APP/ Pavasaris/ Pusryčiai/ Užkandžiai/ Visi receptai

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Tai vienas tų patiekalų, be kurių niekaip neįsivaizduoju Velykų ir Atvelykio stalo. Mūsuose įdaryti kiaušiniai tokie populiarūs, kad, greičiausiai, kiekviena šeima turi savo mėgstamą ir tradicinį jų receptą. Ant mūsų šeimos stalo, kaip ir priklauso dzūkams, kiaušiniai visad būna įdaryti džiovintais grybais. Kaip nei vienos Kūčios nepraeina, be silkės su džiovintais grybais, taip nei vienos Velykos nepraeina be įdarytų džiovintais grybais kiaušinių. Mėgstu šias skanias šeimos tradicijas.

Prieš Velykas iš anksto pasigaminu džiovintų grybų įdaro, pakepdama išmirkusius džiovintus grybus su karamelizuotais svogūnais ir gerai juos susmulkindama virtuviniame kombaine arba mėsmalėje. Taip paruošti grybai šaldytuve gali stovėti apie savaitę. Grybų įdaro visad pasiruošiu daugiau, jo užtenka ir Velykoms ir po Velykų atlikusiems margučiams. Pas mus margučių visad po švenčių dar lieka, svečiai irgi tuščiomis per Velykas nevaikšto, tai margučių kiekis dažnai ir padvigubėja. Labai mėgstu Atvelykio savaitę, kai visas šventinis šurmulys jau būna atslūgęs, bet namai vis dar kvepia Velykomis ir nuo jų likusiomis vaišėmis.

Džiovintų grybų ir svogūnų kiekis recepte nurodytas 6 kiaušiniams, bet drąsiai jį galite dvigubinti ar trigubinti, nes šaldytuve toks įdaras gali stovėti savaitę. Labai patogu, kai be didelio vargo kiekvieną kartą galima šviežiai juo įdaryti kiaušinius.

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
Kiekis: 6
Gaminimo laikas: 30 min. įdaro gaminimui, 5 min. įdarymui

Velykoms

Sudėtis

  • Įdarui:
  • 1 saujos džiovintų baravykų
  • 1 svogūno
  • 1 šaukštelio rudojo cukraus
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
  • aliejaus kepti
  • Įdarytiems kiaušiniams:
  • 6 kietai virtų kiaušinių
  • 1 šaukšto majonezo, geriau naudokite naminį
  • pipirnių ir svogūnų laiškų pateikti

Eiga

1

Iš vakaro verdančiame vandenyje užmerkiu džiovintus grybus. Ryte juos nuplaunu ir smulkiai supjaustau.

2

Keptuvėje ant aliejaus pakepu pjaustytą svogūną. Svogūnus kepu ant žemos temperatūros, kokias 15 minučių, apibarstau juos cukrumi, kad jie lėtai kepdami karamerizuotusi.

3

Prie apkepusių svogūnų sudedu pjaustytus džiovintus grybus, jei reikia įpilu aliejaus ir kepu dar kokias 10 minučių, kol grybai apkepa ir prisigeria svogūnų skonio. Įdarą skaninu druska ir pipirais.

4

Kai grybai su svogūnais praaušta juos sudedu į virtuvinį kombainą ir gerai sumalu. Grybų masė turi būti tiršta ir gerai susmulkinta. Taip paruoštą grybų įdarą statau į šaldytuvą, kur jis gali stovėti apie savaitę.

5

Kiaušinių farširavimui juos nulupu ir perpjaunu išilgai pusiau bei išimu trynius. Trynius sutrinu šakute su šaukštu gero majonezo ir kupinu šaukštu džiovintų grybų įdaro. Paruoštu įdaru užpildau kiaušinių baltymus, gražu būtų šiame procese panaudoti konditerinį maišelį. Įdarytus kiaušinius mėgstu apsibarstyti šviežiais svogūnų laiškais ir daigintomis pipirnėmis.

Gali patikti

4 Comments

  • Atsakyti
    Odeta
    2013-04-03 at 3:25 pm

    Mes per Velykas tiek prisidarėme įdarytų kiaušinių, kad atrodė nebegaliu į juos žiūrėti, bet kai pamačiau tavuosius su džiovintų baravykų įdaru….viską pamiršau ir vėl noriu, bet tik tokių kaip Tavo:)

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-04-08 at 1:18 pm

      Odeta, šitie kiaušiniai tikri „geruliai“ aš irgi juos prisiminusi dabar jau užsimaniau 🙂

  • Atsakyti
    Vitalijus
    2013-04-04 at 12:23 am

    Viskas gerai, tai išties skanus patiekalas. Tik nesupratau vieno, kam viską smulkinti vituviniu kombainu? Mes niekada to nedarome.

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-04-08 at 1:22 pm

      Vitalijau, aš mėgstu, kad įdaras būtų kreminės konsistencijos, tada įdaryti kiaušiniai atrodo gražiau, o man ir skaniau. Dėl skonio sunku būtų ginčytis 🙂

    Komentuokite