Dabar jau kiekvieną rudenišką savaitgalį išbandau vis po naują obuolių pyragą. Seniai svajojau apie pyragą, kuriam reikėtų beveik kilogramo obuolių ir tik kelių šaukštų miltų, o šis receptas yra būtent toks. Kiek domėjausi, jis kilęs iš Prancūzijos ir vadinamas Gateau Invisible (liet. nematomas pyragas).
Panašaus tipo pyragai yra gaminami ne tik iš obuolių, bet ir iš bulvių, cukinijų. Tokio stiliaus pyragams svarbiausia vaisius ar daržoves supjaustyti labai plonai, jie ir sudaro pagrindinį pyrago skonį. Todėl obuolius pyragui parinkite tokius, kad būtų ypač skanūs: kieti, sultingi ir saldžiarūgščiai, nes būtent nuo jų ir priklausys pyrago skonis. O tešla jam maišoma visai paprasta, kaip blynams, tam neprireiks net mikserio, ją lengvai išmaišysite paprasčiausia konditerine šluotele. Tokį pyragą iškepti geriausia iš vakaro, nes jam reikia pilnai atšalti ir nors kelias valandas, o geriausiai per naktį, pabręsti šaldytuve. Pyragas skaniausias – gerai atšalęs, tada ir pjaustosi lengviau. Jis mane sužavėjo savo skoniu, nes obuoliai neperkepa ir išlieka traškūs, prie jų ypač tinka migdolų drožlės, jų pyrago apibarstymui tikrai nepagailėkite. Šis prancūziškas receptas greitai išpopuliarėjo ir Japonijoje, nes japonai, kaip prancūzai, dievina subtilumą, o nematomas obuolių pyragas būtent toks. Jį adaptavau pagal šį receptą. Daugiau receptų su obuoliais mano bloge rasite čia.
Nematomas obuolių pyragas
Prancūziška virtuvė
Sudėtis
- 800 g saldžiarūgščių kietų obuolių
- 3 kiaušinių
- 6 šaukštų cukraus
- 1/2 stiklinės pieno
- 1 šaukšto lydyto sviesto
- 3/4 stiklinės miltų
- 1/3 stiklinės migdolų drožlių
- cukraus miltelių apibarstyti
Eiga
Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis apie 2mm riekelėmis.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, o pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
Dubenyje konditerine šluotele išplakite kiaušinius su cukrumi, tada supilkite pieną, lydytą sviestą ir gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą.
Plonai pjaustytus obuolius suberkite į paruoštą tešlą ir rankomis arba dviem mentelėmis atsargiai išmaišykite, kad kiekviena obuolio riekelė pasidengtų tešlą. Svarbu maišyti atsargiai, kad obuolių riekelės nesulūžtų.
Obuolius, aplipusius tešla sudėkite gražiai į kepimo formą, o atlikusią dubenyje tešlą supilkite ant viršaus. Pyrago viršų apibarstykite migdolų drožlėmis ir pašaukite pyragą į orkaitę. Pyragas turėtų iškepti per 40 minučių.
Iškepusį pyragą su visa kepimo forma palikite ataušti, o tada perkelkite į šaldytuvą. Geriausiai jį ten palikti per naktį. Pyragas skaniausias gerai atšaldytas ir pabrendęs per naktį šaldytuve.
14 Comments
Darius
2019-10-17 at 6:54 pmAtrodo labai gerai!
Renata
2019-10-18 at 1:33 pmAčiū, Dariau!
Eglė
2019-10-20 at 9:38 pmObuolių pyragų karalius, ačiū! Obuolius pjausčiau su sūrio peiliu, labai gerai gavos!
Renata
2019-10-21 at 3:24 pmKokia gera idėja dėl pjaustymo peiliuko! Džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Renata
2019-10-23 at 7:23 amAš šį pyragą esu kepusi bet pagal kitą tecepta ir man jis toks neidomus gavosi,galvojau tik laikas sugaištas laikas ir produktai. Kai pamačiau, kad Jūs įkėlėte tai pat nematomo obuolių pyrago receptą daviau antrą šansą ir jis gavosi tobulas bus mylimiausias, man jis primena kaneles. Ačiū gerbiama Renata
Renata
2019-10-23 at 9:26 amKaip smagu, kad pyragas gavo antrą šansą! Jis tikrai vertas kepimo 🙂 Geras pastebėjimas apie panašumą į kaneles, tikrai skonis panašus 🙂
Inga
2019-10-25 at 10:01 amSuperinis obuolių pyragas, aš ir pjausčiau mandolina. Šis pyragas – tikras sveikuolis, juk apie 80 % obuolių, ir tik 20 – tešlos… Nerealus
Ingrida
2019-10-29 at 6:42 pmLabai skanus!! Kepiau kelis kartus, tik deja, nelabai likdavo ką dėt į šaldytuvą nakčiai😂suvalgydavom tik atvėsusį.
Vieną kart pritrūkau obuolių,tai įmaišiau kriaušių, irgi labai skanu!👍
Egle
2020-08-21 at 12:00 pmSveiki, dejau i kekso forma, po 40 min buvo visas slapias dar, obuoliai skendo tesloje. Gal reikejo naudoti kita forma? labai gaila 🙁
Renata
2020-08-25 at 2:50 pmAš irgi kelpiau pailgoje kekso formoje. Gal naudojote alyvinius obuolius? Šiam pyragui reikia kietų ir netyžtančių obuolių.
Skaidrė
2020-09-27 at 6:59 pmAr tinka antaninisi obuoliai?
Renata
2020-09-28 at 9:20 amAntaniniai tinka.
Jolanta
2021-01-13 at 10:25 amSveiki. Ar galima būtų, šį obuolių pyragą, kepti su avižiniais miltais ir kiek gramų jų reikėtų?
Renata
2021-01-15 at 5:19 pmDeja, bet manau, kad su šiuo receptu geriau neeksperimentuoti. Miltų kiekis jame ir taip labai nedidelis, miltai be gliuteno jam nelabai tiktų.