Šią savaitę atėjo tikras pavasaris. Džiugina šiltas oras ir saulė, tik žalumos dar trūksta, kurios akys per žiemą jau labai pasiilgo. Žalumos šiuo metu pasiigendame ne tik gamtoje, bet ir virtuvėje, nes šviežių vietinių sezoninių daržovių jau visai nebelikę, todėl pavasario pradžioje dažniausiai perku kokybiškas šaldytas daržoves, iš kurių vienos mano mėgstamiausių – šaldyti žirneliai. Dabar juos naudoju praktiškai visur! Kadangi ryžius mano šeimoje mėgsta visi, itališkas daugiaryžis Risotto namiškių visada yra labai laukiamas. Jį gaminu gana dažnai, užtrunku vos pusvalandį ir kviečiu šeimyną prie stalo. Šis patiekalalas išlaisvina fantaziją, jį galima paruošti su pačiais įvairiausiai ingredientais. Šiuo metu vienas mūsų mėgstamiausių – su šonine ir šaldytais žirneliais.
Ingredientų šiam patiekalui reikia visai ne daug – kokybiškų daugiaryžiui skirtų ryžių, dažniausai naudoju trumpagrūdžius itališkus Arborio arba Carnaroli, kurių lengvai galima rasti Lietuvos prekybos centruose. Antras pagal svarbumą daugiaryžio ingredientas – kokybiškas sultinys. Dažniausiai iš anksto jo išverdu, kai turiu atliekamų mėsos, paukštienos ar žuvies kaulų, įvairių daržovių ir jį užšaldau. Kai susiruošiu virti daugiaryžį belieka tik iš šaldiklio išimti naminį sultinį, kad iki gaminimo jis spėtų atitirpti. Vyną į daugiaryžį pilu tik ruošdama jį šventinėms, įprastai apseinu be jo. Bet skanaus daugiaryžio neįsivaizduoju be jam būdingo prieskonio – šafrano. Dažniausiai šiam patiekalui naudoju Santa Maria šafraną, kurio galima nusipirkti kiekviename didesniame prekybos centre. Tai aukščiausios kokybės, pirmos klasės šafranas, gaunamas iš Crocus sativus krokų žiedų purkų. Santa Maria siūlo kokybišką maltą šafraną, kurį patogiau naudoti, nei šafrano siūlelius. Šafraną sumalus į miltelius, skonį, kvapą ir spalvą suteikiančios jo medžiagos pasklinda iš karto. Šis, Chorasano regione Irane užaugintas šafranas, parduodamas mažomis 0,5 g pakuotėmis, jį lengva tirpinti ir dozuoti. Dažniausiai pusę pakuotės šafrano suberiu į šiltą sultinį, prieš pildama jį į ryžius. Šiam daugiaryžiui dar prireiks: šaldytų žirnelių, pjaustytos kubeliais šoninės, svogūnų, česnakų, petražolių. Puikus patieklas greitiems pavasario pietums!
Pirma, smulkiai supjautykite svogūnus ir pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol pradės geltonuoti. Tada suberkite pjaustytą kubeliais šoninę ir kepkite, kol ji apskrus. Galiausiai suberkite nuplautus ryžius ir trumpai pakepkite prieš pilant sultinį. Druskos iš karto neberkite, nes ryžiai gaus sūrumo nuo šoninės, sultinio ir tarkuoto sūrio, jei reikės, papildomai jos įbersite pačiame gale. Sultinį pašildykite, į jį suberkite maltą šafraną, sumaišykite, per kelias sekundes jis turėtų ištirpti ir skystį nudažyti rausvai. Ant ryžių su svogūnais ir šonine pilkite iš lėto, po samtį, šiltą sultinį. Įpylę vieną samtį sultinio pamaišykite ir palaukite kol jis nugaruos bei įsigers į ryžius, tik tada pilkite kitą. Visą sultinį supilsite, o ryžiai juos sugers vidutiniškai per 20 minučių. Kai į ryžius supilsite paskutinį samtį sultinio, kartu suberkite ir šaldytus žirnelius, išmaišykite ir leiskite žirneliams kartu išvirti. Kai visas sultinys bus sugertas, o smidrai suminkštėję į ryžius suberkite tarkuotą sūrį, sviestą, kapotas petražoles su česnakais, nutarkuotą tarkuotą citrinos žievelę, įlašinkite šaukštą citrinų sulčių, jei reikia, papildomai įberkite druskos. Gerai viską šmaišykite ir patiekite iš karto. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVADaugiaryžis RISOTTO su šaldytais žirneliais
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai