APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Apverstas spanguolių pyragas

Šiemet Kalėdos tikrai bus kitokios. Bet tik nuo mūsų priklauso, kokias jas susikursime patys. Kiekvienais metais prieškalėdiniu laikotarpiu vykdavo nesuskaičiojama galybė renginių į kuriuos visi skubėdavome, stengdavomės kuo daugiau aplankyti ir nuo to pavargdavome. Bet šiemet viskas kitaip, todėl labai apsidžiaugiau, kai NEFF Lietuva dar rudens pabaigoje suorganizavo kamerinį susitikimą su kolegomis, kad galėtume iš anksto kartu paminėti Kalėdas.

Renginio šeimininkas Vytaras Radzevičius iš Pasaulio puodai į svečius pakvietė koleges Nidą Degutienę, Neringą Zeleniutę ir mane. Visi keturiese gaminome tema “Raudonos Kalėdos”. Kolegėms atiteko žuvų patiekalai, o man – desertas. Nida ruošė šventišką žuvienę su šafranu, Neringa gamino skaniąsias krevetes pomidorų padaže, o Vytaras – antienos krūtinėles tailandietiškame kokosų padaže. Kokį kepsiu pyragą ilgai galvoti neprireikė, nes mintyse sukosi skaisčiai raudonas apverstas spanguolių pyragas iš mano pirmosios knygos. Spanguolės – vienintelės vietinės sezoninės uogos, kurias šiuo metu galime šviežas rasti Lietuvoje. Šios uogos tinkamos ne tik tradiciniam kūčių kisieliui, bet ir labai gardiems pyragams. Apversto spanguolių pyrago receptas kilęs iš JAV, bet mano virtuvėje jis jau senokai prigijo. Šį receptą prieš 7 metus aprašiau pirmojoje knygoje “Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”, jį rasite knygos 282 puslapyje. Jei ieškote nesudėtingo, kvapnaus ir labai gardaus pyrago Kalėdoms – nuoširdžiai šį receptą rekomenduoju!

Apverstas spanguolių pyragas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 20 cm kepimo formai
Gaminimo laikas: 60 min.

Kalėdoms

Sudėtis

  • Reikės:
  • 250 g spanguolių
  • 70 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • Tešlai:
  • 200 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 120 ml pieno
  • 200 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės

Eiga

1

Spanguoles nuplaukite ir nusausinkite. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių ir sieneles ištepkite sviestu.

2

Į puodą dėkite pjaustytą sviestą ir kartu suberkite cukrų. Kaitinkite juos kartu kol ištirps ir užvirs. Virkite apie kelias minutes, kol skystis pradės virsti į karamelę ir iš karto nukelkite, kad nesudegtų.

3

Paruoštą karamelę dar karštą supilkite į kepimo formą, o ant jos suberkite nusausintas spanguoles.

4

Paruoškite tešlą. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus išplakite iki standumo su žiupsneliu druskos ir atidėkite. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, kai taps purus suleiskite trynius ir plakite toliau, smulkiai įtarkuokite apelsinų pievelę. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir cinamonu. Miltų mišinį pakaitomis su pienu pilkite į plakamą sviesto ir trynių masę, kol tešla taps vientisa. Galiausiai atsargiai įmaišykite plaktus baltymus. Paruoštą tešlą užpilkite ant spanguolių, šaukštu palyginkite, kad tešla vienodai pasidengtų.

5

Pyragą kepkite įkaitintoje iki 170 laipsnių karščio orkaitėje apie 40-45 minutes, kol iškils ir iškeps. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku, įkištas ir ištrauktas jis turi iškilti švarus.

6

Iškepusį pyragą palikite kiek praaušti, tada kepimo formą apverskite, atsekite ją ir nuimkite. Iškepusios spanguolės turi būti pyrago viršuje. Pyragą galite puošti šviežiomis spanguolėmis ir apibarstyti cukraus milteliais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su NEFF LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite