Karamelinį obuolių padažą rudenį, kai namuose tiek daug obuolių, gaminu pakankamai dažnai. Jis ne toks saldus, kaip įprasta karamelė ir kvepia keptais obuoliais bei cinamonu. Dažniausiai jį valgome vietoj uogienės prie blynų arba paprasčiausiai užsitepame ant pyrago, bandelių. Šiuo metų laiku jį gaminti labai praktiška, nes galima panaudoti pradėjusius gesti obuolius, kuriuos reikia kuo greičiau sunaudoti. Juk rudenį beveik kiekvieni namai kvepia obuoliais ir jų pridėliota visur: vaisių lėkštėse, dėžėse ant virtuvės grindų, rūsiuose bei sandėliukuose, visus juos sunku būtų net suskaičiuoti, o ką jau bekalbėti apie suvalgymą. Aš pati savo namiškius raginu kiekvieną dieną suvalgyti nors po kelis obuolius, kol jie patys gardžiausi ir kol dar nepradėjo pūti, bet tų, kurie nesulaukia savo eilės ir pradeda gesti, randu beveik kiekvieną dieną. Dažniausiai juos paprasčiausiai pjaustau gabalėliais išpjaudama sugedusią vietą, ir siūlau vaikams. Kaip bebūtų keista jie juos valgo daug mieliau nei tuos sveikuosius ir gražiuosius kurie guli vaisių lėkštėje.
Paskutiniu metu dažnai sulaukiu klausimų ir kas gi mane labiausiai įkvepia gaminti: knygos, laidos, žurnalai, kulinarianiai tinklaraščiai… O mane dažniaisiai įkvepia paprasti ir kasdieniai dalykai: turguje pamatytos labai šviežiai atodančios uogos, ką tik išrautos traškios morkos, nuo žolės pakeltas ką tik nukritęs obuolys… Šiuo metu bėgti į virtuvę ir gaminti labiausiai įkvepia šviežių obuolių kvapas, sklindantis iš mano sandėliuko, kuriame gražiai sudėlioti savo eilės laukia obuoliai. Tas salsvai gaivus kvapas mane dažniausiai ir uždega pagaminti ką nors skanaus iš obuolių.
Karamelinis obuolių padažas
Sudėtis
- 4 obuolių
- pusės citrinos sulčių
- 40 g sviesto
- 4 šaukštų rudojo cukraus
- 1 šaukštelio malto cinamono
- žiupsnelio druskos
Eiga
Obuolius nulupkite, išimkite jų sėklas ir stambiai supjaustykite. Supjaustytus obuolius užpilkite šviežiai spaustomis citrinų cultimis.
Keptuvėje arba puode išlydykite sviestą, suberkite į jį cukrų ir pamaišydami kaitinkite, kol cukrus ims ruduoti. Tada suberkite paruoštus obuolius ir juos apkepdami karamelizuokite, kol suminkštės. Priklausomai nuo obuolių rūšies tai užtruks apie 6-8 minutes. Obuolius apiberkite maltu cinamonu ir įberkite žiupsnelį druskos.
Suminkštėjusius obuolius sutrinkite elektriniu trintuvu į vientisą kreminės konsistencijos masę. Valgykite su blynais ar užsitepdami ant pyrago. Padažą laikykite šaldytuve iki dviejų savaičių.
Užrašai
Recepto šaltinis http://www.marthastewart.com/315397/caramel-applesauce
8 Comments
Vilma
2014-10-21 at 1:21 pmtraukiu į must-try sąrašą!
Rennie
2014-10-21 at 1:24 pmVilma, geras pasirinkimas 😉
Sigita
2014-10-24 at 8:37 pmGal kas nors pasakytų, kad tai tiesiog obuolienė, bet tai kur kas geriau. Subtilus karamelės skonis, maloni obuolių rūgštelė, jaukus cinamono aromatas… šaukštas po šaukšto.. anei ten blynų prie jo reikia, anei pyrago. Labai ačiū už puikų receptą 🙂
Renata
2018-05-07 at 7:21 pmSigita, puikiai pasakyta 😉 Bet visgi su saiku smaguriaukite 😉
Liepa
2016-11-11 at 9:19 pmLabai dėkui uz receptus ,labai skanus. Visi Jūsų receptai kuriuos teko išbandyti pavyksta labai gerai.
Gal jūs žinote senovines,, karvutės,, receptas?
Renata
2018-05-07 at 7:22 pmAčiū 🙂 Bandysiu originalų karvutės receptą surasti 🙂
Laura
2017-12-30 at 8:33 pmMan taip pat labai patinka, jau ne kartą išbandžiau, puikiai tinka sunaudoti obuolių likučiams. Vieną kartą vietoj citrinos (nes neturėjau) dėjau apelsino sultis, tai buvo ganėtinai saldu, bet labai skanu. Šįkart vietoj citrinos dėjau kivi (nes ir vėl neturėjau 🙂 ), tai skonis truputį su švelnia rūgštele, gal reikėjo kiek daugiau cukraus, bet, manau, viskas priklauso ir nuo kivių rūgštumo, ir nuo obuolių. Bet kokiu atveju, labai skanu ir greitai susivalgo su blynais ar vafliais. AČIŪ 🙂
Renata
2018-05-07 at 7:24 pmLaura, apelsinai šiame recepte puikiai tiktų ir dar įtarkuota jų žievelė, o kiviai tai naujiena, reiks kada išbandyti su jais 🙂