Šioms Joninėms ir įsibėgėjusiam braškių sezonui rekomenduoju išbandyti braškinį pyragą su morengo kepure, kuris galėtų būtų vertas net ir torto vardo. Joninės – pats braškių sezono pikas! Jau esame atsivalgę šviežių braškių, dabar norisi jas paragauti ir desertuose. Tikiu, Jonams ir Janinoms toks šventiškas pyragas tikrai patiks! Jo skonis klasikinis – su sviestiniu biskvitu, saldžiai kreminiu morengu ir triguba braškių bei vanilės draugyste. Pyragui galima panaudoti ne pačias gražiausias ar ne labiausiai prinokusias uogas, kurių vienų valgyti nebesinorėtų.
Pyragui naudoju ir jums rekomenduoju vanilinį cukrų su natūralia vanile, jo bėriau ir į biskvitą, ir į braškių įdarą, ir į patį morengą. Braškės ir vanilė – idealios draugės! Uogų sezono metu savo virtuvės prieskonių stalčiuje Santa Maria vanilinio cukraus su natūralia vanile visada turiu daugiau, kad skaniausiui vasaros uogų sezonui vanilės tvapnumo nepritrūktų. Jį naudoju ne tik kepiniams su uogomis, bet ir šaltiems desertams, gėrimams ir net nostalgiškam vaikystės desertui – pienui su žemuogėmis.
Klasikinis receptas Pirma, pasiruoškite biskvitinę tešlą. Minkštą sviestą išsukite kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kol sviestas taps purus bei pilnai ištirps cukrus. Tada, toliau plakdami, po vieną įmuškite kambario temperatūros (svarbu) kiaušinius ir plakite, kol masė taps vientisa. Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir įmaišykite į paruoštą sviestinę masę. Pagamintą tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir kepimo popieriumi dugne išklotą atsegamą pyrago kepimo formą. Paruoškite braškių įdarą. Šiam receptui tiks mažiau gražios ar žalesnės braškės, tokios kokių vienų valgyti nesinorėtų. Nuo braškių nuimkite kotelius ir jas stambiai supjaustykite, apiberkite paprastu ir vaniliniu cukrumi, smulkiai užtarkuokite žaliosios citrinos žievelės ir išspauskite sultis. Viską išmaišykite ir galiausiai suberkite bulvių krakmolą, išmaišykite. Braškių įdarą supilkite ant tešlos kepimo formos ir pašauklite kepti į įkaitintą iki 200 laipsnių karščio orkaitę (be vėjelio). Kepkite apie 30-40 minučių, kol braškės suburbuliuos, o pati tešla iškils ir iškeps. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku, įkištas ir ištrauktas jis turi išlikti sausas. Kol pyragas kepa, paruoškite morengą. Švariai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius atidėkite, o baltymus gerai išplakite su žiupsneliu druskos ir dalimis suberkite paprastą bei vanilinį cukrų, išplakite iki visiško standumo. Kai pyrago biskvitas su braškėmis iškeps, ištraukite iš orkaitės ir iš karto ant viršaus gražiai paskleiskite gerai su cukrumi išplaktus baltymus. Pašaukite pyragą dar kartą į orkaitę 10 minučių. Per tą laiką morengas išsipūs, gražiai parus, sutvirtės. Iškepusį pyragą palikite kiek praaušti ir tik po to išimkite iš kepimo formos. Pyragą pjaustykite jau visai atšalusį. Jis skanus išlieka kelias dienas. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVABraškių pyragas su morengu
Sudėtis
Eiga
Užrašai




Komentarai