APP/ Užkandžiai/ Visi receptai

Arancine, sicilietiški ryžių rutuliukai

Arancine, turbūt, populiariausias gatvės užkandis Sicilijoje, tai ryžių kamuoliukai virti aliejuje su įvairiais įdarais.  Jie gaminami kumščio dydžio, būtent tiek, kiek žmogui užtenka greitam pasisotinimui. Jų pavadinimas kilo nuo žodžio arancia, itališkai apelsinas, jie apvalūs ir gelsvai oranžiniai, tikrai, panašūs į sicilietiškus apelsinus. Kaip ir visa siciliečių virtuvė, jie paprasti ir praktiški, nes jų gamybai būdavo naudojamas vakarykštis risotto ir ragù, bolognese padažas, papildant jį mocarelos sūriu.  Ryžių rutuliukai gali būti įdaromi kumpiu ir sūriu, sūriu su žalumynais, ragu su žirneliais, tai jau fantazijos ir šaldytuvo turinio reikalas. Aš pagaminau paprasčiausius ir dažniausiai gatvėje valgytus arancine‘us su kumpiu ir mocarelos sūriu. 

Nors aš ir nesu greito maisto mėgėja, bet viešėdama Sicilijoje jos gatvės maistu likau sužavėta. Dauguma patiekalų ruošiami čia pat gatvėje, naudojant  šviežias sezonines daržoves.  Jeigu kepami žuvies didkepsniai, šalia visados bus pastatyta ir tos žuvies galva su skaidriomis akimis, kad pirkėjas galėtų  įsitikinti jos šviežumu, jeigu čirškinama mėsa suvožtiniui, tai ji bus prie jūsų akių paskaninama tik alyvuogių aliejumi ir šviežiai spaustomis citrinų sultimis, ir jokių nereikalingų priedų, tik išgrynintas kokybiško produkto skonis. Palermo gatvės kvepia pyragėliais su įvairiausiais įdarais ir arancine‘ais…

Arancine, sicilietiški ryžių rutuliukai

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 10 vnt.
Gaminimo laikas: 60 min.

Sudėtis

  • Risotto:
  • 2 stiklinės ryžių (naudojau Arborio)
  • 5 stiklinės sultinio
  • 1 mažas svogūnas
  • 4 v.š  šviežiai tarkuoto sūrioDžiugas
  • 1 kiaušinis
  • žiupsnelis šafrano
  • alyvuogių aliejaus ir sviesto kepimui
  • Įdarui:
  • 200 g. mocarelos tipo sūrio
  • 200 g. virtos kalakutienos krūtinėlės (arba bet kokio kokybiško kumpio)
  • Paniravimui:
  • 1 kiaušinis
  • 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių
  • Virimui:
  • 0.5 l vynuogių sėklų aliejaus (arba kitokio bekvapio aliejaus)

Eiga

1

Pirmiausiai pagaminau risotto. Kadangi tą pačią dieną šeimai viriau kalakutienos sriubą, buvo labai patogu, dalį sultinio panaudoti ir risottui, o virtą kalakutienos krūtinėlę – įdarui.

2

Plačioje, neaukštoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus ir sviesto pakepiau smulkiai supjaustytą svogūną, kai jis pagelto įmaišiau ryžius ir juos apkepiau, kol tapo skaidrūs, tada po stiklinę, neskubėdama, pyliau sultinį, kol ryžiai jį pilnai sugėrė. Į pabaigą supyliau ir šafraną, trumpam mirkusį šlakelyje vandens.

3

Ant išvirusio dar šilto risotto pabarsčiau šviežiai tarkuoto sūrio, gerai išmaišiau, o jam praaušus įmušiau kiaušinį, išmaišiau ir beliko formuoti arancine‘us.

4

Mocarelą ir kalakutieną supjausčiau smulkiais kvadratėliais ir užkaičiau nedideliame puode aliejų.

5

Risotto padalinau į 10 lygių dalių, iš kurių formavau tuščiavidurius rutuliukus, į kurių vidų dėjau sūrio, kumpio ir vėl sūrio, rutuliukus gražiai užtaisiau ryžiais. Kadangi ryžiai labai lipnūs, įdaryti rutuliukus tikrai nesunku (mes lietuvės, juk turime praktikos su cepelinais).

6

Įdarytus rutuliukus sudrėkinau išplaktame kiaušinyje ir gausiai apvoliojau džiūvėsiuose. Viriau arancine‘us aliejuje po du, kiekvieną porciją apie 5 minutes, kol gražiai apskrudo. Išvirusius nusausinau popieriniu rankšluosčiu.

Užrašai

P.S. Arancine‘ai skaniausi šilti, kai sūris dar minkštas, bet jie gali būti ir puiki užkanda švediškam stalui ar iškylos vaišėms gamtoje.

 

Gali patikti

8 Comments

  • Atsakyti
    Jurgita
    2011-03-28 at 7:31 pm

    Šitie gėris, Londono maisto turguose fantastiškų čia pat italai gamina 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-03-28 at 8:44 pm

    Man irgi jie patiko, ypač kol dar šilti.

  • Atsakyti
    Citrina ir bulvė
    2011-03-29 at 7:21 am

    Rennie, bet kokie dailūs tau gavosi! Žinai, kaip pirmajam sicilietiškam patiekalui pasirinkai tikrą iššūkį, nelabai lengva juos pagaminti. O šiaip jie tikrai skanūs. Savo pirmosios kelionės į Siciliją metu buvau taip į juos įnikusi, kad kasdien jie buvo privalomi pietums 🙂 Žinoma, kalorijų juose nemažai, bet kas gi jas skaičiuoja atostogų metu 😉 😉
    Mes juos irgi gaminome, štai čia http://citrinairbulve.blogspot.com/2010/07/sestadieniniai-issukiai-ir-sicilietiski.html

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-03-29 at 7:46 am

    Paskaičiau tavąjį, kaip gražiai viską aprašei ir kokia įspūdinga puota buvo, gaila, kad anksčiau nepamačiau būčiau nuorodą įdėjusi. Man jie nepasirodė labai sunkiai gaminami, gal mes lietuvės pripratusios visokius cepelinus lipdyti.

  • Atsakyti
    Indrė
    2011-03-29 at 9:39 am

    Mmmm atrodo išties puikiai. Ir įdomiai, nes ryžių kamuoliukus tik vieną kartą teko ragauti ir jie buvo su uogiene ar panašiai…

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-03-29 at 1:01 pm

    Indre, jie tikrai skanūs. Verti, kad pažintum jų skonį.

  • Atsakyti
    Sparnuotis
    2011-04-08 at 8:52 am

    Man čia kažkoks kosmosas ir aukštasis pilotažas! Galiu tik aikčiot ir stebėtis, kaip žmonėms taip pavyksta:)

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-11 at 9:09 am

    Jie visai nesudėtingi, lipdosi dar geriau nei cepelinai.

  • Komentuokite