Nostalgiškoms Kalėdoms – spanguolių putėsiai iš mano vaikystės! Šiomis dienomis putėsiai, kaip atskiras desertas, patiekiami gana retai. Vaikystėje jų buvo pačių įvairiausių: iš pieno, keptų obuolių, įvairiausių uogų. Šie putėsiai gaminami su želatina ir plaktais kiaušinių baltymais, kurie desertui suteikia purumo. Spanguolių uogos čia labai tinka, nes tai pačios kalėdiškiausios uogos, o be to jų rūgštumas puikai dera su saldžia grietinėle.
Pagaminti putėsius įsikvėpiau pavarčiusi savo knygą “Nostalgiški skanumynai”. Kadangi šių knygų jau nebėra prekyboje, panorau pasidalinti receptu, kad ir neturintys šios knygos galėtų išbandyti putėsiu receptą. Šio deserto gaminimui naudojau ekologišką cukrų Panevėžio Plius, kuris gaminamas iš Lietuvoje užaugintų ekologiškų cukrinių runkelių. Rekomenduoju išbandyti!
Kviečiu žiūrėti šio recepto gaminimo video.
Kalėdoms Spanguoles perrinkite, nuplaukite, nuplikykite karštu vandeniu. Uogas nusausinkite ir gerai sutrinkite elektriniu trintuvu su cukrumi ir citrinų sultimis. Trintas uogas perkoškite per tankų sietelį, tirščius atidėkite gaivos ruošimui, o sultis naudokite tolesnei putėsių gamybai. Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite, kad išbrinktų. Išbrinkusią ištirpinkite karšto vandens vonelėje ir supilkite į spanguolių sultis. Gerai išmaišykite, statykite į šaldytuvą sustingti. Svarbu, kad sultys būtų tik pradėjusios stingti, o ne visiškai sustingusios, tam dažniausiai pakanka pusvalandžio. Standžiai išplakite grietinėlę. Kiaušinių baltymus išplakite atskirai iki standžių putų. Pradėjusius stingti spanguolių drebučius išplakite su grietinėle, vėliau atsargiai įmaišykite baltymų putas. Ilgai plakti nereikėtų, nes masė turi išlikti puri. Gautus putėsius sukrėskite į konditerinį maišelį ir gražiai išspauskite į desertinius indelius. Statykite į šaldytuvą bent valandai, kad sustingtų. Sustingusius puoškite šviežiomis spanguolėmis, apvoliotomis cukruje. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su DANSUKKER LIETUVASpanguolių putėsiai
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai