APP/ Atsargoms/ Ruduo/ Visi receptai

Miško grybų užtepėlė

Ar renkat tokius grybus kaip kalpokai, juos dar gudukais vadina?  Jei taip, tai iš šių grybų galima žiemai pasigaminti puikios grybų užtepėlės. Taip, taip buvo laikai, kai ir mes, dzūkai, tik baravykus, lepeškas (t.y. voveraites), zelionkas (t.y. žaliuokes) ir rudmeses terinkome, bet šiais laikais ir kalpoko reikia su lupa ieškoti! Taigi, kalpokai arba kitaip gudukai yra puikūs trečios kategorijos grybai, beje, kaip ir voveraitės. Man patinka, kad jie priklauso baltų grybų tipui ir nėra gleivėti, net kažkiek primena pievagrybius, pakankamai neutralaus ir ryškiai neišreikšto grybų skonio. Šie grybai, kol jauni, labai tinka marinavimui (apie tai jau kitą kart), o senesni, jau išskleidę savo kepures, kaip skėčius, puikiausiai sueina į grybų užtepėlę, kitaip tariant grybų ikrą (man tai liežuvis nesiverčia jų taip vadinti), kokie čia dar ikrai iš grybų? Na, ne bent iš dzūkiško biednumo, na kaip čia tas posakis „Jei ne grybai ir ne uogos, mūsų (t.y. dzūkų) mergos būtų… labai gražios“ .

Tokia užtepėlė labai praverčia, kai užgriūva netikėti svečiai, tai tik baltos duonos paskrudinu ir tepamės grybų užtepėlės, kaip kokio pašteto, prie vyno labai tinka, tokia lietuviška bruschetta versija.

Miško grybų užtepėlė

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 2 litrai
Gaminimo laikas: 90 min.

Sudėtis

  • 1 kg šviežių gudukų
  • 0,5 kg svogūnų
  • 0,5 kg morkų
  • 1 st. saulėgrąžų aliejaus (pirmojo spaudimo, nerafinuoto)
  • druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų, lauro lapų (pagal skonį)

Eiga

1

Pirmiausiai grįžus iš miško ar turgaus ilgai nelaukiu, o perrenku ir nuplaunu grybus, nes jie turi tokią bjaurią savybę, pastovėję sukirmyti. Gudukus plaunant reikėtų dar „sijonėlį“ nuimti.

2

Švarius grybus pasūdytame vandenyje viriau apie 15 minučių, po to dar perliejau ir perploviau. Svogūnus ir morkas nulupau, svogūnus supjausčiau, o morkas sutarkavau.

3

Keptuvėje ant aliejaus pakepiau svogūnus, o po to pridėjau ir morkas. Virtuviniame kombaine sutryniau virtus grybus ir keptas daržoves, vietoj virtuvinio kombaino galima naudoti ir mėsmalę.

4

Visą gautą masę su likusiu aliejumi troškinau puode ant mažos ugnies kartu su prieskoniais apie gerą pusvalandį, kol skoniai susimaišė ir tapo pilnai vientisa masė.

5

Pagamintą grybų užtepėlę sudėjau į sterilius užsukamus indelius ir laikau šaldytuve (!) per visą žiemą.

 

Gali patikti

18 Comments

  • Atsakyti
    Indrė
    2011-09-23 at 11:07 am

    Labai mėgstu visokias užtepėles. Jei netyčia gausiu grybų – būtinai gaminsiu 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-09-23 at 11:13 am

    Indre, žinok šiai užtepėlei tinka tik negleivėti grybai, tokie kaip gudukai arba voveraitės, bet voveraičių man tokiam reikalui gaila, jos ir keptos skanios 🙂 Sėkmės!

  • Atsakyti
    Odeta
    2011-09-23 at 11:41 am

    Labai skaniai atrodo, o būtina dėti tik saulėgražų aliejų, ar galima kito?

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-09-23 at 12:23 pm

    Odeta, galima bet kokio mėgstamo aliejaus pilti, bet man patinka saulėgražų aliejaus kvapas ir skonis grybų patiekaluose, tai siūlau šį.

  • Atsakyti
    Odeta
    2011-09-23 at 12:31 pm

    nuraminai:) nes man saulėgražų kvapas šiek tiek per stiprus:)

  • Atsakyti
    Egle
    2011-09-23 at 12:46 pm

    o aš iš pievagrybių darau. miško grybų man užtepėlėm gaila 😉

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-09-23 at 1:13 pm

    Matai, Egle, pievagrybius reikia pirkti, o miške grybai už dyką auga 🙂 Pernai, šitų kalpokų tai tris dėžes (nuo obuolių) per kelias valandas prigrybavau, tai paskui tris dienas fabrikėlį buvau vasarnamyje atidariusi, sakiau, daugiau niekad nevirsiu. Šiemet grybų jokių nėr, net kalpokų, tai tik tą vieną kilogramą civilizuotai ir be steso išsiviriau:) O su pievagrybiais irgi būtų labai skanu, net ir skoniai mažai skirtusi.

  • Atsakyti
    oditele
    2011-09-23 at 5:54 pm

    labai skaniai atrodo..;) ir jie net nepatamsėja?

  • Atsakyti
    Reda
    2011-09-23 at 7:25 pm

    Aha, tikrai liuks gardumynas atrodo, nors aš jau bandžiau šiemet atseit tuos grybų ikra daryti, tokį vieną receptuką suradus, bet blin kaip nusivyliau, viską lauk išpyliau, nes skonis buvo tragiškas, bet žinau ir dėl ko, dėl acto, nes jo visai ten, mano manymu, nereikėjo, o recepte buvo nurodyta, tai nieko blogo nepagalvojus ir įpyliau (nedidelį kiekį)…tai va ir baisu baisu…kas gavos..
    Taigi tokie mano lepsusai 😀
    O žinai, Rennie, man labai keista, kad sakai, jog grybų nėr, o man atrodo atvirkščiai, nes, prisimenu, rugpjūtį vis ištrūkdavau pagrybauti, tai šaaakės kiek daug voveraičių buvo, dar nė vienais metais kiek grybaudavau nebuvo tiek, tiesa tik voveraičių, bet man jie patys pačiausi, tai ir nepergyvenau (ypatingų savo vietų neturiu). O šiaip, mano mama jau nuo vasaros labai labai dažnai grybauja, tai irgi sakė, kad šiemet labai daug voveraičių..;)
    Sakau gal ne ten ieškai dzūkaite ;):)

  • Atsakyti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2011-09-25 at 8:24 am

    gal grybienai reikia pailsėti, kad šiemt tai nedygsta grybai. Mūsų kraštuose voveraičių išvis nebūna, tų gudukų nebūna irgi. Nebent kokių ūmėdžių ar piengrybių…

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-09-25 at 8:17 pm

    Oditėle, šie grybai verdami nepatamsėja, kaip ir voveraitės ar baravykai. Man jie kažkiek primena pievagrybius.
    Reda, mano supratimu, actas į grybų užtepėlę ne labai tiktų, aš jį pilu tik marinuodama grybus. Nesu aš labai gera grybautoja, tai pripažįstu, bet šiandien sužinojau, kad grybų šventėje visos komandos kartu sudėjus terado 12 baravykų, tai kur gi matyta? Vasara tai tikrai voveraitės augo, bet dabar, rugsėjį, kai turėtų rastis rudeniniai grybai, jų ne labai yra. Druskininkuose turguje šį savaitgalį tik vienas diedukas voveraitės pardavinėjo, o tai jau ženklas, kad grybų tikrai nėra daug, nes priešingu atvėju nuo jų net prekystaliai lūžta 🙂
    Dalia, o tavo pastebėjimas labai taiklus, juk ir obelys obuolių daugiau tik kas antrus metus turi. Reikia visiems pailsėti 🙂 O nuo kurio tu krašto?

  • Atsakyti
    Irena
    2014-09-03 at 1:03 pm

    Įdomu, gal šiai užtepėlei tiktų ūmedes?…

  • Atsakyti
    Virginija
    2015-10-03 at 2:45 pm

    O as pabandziau pamaisyt grybus, ta ka turejau. Rudokus, kalpokus ir biski baravyku imaisiau. Nu man tai super! Viskas susimale su kombainu iki tokio kaip pasteto. Dar truputi keciupo idejau. Tik vat velnias labai svyla verdant:( Tai ta pusvalandi beveik prastovejau maisydama. Bet verta:) Labai skanu!

  • Atsakyti
    Indre
    2015-12-06 at 6:34 pm

    Ačiū. Pabandžiau. Tikrai skanu!

  • Atsakyti
    Danguolė
    2017-09-25 at 9:18 am

    Labai skanu, gaminu būtent šitaip. Laikau šaldytuve.

  • Atsakyti
    ruta
    2017-09-25 at 12:07 pm

    Kazį kiek virtu grybų naudot?

  • Atsakyti
    Laura
    2019-08-17 at 9:44 pm

    Super. Pabandžiau Jūsų receptą dar ir dabar kvepia virtuvė grybais. Niekad nerinkdavom tokių grybų, o šiandien tik tokių rasim, galvojau ką su jais daryti. Radau Jūsų receptą pabandžiau. Labai skaniai gavosi. Tik dar dadėjau paprikos, krapų ir česnako.

    • Atsakyti
      Renata
      2019-08-21 at 9:30 am

      Tikiuosi patiks ir žiemą prisiminsite kvepiantį mišką 🙂 Paprika, krapai ir česnakai turėtų labai tikti!

    Komentuokite