APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Kūčiukai

Kūčiukai su aguonu pienu – pats nostalgiškiausias žiemos švenčių skanumynas! Tikri kūčiukai Kūčioms kepami be gyvulinių produktų: sviesto ir pieno, tik su vandeniu ir keliais šaukštais aliejaus.
Pastaraisiais metais kepdama kūčiukus, jų tešlą saldinu medumi, o minkau su šviesiais speltų miltais. Pjaustydama tešlą stenguosi, kad kūčiukai būtų kuo mažesni, nes kepdami jie išsipūčia. Šitie iš tų, kurie iškepa kieti bei traškūs. Pamenu, mano močiutė šventėms prikepdavo kūčiukų ir juos suberdavo į tokį drobinį maišelį, kiekvienais metais visada į tą patį, man būnant vaiku, tas drobinis maišelis su kūčiukais buvo ne mažiau brangus nei Kalėdų senelio dovanų maišas. Skanesnių už tuos vaikystės kūčiukus dar nesu niekur kitur ragavusi. O šis kūčiukų receptas iš mano knygos “Gero maisto dienoraštis. Žiema”. Man ant kūčių stalo gali nebūti nei silkės, nei žuvies, bet be kūčiukų ir aguonų pieno Kūčios ne Kūčios!

Kūčiukai

10 votes, average: 4,30 out of 510 votes, average: 4,30 out of 510 votes, average: 4,30 out of 510 votes, average: 4,30 out of 510 votes, average: 4,30 out of 5 (10 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 3 kepimo skardos
Gaminimo laikas: 45 min. ir tešlos kildinimas

Gero maisto receptas Kūčioms

Sudėtis

  • 400 g šviesių speltų miltų
  • 150 ml vandens
  • 1 saujos aguonų
  • 2 šaukštų medaus
  • 20 g šviežių mielių
  • 2 šaukštų šaltai spausto rapsų aliejaus
  • žiupsnelio jūros druskos

Eiga

1

Šiltame vandenyje ištirpinkite medų ir šviežias mieles, išmaišykite ir palikite, kad jos suaktyvėtų. Speltų miltus sumaišykite su druska ir aguonomis, supilkite į juos suaktyvintas mieles ir aliejų. Užminkykite tešlą, ji turi nelipti prie rankų. Tešlą įdėkite į indą, išteptą aliejumi, kad ji nepriliptų prie sienelių. Uždenkite maistine plėvele ir pastatę šiltai palikite pusantros valandos, kad tešla iškiltų.

2

Iškilusią tešlą dar kartą išminkykite. Atplėšdami po gabaliuką iškočiokite ilgas plonas gyvačiukes ir aštriu peiliu supjaustykite jas į mažiukus kūčiukus. Kūčiukus darykite kuo mažesnius, nes jie kepdami dvigubai iškils. Supjaustytą tešlą apiberkite miltais ir atskirkite, kad nesuliptų.

3

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kūčiukus kepkite subėrę į kelias skardas, išklotas kepimo popieriumi, taip, kad jie vienas su kitu nesiliestų. Priklausomai nuo dydžio kūčiukai iškepa per 10 minučių. Iškepusius ataušinkite ir suberkite į drobinius maišelius laukti Kūčių vakarienės. Jie gali išstovėti kelias savaites.

Užrašai

Receptas iš knygos "Gero maisto dienoraštis. Žiema"

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite