Jis nuodėmingai skanus, išraiškingo skonio ir tinkantis ne tik Velykoms. Tai toks pyragas, kurio pakanka tik nedidelio gabalėlio, kad pasijustumei „devintame danguje“. Šokolado skonį dar labiau išryškina šviežiai įtarkuotas imbieras ir į sausainių pagrindą įmaišytas cinamonas. Valgėme jį kelias dienas, nes šokoladinis sūrio pyragas tikrai sotus, kitą dieną jis buvo dar skanesnis.
Tradiciniam saldžiam Velykų stalui šiemet kepiau grikinę dzūkišką bobą, o šiuolaikiniam – šį šokoladinį sūrio pyragą, nes Velykų niekaip neįsivaizduoju be šokoladinių ir varškės skanumynų. Toks sūrio pyragas tiks ne tik Velykoms, bet ir Atvelykiui arba šiaip skaniam savaitgaliui.
Šokoladinis sūrio pyragas, skanintas imbieru
Sudėtis
- 200 g. tamsaus šokolado (70%)
- 1 kg kreminės varškės
- 200 g. cukraus
- 2 a.š. vanilinio cukraus
- 4 kiaušiniai
- 200 ml. riebios grietinėlės
- 4 cm šviežio imbiero
- 2 v.š. miltų
- Pagrindui:
- 180 g. šokoladinių forminių sausainių
- 80 g. sviesto
- 1 a.š. cinamono
- Papuošimui:
- 100 ml. plakamosios grietinėlės
- šokoladinių kiaušinių
Eiga
Pirmiausiai virtuviniame kombaine susmulkinau šokoladinius sausainius į trupinius, sudėjau minkštą sviestą, cinamoną ir gerai išsukau į vientisą masę. Kepimo formos dugną išklojau kepimo popieriumi, ant jo vienodai paskirsčiau trupinių masę, gerai ją suplojau ir kišau kepti 10 minučių į įkaitusią 160 laipsnių orkaitę.
Kol kepė sausainių pagrindas, vandens vonelėje ištirpinau šokoladą. Virtuviniame kombaine išplakiau kreminę varškę su cukrumi, kiaušiniais ir grietinėle. Varškės masę skaninau vaniliniu cukrumi, tarkuotu imbieru, lydytu šokoladu, pridėjau kelis šaukštus miltų ir gerai išsukau.
Paruoštą varškės masę supyliau ant praaušusio trupinių pagrindo ir kepiau 30 minučių 190 laipsnių orkaitėje, po to dar 30 minučių 150 laipsnių orkaitėje. Iškepusį sūrio pyragą palikau aušti praviroje orkaitėje. Praaušusį palaikiau šaldytuve. Skaniausias jis bent kelias valandas atšaldytas šaldytuve.
Kadangi pyragą kepiau Velykoms, jį puošiau plakta grietinėle, iš kurios per vidurį suformavau „lizdelį“ į kurį guldžiau kelis šokoladinius saldainius. Kitoms progoms pyragą galima puošti trafaretu, apibarstant cukraus milteliais.
12 Comments
Ausra
2013-04-05 at 5:13 pmVaizdas labai geras; neabejoju, kad skonis – irgi;
Rennie
2013-04-08 at 1:06 pmAušra, skonis man labai patiko 🙂
Sniega
2013-04-05 at 8:51 pmAčiū 🙂 Kepsim ryt 🙂 Bet jau dabr KAIP noriu… 🙂
Gabrielė
2013-04-05 at 8:53 pmTai vistik surio ar varskes pyragas? :)))
Rennie
2013-04-08 at 1:09 pmTai varškės sūrio pyragas, taip vadinamas cheesecake.
vilma
2013-04-06 at 11:29 amNuostabus!!!! O paslapti galima suzinoti, kaip iskepti surio pyraga tokiu idealiai lygiu pavirsiumi? 😉 maniskiai visad itruksta ir dar susitraukia is sonu palaikius saldytuve 🙁
Rennie
2013-04-08 at 1:15 pmVilma, sunku atsakyti, bet man kepant sūrio pyragą ir du kartus pakeičiant jo kepimo temperatūrą, jis neįtrūksta. Dėl susitraukimo, gal jam reikia iš lėto duoti atvėsti, aš aušinu orkaitėje, paskui kambario temperatūroje, o galiausiai jau keliauja į šaldytuvą 🙂
Sniega
2013-04-07 at 9:04 amIškepiau 😉 Be jokių ypatinų pastangų pyrao viršus gavos idealiai lygus – bet viską dariau tiksliai pagal nurodytas temperatūras ir seką. Dariau pilna abejonių, nes bijojau tai kad pagrindas visai nesilaikys, tai kad tas suflė nesustings tai kad imbiero per daug ir bus per aštrus… Bet viskas idealiai pavyko. Be visos puikios skonių puokštės ir žiugesio, kad turiu savo kolekcijoj naują sūrpyragio variantą, šis turi dar vieną privalumą: iš trijų vaikų jis patinka tik vienam (mano šeima – klasikinių skonių mėgėjai) 😀 taigi jis nebuvo surytas, vos iškepęs, ir šį rytą pradėjau nuo kavos su pyrago gabalėliu… Puiki sekmadienio pradžia.
Rennie
2013-04-08 at 1:12 pmSniega, džiaugiuosi, kad pyragas pavyko ir patiko 🙂 Mano mažoji irgi jo nevalgė, bet jai šokoladinių desertų gali ir nebūti. Pyragą galima būtų vadinti “suaugusiems”, nes vaikams, jis greičiausiai ne visai patiks 🙂
Rolanda
2013-09-05 at 9:56 pmKepiau si pyraga ir tureciau pora pastabeliu. Neparasete, kokioje formoje kepete, iprastine 23 cm buvo per maza. Liko mases, o kadangi norejosi kuo daugiau jos panaudoti, surio mase pyliau iki pat formos virsaus ir tai turbut turejo itakos suskilimui.. Nezinau ar cia del to, kad forma maza, kol kas jis atrodo skystokas.. Siaip mase, zinoma, skani.
Martina
2014-04-18 at 2:11 pmSveiki, planuoju šį kepinį velykų stalui..
Norėčiau paklausti ar tiktų šitą sūrpyragio versiją puošti šviežiomis bražkėmis ir plonu žele sluoksniu?
Ar nesusipjaus skoniai su imbieru? 🙂
Rennie
2014-04-18 at 2:45 pmŠiam tortui žele su braškėmis nelabai tiktų, jei norite papuošti, galite užlieti tirpintu šokoladu ir apibarstyti cukruotais imbierais. Šokoladas ir imbieras visiškai nustelbs blankų braškių skonį, o jos dar ir nelabai sknanios.