Neragavusiems žvynabudžių, patariu neišsigąsti apgaulingos ir į musmires panašios jų išvaizdos. Čia kaip tik tas atvejis, kai negalima apie vidų vien tik iš išvaizdos spręsti. Žinantys ir valgantys šiuos grybus, greičiausiai nuris seilę ir man paantrins, kad keptos žvynabudės labiau primena keptus mėsos eskalopus nei grybus.
Žvynabūdžių prisigrybavau prie pat vasarnamio, net ir į mišką eiti nereikėjo. Jie dažniausiai pradeda augti rugpjūčio pabaigoje ir dygsta visą spalį. Ir ne veltui žvynabudės skėtinėmis vadinamos, jų kotas toks pats ilgas, kaip ir skėčio, o išsiskleidusi kepurė primena išskleistą didelį lietsargį. Žvynabudžių kotų niekas nevalgo, bet va tos, išsiskleidusios ir mėsingos kepurės, tai tikras skanumėlis. Šie grybai, kaip pievagrybiai, jų nereikia prieš tai apvirti, jiems tiesus kelias tiesiai į keptuvę. Labai skani grybų užkanda, nuo stalo ji dingo akimirksniu, net padažo nespėjau paruošti.
Keptos žvynabūdės
Sudėtis
- 2 didelės žvynabudės
- 2 kiaušiniai
- 4 v.š. džiūvėsėlių
- 4 v.š. miltų
- druskos, maltų juodųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių
- aliejaus arba sviesto kepimui
Eiga
Pirmiausiai nuo sausų žvynabudžių kepurėlių peiliuku nuskutau žvynelius, o jų kotus išmečiau. Grybus nuploviau po tekančiu vandeniu ir supjausčiau kepurėles į 12 dalių (maniškės buvo tikrai didelės).
Išplakiau kiaušinius su druska ir pipirais. Žiūvėsėlius sumaišiau su džiovintais čiobreliais.
Pjaustytus grybus merkiau į kiaušinių plakinį, po to į miltus ir vėl į kiaušinio plakinį, o galiausiai apvoliojau džiūvėsėliuose.
Taip paruoštus grybus kepiau vynuogių kauliukų aliejuje, nes jis, mano nuomone, mažiausiai susigeria į kepamą maistą. Labai skanu žvynabudes kepti ir svieste.
Grybus kepiau iš abiejų pusių ant vidutinio karštumo ugnies, kol grybai gražiai apskrudo. Iškepusius grybus sudėjau ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
21 Comments
Akwa
2012-09-13 at 6:47 amSuper skanu 🙂 Aš tai juos kepu tiesiog kaip kepsnius (t.y. nesmulkinu) – skonis nepakartojamas
Akwa
2012-09-13 at 6:47 amSuper skanu 🙂 Aš tai juos kepu tiesiog kaip kepsnius (t.y. nesmulkinu) – skonis nepakartojamas
Anonymous
2012-09-13 at 9:36 amman karta buvo laime ju apie 10 rasti. kadangi daug kas skeptiskai i jas ziuri, tai sveiciau viena…kokia palaima , nes pakankamai retai tenka proga rasti. o ju kvapas dar svieziu, minkstas barchatinis pavirsius ir zvynabudes kvapas…..tikriausiai skaniau uz visus baravykus, voveraites, rudmeses kartu sudejus 🙂
algis
2016-07-21 at 3:16 pmniam-niam…
algis
2016-07-21 at 3:21 pmaš mačiau šiemet peraugusių žvynabudžių Žiežmarių miškuose ir 2 žvynabudes šviežutėles pavyko dar surasti… keista, kad taip anksti šiemet pavyko paragauti skanėsto…
Anonymous
2012-09-13 at 9:36 amman karta buvo laime ju apie 10 rasti. kadangi daug kas skeptiskai i jas ziuri, tai sveiciau viena…kokia palaima , nes pakankamai retai tenka proga rasti. o ju kvapas dar svieziu, minkstas barchatinis pavirsius ir zvynabudes kvapas…..tikriausiai skaniau uz visus baravykus, voveraites, rudmeses kartu sudejus 🙂
Vilma
2012-09-13 at 2:01 pmAš iš tų, kurie paantrins, kad jos nuostabios! Ragavau vienintelį kartą gyvenime – per vieną išvyką į Dzūkiją, exkambariokė paruošė žvynabudes tešloje. Man jų skonis priminė žuvį, buvo labai skanu.
Aušra
2012-09-13 at 2:26 pmTikra egzotika 🙂 Nė nepažinčiau šių gražuolių miške. Ech, kaip gerai ten Dzūkijoje, degu baltu pavydu…
Rūta
2012-09-13 at 9:25 pmAš irgi prisidedu prie liaupsių ir prie antrinimų. Taip taip taip, skanios tos žvynabudės ir labai graži pirmoji nuotrauka 🙂
irena
2016-09-03 at 2:12 pmsveiki.begalo skanus grybai tiesiog atrodo kaip mesos kepsneliai.pabandykit
irena
2016-09-03 at 2:14 pmtiesiog skanu niam niam…
Katė
2020-09-22 at 11:44 pmBe reikalo išmetate kotelius. Juos taip pat kaip ir kepurėles apkiaušinuoti, apmiltuoti ir į sviestą. Šiek tiek kietesni, nei kepurėlės, bet galima ilgiau pakepti ir – labai skanu. Nereikia gero daikto mėtyti.