APP/ Mėsa/ Visi receptai/ Žiema

Kalėdinis kalakutas su apelsinais ir rozmarinais

Keptas kalakutas – Kalėdų klasika. O šventės tas laikas, kai verta pasistengti! Skaniausi ir lengviausiai iškepami kalakutai yra nedideli apie 5 kilogramų. Toks kalakutas ne tik greičiau iškepa, bet ir greičiau susivalgo. Būtent koks kalakutas, šviežut šviežutėlis ir užaugintas Lietuvuvoje, pas mane į namus atkeliavo iš elektroninio Merkio produktų turgelio.

Šioms Kalėdoms siūlau nevargti ir neruošti įvairiausių šaltų užkandžių, o po šventinių kalėdinių pusryčių iš karto į orkaitę pašauti kepti kalakutą, prie jo paruošti įvairių sezoninių daržovių garnyrus ir pateikti su namine bruknių uogiene. Keptas kalautas su įvairiais garnyrais – pats šventiškiausias Kalėdų patiekalas, kurio net ir šiemet neatsisakysiu. Iš jo likučių antrą Kalėdų dieną paruošiu mėgstamas salotas, o iš atlikusio kalakuto kaulų karkaso lėtpuodyje išvirsiu sultinį, kuris po pirmos Kalėdų dienos vaišių bus tikra atgaiva. Jei ir jūs sugalvosite Kalėdoms iškepti kalakutą, dabar būtų pats laikas jį užsisakyti Merkio.lt turgelyje, kad prieš Kalėdas jums jį atvežtų tiesiai į namus.

O kad kalakutas iškeptų minkštas ir skanus verta vadovautis keliais jo paruošimo etapais:

  • Kalakuto mirkymas sūrime. Kalakutą bent parą reikėtų palaikyti sūrime. Kuo kalakutas didesnis, tuo sūryme jis laikomas ilgiau. Kalakutui iš Merkio produktai, kuris buvo beveik 5 kilogramų, paros mirkymo pilnai pakako. Sūrymas ruošiamas iš vandens, druskos ir įvairių prieskonių. Šį kartą kalakutą kvepinau apelsinais ir rozmarinais.
  • Kalakuto ištrynimas sviestu. Kad kalakuto krūtinėlė iškeptų sultinga ir neprdžiūvusi sviesto reikėtų nepagailėti, 5 kilogramų paukščiui prireiks 180-200 g sviesto. Sviesto gardinimas – skonio reikalas. Šiemet norėjau, kad kalakutas kvepėtų apelsinų žievelėmis ir šviežiais rozmarinais.
  • Kalakuto kepimas. Paukštį labai patogu kepti ant grotelių, tada jis vienodai gražiai apkepa iš visų pusių. Pradžioje kalakutą kepu aukštesnėje 215 laipsnių temperatūroje apie 20-30 minučių, kad jo odelė gražiai apskrustų, tada temperatūrą sumažinu iki 170 laipsnių ir kepu dar tiek, kad kiekvienam kalakuto kilogramui tektų 30 minučių kepimo. Taigi 5 kilogramų kalakutą kepiau dar 2,5 val (30 min x 5 kg). Jau po 30 minučių kepimo kalakuto krūtinėlę su šlaunelėmis uždengiau folija, kad jos per daug neapkeptų. Gerai iškepusio kalakuto temperatūra, storiausioje krūtinėlės dalyje turėtų siekti 75 laipsnius.
  • Iškepusį kalakutą reikėtų bent 15 minučių palikti pailsėti ir tik tada pjaustyti.

    Kalėdinis kalakutas su apelsinais ir rozmarinais

    1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
    Užsiregistruokite, kad įvertinti
    Loading...
    By Renata Kiekis: 6 asmenims
    Kepimo laikas: 3 val.

    Kalėdoms

    Sudėtis

    • apie 5 kg viso kalakuto
    • Sūrimui:
    • 10 l vandens
    • 50 g cukraus
    • 220 g druskos
    • 1 šaukšto saldžios paprikos
    • 1 šaukštelio aitriųjų paprikų
    • 2 apelsinų
    • ryšelio rozmarinų
    • kelių čiobrelio šakelių
    • kelių lauro lapelių
    • keliatos kvapniųjų pipirų
    • keliatos gvazdikėlių
    • 1 cinamono lazdelės
    • 2 svogūnų
    • 1 česnako galvutės
    • Prieskoniniams sviestui:
    • 200 g sviesto
    • 2 apelsinų nutarkuotos žievelės
    • ryšelio šviežių rozmarinų
    • kelių česnako skiltelių
    • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
    • Pateikti:
    • 2 apelsinų
    • 1 granato
    • ryšelio šviežių rozmarinų

    Eiga

    1

    Parą prieš kalakuto kepimą paruoškite sūrymą ir jame užmerkite paukštį 24 valandoms. Į didelį puodą įpilkite 10 l vandens, suberkite druska, cukrų, visus prieskonius ir prieskonines žoleles. Svogūnus ir česnaką perpjaukite pusiau ir taip pat įmeskite į vandenį. Vandenį su visais prieskoniais užvirkite ir virkite apie 15 minučių. Tada sūrymą palikite ataušti ir perkoškite. Kalakutą labai patogu sūryme užmerkti kelioniniame nešiojamame šaldytuve. Į šaldytuvą dėkite nuplautą kalakutą, užpilkite jį paruoštu atšalusiu sūrimu. Šaldytuvą uždenkite ir neškite į terasą arba balkoną, kad 24 valandas saugiai pabūtų šaltai.

    2

    Po paros iš sūrymo išimkite kalakutą ir palikite jį kelias valandas kambario temperatūroje, kad sušiltų ir nudžiūtų. Per tą laiką paruoškite prieskoninį sviestą. Į minkštą sviestą smulkiai įtarkuokite 2 apelsinų žieveles, berkite druskos, maltų pipirų ir smulkiai kapotų rozmarinų, česnakų. Kalakuto krūtinėlės odelę švelniai atskirkite nuo mėsos, tai patogu daryti šaukštu ir už odelės užkiškite kuo daugiau paruošto prieskoninio sviesto. Likusiu sviestu ištepkite kalakuto vidų. Į kalakuto vidų kiškite ketvirčiais perpjautus du apelsinus, nuo kurių buvo nutarkuota žievelė ir ryšelį rozmarinų. Visą kalakutą konditeriniu teptuku ištepkite lydytu sviestu, o jo kojas suriškite konditeriniu siūlu. Paukštį guldykite ant grotelių taip, kad po juo būtų skarda, į kurią įpilkite 1 litrą vandens. Ant grotelių kepdamas kalakutas vienodai gražiai iškeps iš visų pusių.

    3

    Orkaitę įkaitinkite iki 215 laipsnių ir pašaukite kalakutą gražiai apkepti 20-30 minučių. Po to orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 170 laipsnių ir kepkite kalakutą dar 2,5 valandos. Po 30 minučių kepimo kalakuto krūtinėlę ir šlauneles uždengiau folija ir kepiau likusias 2 valandas uždengusi. Prieš pat kepimo pabaigą foliją nuėmiau ir kalakutą apliejau išsiskyrusiomis po juo mėsos sultimis ir dar 5 minutėms pašoviau į orkaitę, kad gražiai apkepti, kad blizgėtų. Gerai iškepusio kalakuto temperatūta storiausioje krūtinėlės vietoje turėtų būti apie 75 laipsnius. Jei turite galimybę, kepdami kalakutą būtinai naudokite termometrą.

    4

    Iškepusį kalakutą uždenkite folija ir palikite 15 minučių pailsėti ir tik tada pjaustykite. Pateikite papuošę pjaustytais apelsinais, granatais, rozmarinų šakelėmis

    Užrašai

    Receptas paruoštas bendradarbiaujant su MERKIO.LT

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite