Tai tikras jaukių savaitgalio pietų receptas! Kol troškinys lėtai kunkuliuos puode, turėsite laiko susitvarkyti namus, o gal ramiai pailsėti su knyga rankose. Beveik kiekvienos šalies virtuvėje galima rasti panašų jautienos troškinį. Prancūzai turi savo garsųjį Boeuf Bourguignon, airiai jautienos troškinį su alumi Irish Stew, ukrainiečiai jautienos ir bulvių troškinį Zharkyoa, o italai jautienos troškinį pavadinimu Spezzatino. Išskirtinis itališo troškinio bruožas – tradicinė itališka daržovių trijulė Soffritto, kurią sudaro smulkai pjaustyti svogūnai, salierų stiebai, morkos ir, aišku, taurė raudonojo itališko vyno. Kiekviename regione ir kiekvienoje itališkoje šeimoje yra savitas Spezzatino receptas, ir, tikiu, kiekvienoje šeimoje skaniausias ir pats tikriausias yra tas, kurį pagamino mama. Kiek domėjausi, vienas populiariausių Spezzatino yra ruošiamas su žirneliais.
Aš naudojau šaldytus žirnelius, kurie savo žalia spalva labai jau tinka atėjusiam pavasariui. Receptui rinkausi 30 dienų brandintą Feel The Beef jautieną troškinimui. Ši mėsa ruošiama iš šlapiai brandintos jautienos sprandinės, vidurinės kumpinės ir apvalainosios išorinės kumpinės, todėl ypač ilgai jos troškinti neprireiks. Tvirti, liesi, turintys nedaug riebalų jautienos gabaliukai net ir neilgai troškinant tampa minkšti ir tirpstantys burnoje. Jau ne pirmus metus ruošdama jautienos troškinį nesiblaškau ir visada renkuosi savo pamėgtą lietuvišką jautieną iš Feel The Beef.
Kviečiu žiūrėti filmuotą šio recepto video.
Mėsą išimkite iš pakuotės, brandintos jautienos plauti nereikia, tik nusausinkite ją popieriniu rankšluosčiu. Mėsą apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, suberkite kelis šaukštus miltų ir gerai išmaišykite, kad mėsa jais pilnai pasidengtų. Morkas, salierus ir svogūnus smulkiai supjaustykite. Troškintuve, ant alyvuogių aliejaus pirma pakepinkite mėsą nuolat maišydami, kol gražiai apskrus. Tada mėsą išimkite iš puodo, o į puodą apkepimui suberkite itališkąjį "Soffritto" - pjaustytus svogūnus, morkas ir salierus. Kai daržovės apkeps, į puodą sugrąžinkite apkeptą mėsą ir užpilkite vyną, pakaitinkite, kol jis nugaruos. Tada sukrėskite pomidorų pastą ir užpilkite vandenį, jis turi beveik apsemti mėsą. Puodą uždenkite ir pašaukite troškintis į 170 laipsnių orkaitę 1-1,5 valandos. Po valandos troškinimo puodą ištraukite, patikrinkite ar mėsa jau suminkštėjusi, paragaukite ar netrūksta druskos ir pipirų, dabar būtų pats laikas jų įberti. Į puodą suberkite šaldytus žirnelius, išmaišykite ir pašaukite puodą dar 10-15 minučių į orkaitę. Paruoštą troškinį apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su bulvių koše. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su "Feel The Beef"Itališkas jautienos troškinys SPEZZATINO
Sudėtis
Eiga
Užrašai



Komentarai