Užgavėnės – viena mėgstamiausių mano švenčių! O be blynų mūsų namuose nepraeina nei vieni sekmadienio pusryčiai. Todėl kai prieš kelias savaitės Malsena mane pakvietė sugalvoti ir pasidalinti moderniu Užgavėnių blynų receptu, su malonumu priėmiau šį iššūkį. Blynų šventei su kolegėmis turėjau parinkti dar nematytą, stebinantį ir modernų blynų receptą. Todėl man kaip reikiant prireikė pasukti galvą, kad sugalvočiau kokiais ypatingais blynais pavaišinti visko mačiusias koleges. Pagaminti žalios spalvos avokadų blynus mane įkvėpė specializuotas avokadų restoranas, esantis Amsterdame The Avocado Show, kuriame lankiausi prieš metus viešėdama Olandijoje. Visi patiekalai tame restorane šveičia žaluma, o jų pateikimas ypač estetiškas ir modernus. Taigi nusprendžiau, kad šių Užgavėnių mano blynai bus žali, kaip pats pavasaris, kurio taip visi laukiame. Juos pateikiau su be lukšto virtu kiaušiniu ir sūdyta lašiša. Pavyko netgi labai skanus derinys! Labiausiai džiaugiausi, kad blynams galėjau naudoti savo mėgstamiausius šviesius speltų miltus. Net ir be jokių reklamų, šie miltai mano virtuvėje yra naudojami dažniausiai. Paskutinių savo knygų “Gero maisto dienoraštis” bei “Sezoninių skanumynų istorijos” receptuose šiuos miltus miniu dažniausiai. Todėl drąsiai galiu sakyti, kad juos beriu ne tik į kepanų blynų tešlą, bet ir kepdamus pyragus, tortus, sausainius.
O madingų Užgavėnių šventė su kolegėmis tinklaraštininėmis ir apie maistą rašančiomis žurnalistėmis praėjo labai nuotaikingai. Visada malonu sutikti ir pabendrauti su jau pažįstamomis bei susipažinti su naujos kartos jaunosiomis maisto tinklaraštininkėmis. Jos labai įkvepiančios! Buvo tikros modernių Užgavėnių blynų dirbtuvės. Kadangi mano blynų patiekalas buvo pikantiškas, jį kartu su kolegėmis gaminome pirmąjį, o saldžius blynus pristatė desertų virtuozė Liucina Rimgailė. Ji pasidalino purių japoniškų blynelių receptu, jį rasite ir Liucinos bloge. Kad daugiau tokių švenčių!
Avokadų blynai su sūdyta lašiša ir kiaušiniais
Modernioms Užgavėnėms
Sudėtis
- 1 prinokusio avokado
- ryšelio (apie 20 g) šviežių kalendrų
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- 1/2 stiklinės (125 ml) raugintų pasukų
- 1 kiaušinio
- 1 stiklinės (250 ml) šviesių speltų miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 1 šaukštelio druskos
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- purškiamo alyvuogių aliejaus
- Pateikimui:
- 3 kiaušinių
- 3 plonai pjaustytų sūdytos lašišos riekelių
- Padažui:
- 1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- 3 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
- 1/2 šaukštelio medaus
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Papuošimui:
- daigintų liucernų
Eiga
Avokado minkštimą užpilkite citrinų sultimis, raugintomis pasukomis, įmuškite kiaušinį ir sutrinkite elektriniu trintuvu į žalią vientisą masę. Ten pat suberkite švarius kalendrų lapelius, druską su pipirais ir cukrų bei dar kartą sutrinkite iki vientisumo. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į paruoštą žaliąją masę.
Keptuvę įkaitinkite, lengvai apipurškite alyvuogių aliejumi ir ant vidutinės kaitros kepkite nedidelius žalius blynelius.
Kol kepa blynai išvirkite kiaušinius be lukšto. Nedidelius puodelius išklokite maistine plėvele, ją lengvai ištepkite aliejumi. Į plėvele išklotus puodelius įmuškite po kiaušinį ir plėvelę užsukite. Užvirkite puodą vandens, į jį suleiskite paruoštus kiaušinius. Virkite apie 3-4 minutes. Tada išgriebkite iš vandens ir nuimkite plėvelę.
Paruoškite padažą. Garstyčias sumaišykite su citrinų sultimis ir medumi, supilkite alyvuogių aliejų, suplakite ir skaninkite druska bei pipirais.
Sukonstruokite patiekalą. Tris arba keturis žaliuosius blynus dėkite bokšteliu vieną ant kito, ant viršaus gražiai suraitykite lašišos griežinėlį, ant jo uždėkite ką tik išvirtą be lukštų kiaušinį, viską apšlakstykite paruoštu padažu, apibarstykite maltais pipirais ir puoškite daigintais žalumynais.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Malsena
Komentarai