APP/ Daržovės/ Visi receptai/ Žiema

Žiemos sezono daržovių garnyrai

Dažnai girdžiu nusiskundimus, jog žiemą beveik nėra vietinių sezonionių daržovių ir be įprastų mums bulvių, morkų, burokėlių beveik nėra ką daugiau valgyti. Norėdama paneigti šį mitą iš el. parduotuvės ekomarket.lt užsisakiau daržovių, kurios užaugintos Lietuvos ūkininkų. Mano pačios nuostabai vietinės sezoninės daržovės vos tilpo į 3 didžiausius maišus.

Tradicinių daržovių, tokių kaip bulvės, morkos ir burokėliai šį kartą neaužsisakinėjau, nors jų irgi šioje parduotuvėje rasite, šį kartą norėjau išbandyti įvairesnias lietuviškas žiemos daržoves. Pabandysiu išvardinti savo pirkinius: topinambai, mangoldai (lapiniai burokėliai), geltonieji burokėliai, ropelės, salierai, briuselio kopūstai, romanesko žiedinis kopūstas, smailagūžis kopūstas, moliūgas, šviežios gražgarstės… Iš viskas užauginta Lietuvoje! Prie vietinių daržovių dar prigriebiau ir sezoninių vaisių, kurie į Ekomarket atkeliauja tiesiai iš mažų Ispanijos ūkių ir yra niekuo nepurkštos. Šiuo metu Ispanijoje apelsinų, mandarinų, greipfruktų ir granatų sezonas. Visas šias gėrybes saugiai supakuotas man pristatė tiesiai į namus, prie pat durų, nereikėjo keliauti net į turgų! Dabar kiekvieną mėnesį iš Ekomarket užsisakysiu vietinių sezoninių daržovių ir dalinsiuosi su jumis, ką skanaus iš jų galima pasigaminti. Šį kartą, artėjat Kalėdoms siūlau prie kalėdinio kepsnio išbandyti įvairesnius daržovių garnyrus ir vietoj įprastų bulvių žąsų taukuose su medumi išsikepti ropelių, paruošti briuselio kopūstų su riešutais ir granatų sėklomis bei mangoldų su balzaminiu actu. Atraskime dar daugiau įvairesnių skonių su vietinėmis daržovėmis!

Žiemos sezono daržovių garnyrai

5 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 5 (5 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 6 asmenims
Gaminimo laikas: apie 30 min.

Daugiau daržovių

Sudėtis

  • Briuselio kopūstų garnyrui:
  • 500 g šviežių briuselio kopūstų
  • pusės granato sėklų
  • kelių saujų graikinių arba pekano riešutų
  • 2-3 šaukštų granatų molasos arba sirupo
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • lydyto sviesto kepti
  • Mangoldų garnyrui:
  • 250 -300 g šviežių mangoldų
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 skirtingų spalvų svogūnų (mėlynojo ir paprastojo)
  • 2-3 šaukštų balzamninio acto
  • žiupsnelio tarkuoto muskatų riešuto
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • Ropelių garnyrui:
  • 1 kg nedidelių ropelių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • čiobrelių šakelių
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 1 šaukšto medaus
  • žąsies arba anties taukų kepti

Eiga

1

Briuselio kopūstų garnyrui kopūstėlius nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Keptuvėje įkaitinkite lydytą sviestą ir sudėliokite kopūstėlius nupjautomis pusėmis žemyn. Kepkite kipustelius apie 5 minutes, kol gražiai apskrus. Tada kopūstus išmaišykite, kad apkeptų ir iš kitų pusių, gardinkite druska ir pipirais. Į keptuvę suberkite stambiai kapotus riešutus ir kartu apkepinkite. Kopūstus su keptuve nukelkite nuo ugnies, suberkite granatų sėklas ir apšlakstykite granatų molasa. Viską išmaišykite ir pateikite kol šilta.

2

Mangoldų garnyrui lapelius nuplaukite, išdžiovinkite. Kotelius atskirkite nuo lapelių ir atskirai supjaustykite. Česnakus ir svogūnus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite česnakus su svogūnais, kai apskrus suberkite pjaustytus mangoldų kotelius ir maišydami apkepinkite dar kelias minutes. Galiausiai suberkite pjaustytus mangoldų lapus, skaninkite druska, pipirais, tarkuotais muskatų riešutais ir dar kelias minutes pakepkite. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, apšlakstykite balzaminiu actu ir išmaišykite. Valgykite, kol šilta.

3

Ropelių garnyrui, jas nuplaukite, didesnes ropeles perpjaukite pusiau, mažesnias palikite sveikas. Žąsų arba ančių riebalus pašildykite, kad išsilydytų ir apliekite jais ant skardos paskleistas ropeles. Jas apiberkite druska ir pipirais ir pašaukite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 20 minučių. Medų ištirpinkite sumaišydami su citrinų sultimis. Kai ropelės apskrus ir suminkštės medų su citrinų sultimis užpilkite ant apskudusių ropelių ir dar 5 minutėms pašaukite kepti. Pateikite dar karštas.

Užrašai

Receptas paruštas bendradarbiaujant su EKOMARKET

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite