Kvepianti knyga „Nostalgiški skanumynai“

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Aguonų pienas

Aguonų pienas
Receptas įkeltas: 2017 Žiema
Recepto šaltinis: Knyga "Gero maisto dienoraštis. Žiema"

Be cukraus Be laktozės

600 ml

10 min. ir aguonų brinkinimas

  • 1 stiklinės aguonų
  • 2,5 stiklinės vandens
  • 1 šaukšto skysto medaus
  • pusės šaukštelio druskos

Mūsų tradicinis Kūčių aguonų pienas laisvai galėtų būti įtrauktas į dabar pasaulyje taip madingų augalinių pienų sąrašą. Jo skonis mums įprastas, o Kūčios tiesiog neįsivaizduojamos be aguonų piene plaukiojančių kūčiukų. Mūsų močiutės aguonas grūsdavo specialiose šiurkščiu vidumi puodynėse, mamos jau maldavo rankinėmis tarybinėmis mėsmalėmis, o sumaltas išmaišydavo vandenyje kartu su cukrumi. O aš pastariaisias metais aguonų pieną pamėgau gaminti šiuolaikiškai, su elektriniu plaktuvu. Tik nepamirškite, prieš ruošiant aguonų pieną iš vakaro aguonų užpilti vandeniu, kad išbrinktų. Trintos aguonos turi bjaurią savybę sulįsti į visus tarpdančius burnoje, todėl aš aguonų pieną visada perkošiu.  Panašiai namuose yra ruošiami avižų, migdolų, kokosų augaliniai pienai. Aguonų pienas nėra tik gardus, jame gausu įvairių vitaminų bei mineralų: kalcio, geležies, magnio, folio rūgšties ir tiamino.

Aguonų pieną praeitą savaitę gaminau ir tiesioginiame eteryje laidoje „Labas rytas, Lietuva“, jo įrašą galite pamatyti čia.

Recipe of the week

Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į rėtį ant patiestos drobės, praskalaukite vandeniu ir palikite, kad nuvarvėtų.

Į elektrinį plaktuvą įpilkite stiklinę šalto vandens ir išbrinkusias aguonas, plakite, kol vanduo nusidažys baltai, o aguonos susitrins. Tada į plaktuvą įpilkite 1,5 stiklinės vandens ir dar kiek paplakite.

Aguonų pieną perkoškite per tankų rėtį. Tirščius išmeskite, o aguonų pieną supilkite atgal į plaktuvą ir dar kelias minutes plakite. Aguonų pieną antrą kartą perkoškite, šį kartą tirščių turėtų būti likę daug mažiau. Nukoštą aguonų pieną trečią kartą supilkite į plaktuvą, įberkite druskos, įdėkite medaus ir dar kiek paplakite. Paruoštą aguonų pieną statykite į šaldytuvą. Ten jis išstovės kelias dienas.

Skanių Kūčių!

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės