Ši uogienė salsvai kartoka, su šildančių prieskonių gaidele, labai tinkanti prie paukštienos. Man bruknės skaniausios virtos vienos, be jokių kriaušių ar obuolių ir pateiktos žiema su keptais obuoliais, vištiena ar kalėdiniu kalakutu.
Savaitgalį buvau ištrūkusi į Dzūkijos miškus pagrybaut, tai susidarė įspūdis, kad bruknių miške daugiau nei grybų, o jos dargi nekirmija, kaip šiųmetiniai grybai. Bruknes nuo vaikystės pamėgau valgyti miške, kai grybauju, nes dažniausiai jos auga tose pačiose samanose, kaip ir grybai, ir kvepia samanomis, o lengvą kartumą, rodos, iš pačių grybų yra perėmusios.
Bruknių uogienė prie mėsos
Sudėtis
- 1 kg šviežių bruknių
- 0,5 kg rudojo cukraus
- 100 ml vandens
- kelių kvapniųjų pipirų žirnelių ir gvazdikėlių, cinamono lazdelių
Eiga
1
Bruknes perrinkau ir nuploviau, kartu su cukrumi, vandeniu bei prieskoniais subėriau į puodą.
2
Uogienę ant silpnos ugnies vis pamaišydama viriau apie 30-45 min, kol uogos sutirštėjo (bruknės tirštėja pakankamai greitai).
3
Išvirus uogienei išgaudžiau cinamono lazdeles ir supilsčiau į nedidelius indelius, nes šią uogienę dažniausiai valgau, kaip padažą ar pagardą prie mėsos.
4
Uogienės gavosi apie litrą, laikau ją vėsiai ir tamsiai, o jau pradarytą tik šaldytuve. Tokia salsvai kartoka uogienė su šildančių prieskonių gaidele.
9 Comments
rasa jurgutaviciene
2013-08-06 at 12:55 pmpuiki uogiene,aciu uz receptuka:)gal galite pasakyti,kodel man nesilaiko zali juod.serbentai su cukrumi,rusyje,kelia dangtelius nors tu ka???????aciu:)
Rennie
2013-08-06 at 8:08 pmRasa, nėr už ką 🙂 O žalius trintus serbentus aš visad laikau šaldytuvo apatinėje lentynoje. Nevirtas uogienes geriausiai laikyti šaltai šaldytuve, nors nežinau kokio šaltumo yra jūsų rūsys. Dar trinant žalius juoduosius serbentus juos reikia labai gerai nusausinti po plovimo, kad visai neliktų vandens, kuris gali sukelti rūgimą.
Nijolė
2013-08-28 at 12:16 pmLaba diena visiems žinantiems ir pradedantiems Žalios trintos uogienės yra daromos ir laikomos nebūtinai šaldytuve esmė ta kad neleisti susidaryti drebučiams (tankiau maišyti) ir gal per mažai cukraus, 🙂
Eugenija
2013-08-10 at 4:55 pmReikia laikyti šaldiklyje.
Rennie
2013-08-10 at 4:59 pmŠią uogienę laikau virtuvės spintelėje, o pradarytą indelį šaldytuve, į šaldiklį jos dėti tikrai nereikia.
Laima
2014-08-27 at 2:57 pmLaba diena, norėčiau padėkoti už nepakartojamą receptą 🙂 Labai labai skani uogienė :)Ačiū :))))
Vija
2014-09-23 at 3:48 pmaš vietoj vandens įspaudžiu 1 apelsino sultis ir sutarkuoju apelsino žievelę. Kadangi mėgstu apelsinus, tai gaunasi bruknės su apelsino prieskoniu.
Jolanta
2018-08-29 at 3:51 pmMiela Renata, bruknių uogienė nereali, viriau kelis metus iš eilės..visiems labai patiko..bet šiemet nerandu to receptuko, ar jis dingo? Ar paprasčiusiai nemoku jo atidaryti..padėkite, prašau…ačiū 🙂
Renata
2018-09-15 at 9:50 amPerkėliau recptą iš senos svetainės į naująją, nes automatiškai jis kažkodėl nepersikėlė. Dabar jau matomas 🙂