Ką skanaus ir maistingo esate suplanavę šiandienos vakarienei? Aš jau kuris laikas esu pamėgusi žuvį su daržvėmis, keptą kepimo popieriaus vokelyje. Tai labai patogus ir švarus žuvies kepimo būdas, o ir iškepa trumpiau nei per pusvalandį. Beje, žuvį su daržovėmis pasiruošti vokelyje galima net iš vakaro, o po darbo beliks tik išsitraukti iš šaldytuvo ir iškepti. Man patinka, kad patiekalą pasiruošti galiu kiekvieną kartą vis kitaip, naudodama skirtingas daržoves, prieskonius ir vis kitokią žuvį. Šį kartą iš daržovių naudojau porus, pankolius, morkas ir rinkausi Lietuvoje užaugintą arktinės palijos filė, kurią užsisakiau iš el. parduovės PilnasPuodas.lt
Arktinė palija dar kitaip vadinama Alpinė šalvis – tai lašišinės šeimos gėlavandenė žuvis. Ji pasižymi itin švelniu skoniu, turi rausvą ir tvirtą mėsos struktūrą, primenančią atlantinę lašišą. Ši žuvis turi daug baltymų, tačiau labiausiai vertinama dėl turimų nesočiųjų riebalų rugščių. Tarp polisočiųjų amino rugščių daugiausiai sudaro Omega 3 junginiai. Arktinė palija vitamino D ir seleno turi net daugiau nei atlantinė lašiša, todėl dietologų labai rekomenduojama. Ši žuvis auginama žuvininkystės ūkyje Klaipėdos rajone, nenaudojant modifikuotų pašarų, antibiotikų, hormonų. Alpinės šalvys auginamos labai švariame vandenyje, uždarose recirkuliacinėse sistemose ir ruošiamos tik pagal išankstinius PilnasPuodas.lt užsakymus bei pristatomos šviežios. Šią žuvį galima užsisakyti visą skrostą arba rinktis filė su oda. Gaminimui naudojau būtent arktinės palijos filė, kurios odą nulupau pati, nes receptui labiau tinka žuvis be odos. Jau kuris laikas įvairių žuvų filė perku tik su oda (be odos juk kaina yra didesnė), o namuose ją nusilupti yra juokų darbas! Tik užpilu verdančio vandens ant žuvies odos ir ji kuo lengviausiai nusilupa. Kaip tai darau, galite matyti šiame video.
Pirmiausiai, jei jūsų turima žuvies filė yra su oda, ją nulupkite. Žuvies filė padėkite ant grotelių oda į viršų, po ja statykite indą, vandeniui nutekėti. Ant žuvies odos užpilkite verdančio vandens ir patraukę už žuvies odos krašto ją nulupkite. Po šios operacijos žuvis nusilupa labai lengvai. Žuvies filė padalinkite į du lygius gabaliukus, apibarstykite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Palikite įsiskonėti, kol paruošite daržoves. Porą perpjaukite išilgai pusiau, gerai nuplaukite ir supjaustykite pusžiedžiais. Pusę pankolio irgi panašiai supjaustykite. Morkas nuskuskite ir plonai supjaustykite riekelėmis, tai patogiausiai padarysite specialia daržovių pjaustykle. Visas daržoves sumaišykte, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir druska su maltais pipirais bei išmaišykite. Pasiruoškite du kepimo popieriaus lapus. Ant kiekvieno dėkite po pusę daržovių, o ant viršaus uždėkite žuvies filė. Ant žuvies guldykite kelis citrinų griežinėlius, dar apšlakstykite aliejumi. Kepimo popierių užlenkite ir sandariai užlankstykite, kad žuvis jame išsitroškintų. Aš tai dariau sulanksčiusi kepimo popierių, kaip armonikėlę, jo galus užrišusi, o viršų gerai užvyniojusi. Bet galima daryti ir klasikiniu būdu, viską sudedant ant vienos kepimo popieriaus pusės, tada jį užlenkiant ir sandariai užlankstant, gaunasi puslankis. Taip pasiruošti žuvies-daržovių vokelius galite iš vakaro, kitą dieną beliks tik išsiimti iš šaldytuvo ir iškepti. Įdarytus kepimo popieriaus vokelius sudėkite ant kepimo skardos ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę apie 25 minutėms. Iškepus pradenkite ar prakirpkite kepimo popierių, apibarstykite pjaustytais pankolių žalumynais ir skanaukite. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Pilnas.Puodas.ltArktinė palija, kepta kepimo popieriaus vokelyje
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai