Skanus be proto! Tik užstrigau galvodama jam pavadinimą, ar moliūgų keksas su apelsinais, ar apelsininis moliūgų keksas? Moliūgų jame tikrai daugiau, bet labiau jaučiamas apelsinų skonis, tai visgi pirmąją vietą užleidau apelsinui.
Be šių svarbių ingredientų pyrage ne paskutiniu smuiku groja ir kvapnūs moliūgų pyrago priesnoniai (cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, kvapnieji pipirai, muskatas, kardamonas), kurių receptą esu aprašiusi čia. O pats pyragas yra labiau maistingas, nei nuodėmingas, nes jame riebalus atstoja tyras alyvuogių aliejus, rafinuotus miltus – maistingi speltų miltai ir jame visai nėra laktozės. Neskaitant to jis labai gardus: drėgnas, aromatingas, sotus. Bet pyragas yra pyragas, kaip mano knygų “Gero maisto dienoraštis” dietistė-konsultantė Toma pasakytų juo reikia mėgautis saikingai, geriau tuščiu skrandžiu arba praėjus porai valandų po pusryčių ar pietų, kad neapsunkintumėte savo skrandžio virškinimo. Aš jį vakar kepiau viduržiemio proga. Įsivaizduojat, jau daugiau nei pusę žiemos prabėgo!
Nors keksui pavadinimas jau sugalvotas, vėl grįžtu prie vardų temos. Prieš kelias dienas mūsų namuose apsigyveno mielas šunelis. Seniai jo laukėm, o įsigijome visai spontaniškai. Toks mielas ir gražutis, bet iki šiol jį vadiname Mažyliu. Visi išsijuose dabar galvojam jam vardą ir niekaip neišrenkam. Man tai visai nebūdinga, nes dažniausiai visiems namų gyventojams dar prieš atsirandant būnu sugalvojusi vardus. Sūnaus Mato vardo istorija labai paprasta. Per pirmąjį pasimatymą su savo būsimu vyru Martynu (tada apie tai net nesvajojau) šnekėjome apie vaikus, jis prasitarė, kad pirmąjį sūnų norėtų pavadinti Mato vardu ir aš netekau žado, nes seniai žinojau, kad sūnui duosiu būtent Mato vardą. Laimingas atsitiktinumas ir jau po kelių metų mudu su Martynu supavome savo Matą. Dukros vardą susapnavau dar pusmetį prieš jai gimstant, kaip dabar pamenu, sapne šaukiau “Mija, Mija!” pas mane bėgančiai gražiausiai pasaulyje mergaitei. Tokios mūsų Mato ir Mijos vardų istorijos. Dar turėjome nuostabią katytę Mišu (deja, praeitą birželį jos netekom), kurią priglaudėme užklydusią pas mus Druskininkuose į vasarnamį, vos ją sutikus supratau, kad bus Mišu. Geresnės katės nesu mačius, kartu laimingai gyvenome beveik 11 metų. O štai dabar mūsų namuose šunelis, kuriam vardą renkame iš kelių: Olis (Olivje salotų garbei), Cinamonas (sutrumpintai Cinis), Kaštonas arba Kaštainis, ir niekaip neišsirenkam. Vienam patinka vienas, kitam kitas, o mažylį iki šiol dar šaukiame Mažylio vardu. Jei turit minčių, rašykit, aš ir Mažylis būsime labai dėkingi!
Apelsininis moliūgų keksas
Be laktozės
Sudėtis
- 1 stiklinės moliūgų tyrės
- 0,5 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus
- 3 kiaušinių
- 1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus
- 2 stiklinių šviesių speltų miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 2 šaukštelių moliūgų pyrago prieskonių
- 2 apelsinų
- cinamono apibarstyti
Eiga
Kiaušinius išplakite su cukrumi, tada iš lėto supilkite alyvuogių aliejų, po jo berkite prieskonius, sukrėskite moliūgų tyrę.
Apelsinus gerai nuplaukite su soda. Nuo vieno apelsino smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į kekso tešlą.
Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, druska. Miltų mišinį supilkite į paruoštą tešlą, gerai išmaišykite.
Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, į ją supilkite paruoštą tešlą. Antrąjį apelsiną plonai supjaustykite riekelėmis ir gražiai uždėkite ant kekso viršaus, jį apibarstykite cinamonu. Pašaukite keksą kepti į įkaitintą 170 laipsnių orkaitę 50-60 minučių, kol gerai iškeps. Ar keksas jau iškepęs, tikrinkite įbesdami į jį medinį pagaliuką.
Iškepusį keksą palikte praaušti ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
9 Comments
Viktorija
2017-01-26 at 3:01 pmSveiki! Labai suviliojote šiuo receptu ir dabar pat lekiu mėginti! Bet dar norėjau pasiteirauti. Aš neturiu speltos miltų, kaip manote, kuriuos miltus galėčiau vietoj to naudoti. Ar avižų, ar grikių?
Rennie
2017-01-30 at 11:25 amŠis receptas apskaičiuotas šviesiems speltų miltams. Su gkikių ar avižų gautųsi visai kitaip, kol neišbandžiau negaliu garantuoti, kad išeis. Vietoj speltų miltų galite naudoti paprasčiausius kvietinius miltus. Speltų miltai visada yra maistingesnis pasirinkimas už įprastus kvietinius rafinuotus miltus, jų dabar būna pirkti visuose prekybos centruose. Šviesius speltų miltus gamina Malsena, parduoda baltame įpakavime. Sėkmės!
Rūta
2018-01-12 at 3:35 pmLabai noriu iškepti šį gražuolį, bet nerodo ingridientų sąrašo…ar čia man tik nerodo?:)
Daiva
2018-02-17 at 8:37 pmMan irgi nerodo ingredientu…
Kristina
2018-10-11 at 9:45 pmSveiki, viskas gaunasi gerai isskyrus tai kad jis man kol atvesta ima ir per viduri subliuksta 🙁 na ir gaunasi per viduri toks sukrites 🙁 siaip skanus viskas ok, bet jau du kartus dariau, viena karta didesnej kita karta mazesnej formoj (tiesa ji apskrita, tiesiog pyrago) bet vis tiek tas vidurys nusileidzia. Atvesinu nemetydama 🙂 ant groteliu
Renata
2018-10-12 at 10:16 amKristina, gali būti, kad naudojama moliūgų tyrė buvo per drėgna. Pyragams geriausiai naudoti kuo labiau nuvarvintą ir kuo sausesnę moliūgų tyrę.
Justina
2018-10-31 at 11:44 amAš moliūgų tyrę nuvarvinau, tikrai gana standi jų masė buvo, bet man pyragas irgi galiausiai pabliūško, sukrito, nors kepant pasipūtė, prilietus tikrai buvo standus. Visada, kiek esu kepusi kokį moliūgų pyragą, išeina tas pats, o neretai ir su bananų duonom. Kaipgi iškepti tą normalų pyragą su moliūgais? 🙁
Rasa
2020-04-18 at 10:13 amGal reiktų pusėje kepimo sumažinti temperatūrą Iki 170 ? Aš taip kepiau: 180 temp 30 min, 170-160 temp dar 30 min. Miltų dejau truputį daugiau. Viduryje buvo puikiausia tekstūra. Tikrinkite mediniu pagaliuku,jei velsis tešla, dar kepkite truputį 160 temp.
Margarita
2022-02-11 at 1:02 pmLabai skanus pyragas. Ačiū jums už nuostabius receptus. Niekada nenuvilia : )