Bandykite sverti ir pritraukti prie esamo recepto.
Julija
2019-09-23 at 10:19 amačiū, čia panašus kaip Jūsų obuolių pyragui be glitimo, kuris labai skanus 🙂
Vaida
2019-09-24 at 12:53 pmLaba diena,
kiek maždaug būtų 200 g tarkuotų cukinijų (matuojant puodeliu, šaukštais ar pan., o ne sveriant svarstyklėmis)? Ačiū
Renata
2019-09-24 at 2:06 pmTai būtų kiek daugiau nei 250 ml stiklinė.
Audronė
2021-08-27 at 2:02 pmNuostabiai skanus keksas!
Renata
2021-10-26 at 9:04 pmDžiaugiuosi, jog patiko 🙂