APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Varškės sūrio pyragas su aguonomis ir imbierinių sausainių pagrindu

Šiame žiemiškame kepinyje apjungiau du puikius sūrio ir aguonų pyragus į vieną gardžią visumą. Paskutiniu metu esu labai pamėgusi įvairių skonių sūrio pyragus, o Kalėdų niekaip neįsivaizduoju be aguonų pyrago, kurio aguoninį įdarą, rodos, ir vieną galėčiau valgyti. Todėl savo gimtadieniui, mat esu gimusi prieš pat Kalėdas, iškepiau tai ką pati mėgstu labiausiai. Pyrago idėja man gimė pamačius šį receptą, bet savąjį visgi nusprendžiau iškepti apjungdama du jau ne kartą išbandytus ir pamėgtus pyragus. Sūrio masę gaminau pagal savo anksčiau keptą varškės sūrio pyragą, o aguonų įdaro receptą pasiskolinau iš tradicinio savo mamos aguonų pyrago. Pagrindui, vietoj įprastų sausainių, naudojau imbierinius, kvepiančius Kalėdomis. Rezultatas pranoko visus mano lūkesčius, sūrio pyragas su aguonomis gavosi labai gardus ir buvo suvalgytas vienu prisėdimu, būtinai kepsiu jį ir Kalėdoms.

Esu gimusi kelios dienos iki Kūčių. Dar vaikystėje svarsčiau, kodėl visus metus reikia laukti, kad pagaliau ateitų pačios laukiamiausios mano šventės: gimtadienis, Kūčios, Kalėdos, Naujųjų metų sutiktuvės ir pasirodytų Trys Karaliai… Vienuolika mėnesių laukimo ir vienas sausakimšas laukiamų švenčių mėnuo, kurios taip greitai praeina ir vėl reikia beveik visus metus jų laukti. Linkiu ramių, jaukių, baltų Kūčių ir Kalėdų!

Varškės sūrio pyragas su aguonomis ir imbierinių sausainių pagrindu

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 26 cm torto formai
Gaminimo laikas: 1,5 val. + šaldymas

Kalėdoms

Sudėtis

  • 1 kg kreminio varškės sūrio "President"
  • 3 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 2 šaukštų miltų
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės
  • Pagrindui:
  • 200 g imbierinių sausainių
  • 100 g minkšto sviesto
  • Aguonų masei:
  • 150 g aguonų
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 1 šaukšto apelsinų žievelių cukatų
  • 100 g cukraus

Eiga

1

Paruoškite aguonas. Iš vakaro jas užpilkite verdančiu vandeniu, kad per naktį išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į drobele išklotą rėtį ir perliekite švariu vandeniu. Palikite nuvarvėti ir pradžiūti. Sausas aguonas suberkite į virtuvinį kombainą ir sukapokite. Gerai susmulkintos aguonos sudrėksta ir išskiria pieną. Tą patį darbą galima atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus malant mėsmale.

2

Sausainius sulaužykite ir subėrę į virtuvinį kombainą sutrinkite į miltus. Kai susmulkinsite sausainius, juos išsukite su minkštu sviestu iki vientisos masės.

3

Apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir suberkite sausainių-sviesto masę, ją vienodai šaukštu paskirstykite po visą kepimo formos dugną ir kiškite kepti į įkaitintą 160 laipsnių orkaitę 10 minučių. Iškepusį pagrindą palikite ataušti.

4

Varškę išsukite su cukrumi ir miltais. Į varškės masę suleiskite kiaušinius, įtarkuokite apelsinų žievelę, suberkite vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę supilkite ant praaušusio pagrindo.

5

Aguonų masei išplakite kiaušinio baltymus su cukrumi iki purumo, juos sumaišykite su maltomis aguonomis bei apelsinų žievelių cukatais. Paruoštą aguonų masę užpilkite ant varškės ir atsargiai pamaišykite šakute, kad varškė kiek pakiltų į viršų, o aguonos, nusileistų į apačią, tai daroma norint išgauti „marmurinį“ efektą.

6

Paruoštą kepimui pyragą pašaukite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę 30 minučių. Po pusvalandžio orkaitės kaitrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių. Kai pyragas iškeps, išjunkite orkaitę, pradarykite jos dureles ir palikite pyragą pusvalandžiui ataušti. Praaušusį varškės sūrio pyragą kelioms valandoms statykite į šaldytuvą, kad atšaltų ir subręstų. Prieš patiekiant į stalą, tarsi sniegu, jį apibarstykite cukraus milteliais.

Gali patikti

2 komentarai

  • Atsakyti
    nvrm
    2013-12-23 at 5:19 pm

    kaip tik svarsčiau gamint varškės pyragą su slyvom ir dar aguonų įmaišyt 🙂 šitas skamba nuostabiai

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-01-07 at 11:40 am

      Šitas pyragas nuostabiai skanus, o jei dar mėgstate aguonas… Būtinai išbandykite 🙂

    Komentuokite