APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Šokoladinis burokėlių pyragas su lazdynų riešutais

Pirmąjį savo šokoladinį burokėlių pyragą iškepiau prieš gerus septynerius metus, tik pradėjusi rašyti kulinarinį tinklaraštį. Beje, jis iki šiol tinklaraštyje yra vienas skaitomiausių receptų. Tuo metu pyragas su burokėliais ir šokoladu skambėjo gana keistai ir mano šeima jį kepant įtariai kraipė galvas, kol jo paragavo. Vos tik žmonės paragauja šio kepinio, išgaruoja visos abejonės. Burokėliai ir šokoladas – puiki pora! Šis receptas iš naujosios mano knygos nuo ankstesniojo gerokai skiriasi: sumažinau sviesto ir cukraus, visiškai iš recepto išbraukiau miltus, o vietoje jų į pyrago tešlą įmaišiau maltų lazdynų riešutų. Jie pyragui suteikia ne tik riešutinio skonio, bet ir kur kas daugiau rudeniškos nuotaikos. Burokėlius šiam pyragui galite naudoti virtus arba keptus orkaitėje. Aš pati rudenį kas savaitę prisikepu burokėlių: suvynioju juos į kepimo popierių ar foliją ir kepu vidutinio karštumo orkaitėje apie valandą. Kepdami jie lengvai karamelizuojasi ir būna aromatingesni nei virti vandenyje. Taip ruoštus burokėlius šaldytuve galima laikyti apie savaitę ir visada po ranka turėti jau paruoštų maistui burokėlių salotoms, sriubai ar šokoladiniam burokėlių pyragui. Šis burokėlių pyragas iš mano naujosios knygos SEZONINIŲ SKANUMYNŲ ISTORIJOS. Jos pristatymui praeitą šeštadienį irgi kepiau šį skanumyną su burokėliais. Renginio metu jis susilaukė daugiausiai komplimentų ir atsiliepimų, o kai kurie svečiai pargrįžę namo puolė jį kepti. Ir jis tikrai to vertas! 

Šokoladinis burokėlių pyragas su lazdynų riešutais

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
Kiekis: 20 cm skersmens formai
Gaminimo laikas: 60 min.

Be glitimo

Sudėtis

  • 250 g virtų burokėlių
  • 5 kiaušinių
  • 150 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 200 g juodojo šokolado
  • 150 g lydyto sviesto (angl. ghee)
  • 100 g lazdynų riešutų
  • 1 šaukšto kakavos
  • 1 šaukštelio vanilės esencijos
  • žiupsnelio druskos
  • Glajui:
  • 100 g juodojo šokolado
  • 100 ml migdolų pieno
  • Puošti:
  • liofilizuotų burokėlių miltelių
  • saujos skrudintų lazdynų riešutų

Eiga

1

Paruoškite tešlą. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus iki standžių putų išplakite su žiupsneliu druskos. Juodąjį šokoladą sulaužykite ir ištirpinkite kartu su lydytu sviestu (ghi). Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir plona srovele į juos pilkite sviesto bei šokolado masę. Lazdynų riešutus paskrudinkite vidutinio karštumo orkaitėje, patrindami tarp rankų nulupkite jų atšokusias odeles ir elektriniu trintuvu sutrinkite į miltus. Trintus riešutus ir kakavą suberkite į kiaušinių ir šokolado masę, gerai išsukite, pilkite vanilės esenciją ir įmaišykite burokine tarka sutarkuotus virtus arba orkaitėje keptus burokėlius. Tada į tešlą atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus.

2

Kepkite pyragą. Pyrago kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Formos šonus ištepkite sviestu ir apibarstykite kakavos milteliais. Supilkite paruoštą tešlą ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C orkaitę 45 minutėms. Iškepusį pyragą palikite ant grotelių visiškai ataušti.

3

Puoškite pyragą. Šokoladą ištirpinkite migdolų piene. Ištirpusiu šokoladu apliekite atvėsusį pyragą, o jo viršų apibarstykite liofilizuotų burokėlių milteliais ir skrudintais lazdynų riešutais.

Užrašai

Receptas ir nuotraukos iš knygos "Sezoninių skanumynų istorijos" ; photo&styling "Fotopastelė"

Gali patikti

2 Comments

  • Atsakyti
    Julija
    2018-11-03 at 3:21 pm

    Laba diena. ar vietoje ghee sviesto galima naudoti paprasta?

    • Atsakyti
      Renata
      2018-11-05 at 12:40 pm

      Sveiki, Julija, aišku, galite naudoti ir paprastą sviestą 🙂

    Komentuokite