4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Keptos žvynabudės

Keptos žvynabudės
Receptas įkeltas: 2012 Ruduo
Recepto šaltinis: Sezoninė Virtuvė

2

15 min.

  • 2 didelės žvynabudės
  • 2 kiaušiniai
  • 4 v.š. džiūvėsėlių
  • 4 v.š. miltų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių
  • aliejaus arba sviesto kepimui

Neragavusiems žvynabudžių, patariu neišsigąsti apgaulingos ir į musmires panašios jų išvaizdos. Čia kaip tik tas atvejis, kai negalima apie vidų vien tik iš išvaizdos spręsti. Žinantys ir valgantys šiuos grybus, greičiausiai  nuris seilę ir man paantrins, kad keptos žvynabudės labiau primena keptus mėsos eskalopus nei grybus. 

Žvynabūdžių prisigrybavau prie pat vasarnamio, net ir į mišką eiti nereikėjo. Jie dažniausiai pradeda augti rugpjūčio pabaigoje ir dygsta visą spalį. Ir ne veltui žvynabudės skėtinėmis vadinamos, jų kotas toks pats ilgas, kaip ir skėčio, o išsiskleidusi kepurė primena išskleistą didelį lietsargį. Žvynabudžių kotų niekas nevalgo, bet va tos, išsiskleidusios ir mėsingos kepurės, tai tikras skanumėlis. Šie grybai, kaip pievagrybiai, jų nereikia prieš tai apvirti, jiems tiesus kelias tiesiai į keptuvę.

P.S. Labai skani grybų užkanda, nuo stalo ji dingo akimirksniu, net padažo nespėjau paruošti.

Recipe of the week

Pirmiausiai nuo sausų žvynabudžių kepurėlių peiliuku nuskutau žvynelius, o jų kotus išmečiau. Grybus nuploviau po tekančiu vandeniu ir supjausčiau kepurėles į 12 dalių (maniškės buvo tikrai didelės).

Išplakiau kiaušinius su druska ir pipirais. Žiūvėsėlius sumaišiau su džiovintais čiobreliais.

Pjaustytus grybus merkiau į kiaušinių plakinį, po to į miltus ir vėl į kiaušinio plakinį, o galiausiai apvoliojau džiūvėsėliuose.

Taip paruoštus grybus kepiau vynuogių kauliukų aliejuje, nes jis, mano nuomone, mažiausiai susigeria į kepamą maistą. Labai skanu žvynabudes kepti ir svieste.

Grybus kepiau iš abiejų pusių ant vidutinio karštumo ugnies, kol grybai gražiai apskrudo. Iškepusius grybus sudėjau ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Skanių žvynabudžių!

Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week

Komentarai

  1. man karta buvo laime ju apie 10 rasti. kadangi daug kas skeptiskai i jas ziuri, tai sveiciau viena…kokia palaima , nes pakankamai retai tenka proga rasti. o ju kvapas dar svieziu, minkstas barchatinis pavirsius ir zvynabudes kvapas…..tikriausiai skaniau uz visus baravykus, voveraites, rudmeses kartu sudejus :)

  2. man karta buvo laime ju apie 10 rasti. kadangi daug kas skeptiskai i jas ziuri, tai sveiciau viena…kokia palaima , nes pakankamai retai tenka proga rasti. o ju kvapas dar svieziu, minkstas barchatinis pavirsius ir zvynabudes kvapas…..tikriausiai skaniau uz visus baravykus, voveraites, rudmeses kartu sudejus :)

  3. Aš iš tų, kurie paantrins, kad jos nuostabios! Ragavau vienintelį kartą gyvenime – per vieną išvyką į Dzūkiją, exkambariokė paruošė žvynabudes tešloje. Man jų skonis priminė žuvį, buvo labai skanu.

  4. Vilma, vieniem jų skonis primena vištieną, kitiem – keptą žuvį. Aš savo dukrą ilgai kalbinau pirmą kart paragauti keptos žvynabūdės, bet paragavusi ji pasakė „mama, duok dar tos mėsytės“:))

  5. Ne, pas mus tokių grožybių nėra :) Mūsų pušynai jei jau gausūs, tai šilbaravykiais ir kazlėkais, bet kol kas su grybais mūsų kraštuose nelabai :) Jei Dzūkija būtų šiek tiek arčiau, tikrai atvažiuočiau :)

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės