Featured/ Gaminu/ Vasara

Birželio karalienė – BRAŠKĖ

Pagaliau, birželį ateina tas laikas, kai turgūs visoje Lietuvoje pakvimpa ilgai lauktomis vietinėmis braškėmis “tiesiai iš lysvės”! Birželio daržo karalienė, be abejonių, yra BRAŠKĖ! Ar žinojai, kad suvalgius vos 100 g braškių patenkiname beveik 100 % savo vienos dienos vitamino C normos? Ar kad braškės puikiai dera su Parmezano sūriu? O kaip pasiruošti braškes žiemai visai nenaudojant cukraus? 

Apie braškes viską išsamiai surašiau šiame straipsnyje.

 Trumpa braškių charakteristika (100 g braškių):

  • 32 kcal
  • >100 % vit. C paros normos
  • apie 2 g skaidulų
  • polifenolių apie 231 mg (Šaltinis -Tim Spector knyga “Food for Life”)
  • Daug antioksidantų ir fitocheminių medžiagų
  • Braškių antioksidacinis aktyvumas yra 310 viename puodelyje, kai tuo tarpu obuolių – 60, o bananų tik 40. (Šaltinis – Michael Greger ir Gene Stone knyga “Kaip neneumirti”)

Kuo braškės naudingos?

Daug vitamino C

  • Vos 100 g braškių patenkina apie 100 % dienos vitamino C normos.
  • Vitamino C nauda: stiprina imunitetą, padeda geriau įsisavinti geležį, palaiko odos sveikatą ir kolageno gamybą.

Daug antioksidantų

  • Braškės turi antocianinų, elagio rūgšties, kvercetino ir kitų flavonoidų.
  • Šie junginiai padeda mažinti uždegiminius procesus, apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, gali turėti priešvėžinį poveikį.

Mažai kalorijų, daug skaidulų

  • 100 g braškių turi tik apie 32 kcal.
  • Tuo pačiu tai – geras maistinių skaidulų šaltinis, kurios palaiko virškinimo sistemos veiklą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, ilgina sotumo jausmą.

Palaiko širdies sveikatą

  • Tyrimai rodo, kad reguliarus braškių vartojimas gali mažinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį, reguliuoti kraujospūdį, gerinti kraujagyslių būklę.

Gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

  • Nepaisant saldumo, braškės turi žemą glikeminį indeksą, o jose esantys antioksidantai gali pagerinti jautrumą insulinui.

Kaip sveikai ir skaniai išsaugoti braškes žiemai?

Šaldymas – paprasčiausias ir sveikiausias konservavimo būdas, nes išsaugo daugumą vitaminų, ypač vitaminą C, o uogas galima ruošti visai nenaudojant pridėtinio cukraus:

  • Švarias ir nusausintas sveikas uogas paskleiskite ant lentelės (kad nesuliptų) ir užšaldykite šaldiklyje. Sušalusias sudėkite į sandarius maišelius ar dėžutes. Šaldiklyje uogas galėsite laikyti apie 8-12 mėnesių. Atšildytas galima panaudoti nuo glotnučių, košių iki kepinių.
  • Sutrinkite švarias braškes be cukraus paprasčiausiai šakute, kad vis dar išliktų tiršta masė ir užšaldykite be cukraus indeliuose ar maišeliuose. Labai tinka prie blynų, košių, su varške ar jogurtu. Jei norėsis, atšildę uogas galėsite pasaldinti klevų sirupu ar medumi.
  • Trintos braškės su chia – natūralus “paruoštukas” žiemai. Sutrinkite braškes trintuvu iki skystos masės, įberkite kelis šaukštus chia sėklų ir palikite pusvalandžiui išbrinkti. Sušaldykite porcijomis formelėse ar indeliuose. Jei norėsis, atšildžius galėsite pasaldinti. Tai puikus uogienės pakaitalas – be cukraus, tik su skaidulomis.
  • Trintos braškės su įvairiais paskaninimais. Sutrynus braškes į jas galima įpilti citrinų sulčių ar žaliųjų citrinų sulčių, jos labiau atskleis braškių skonį ir pagerins konservavimą. Braškes trinti galite kartu su keliomis bazilikų ar mėtų šakelėmis. Supilkite į mažus indelius ar porcijomis užšaldykite, žiemą džiugins savo gaiviu kvapnumu.

2. Džiovinimas džiovyklėje

  • Braškes supjaustyk plonomis riekelėmis ir džiovink ~50–60 °C temperatūroje apie 6–10 val. (priklausomai nuo drėgmės). Išdžiūvusias laikykite sandariame inde, tamsioje, sausoje vietoje.
  • Džiovintų braškių yra koncentruotas skonis, išlieka daug antioksidantų, puikiai tinka į košes, ruošiant arbatą ar sveikiems užkandžiams.

Dalinuosi savo mėgstamiausių “Lengvų desertų” su braškėmis receptais. Jei esate klasikinės Panna Cotta gerbėjai, bet baiminatės, kad ji per daug “nuodėminga” kviečiu išbandyti lengvesnę panakotos versiją su pasukomis ir braškėmis. Pats populiariausias mano tinklaraštyje receptas su braškėmis yra braškių tortas su Kuršėnų vyniotiniu ir kefyru. Skaniausius ledus atstos sveikesnė jų versija – braškių šerbetas su bazilikais. Dar vieni ledai gaivins karštą vasaros dieną ir patiks mažiesiems – kokosiniai braškiniai ledai.

Klasikiniai skanumynai su braškėmis niekada nenuvilia, ypač jei juos taip lengva pagaminti, kaip šį sluoksniuotą sausainių pyragą su braškėmis. Vaikystės nostalgija kvepiantis jogurtinis braškių tortas su plikytais sausainiais visada sulaukia didžiausių aplodismentų, o pagaminsite jį visai nesudėtingai ir greitai. Galeta su rabarbarais ir braškėmis tobula skonio pora, vienas tų kepinių, kuriuos norisi kartoti ir kartoti kiekvieną birželį. Maskarpolės ledų bomba su braškėmis – tikra skonio bomba, kuri pradžiugins ne vieną smaližių ir papuoš gražiausią vasaros šventinį stalą.

Braškės nesaldžiai. Braškės pikantiškuose receptuose atsiskleidžia ne prasčiau nei saldžiuose. Braškių salsa savo aromatingumu lenkia tradicinę su pomidorais, o tinka ir prie jautienos kepsnio, ir kabinti kukurūziniais traškučiais. Braškės labai tinka salotose prie rūkytos ar keptos antienos, vasarai atėjus verta paįvairinti savo kepsnių repertuarą. Vienas gražiausių ir greičiausiai paruošiamų vasaros užkandžių – brusketos su uogomis, rekomenduoju išbandyti brusketas su ožkų sūriu, braškėmis, balzamiku.

Karštą vasaros dieną verta pasiruošti šaltos kinrožių arbatos su braškėmis. Saldžiarūgštė arbata labai gaivina ir yra naudingesnė nei įprastas braškių kompotas.

Dar daugiau receptų su braškėmis rasite tinklaraštyje.

Įdomiausi ir netikėčiausi braškių skonio deriniai, kuriuos verta išbandyti šią vasarą:

  • Braškės + feta ar ožkos sūris – tobulai tinka salotoms su gražgarstėmis ar špinatais.
  • Braškės + parmezanas – sūrio lentoje.
  • Braškės + bazilikai – klasikinis itališkas derinys, ypač su balzamiku.
  • Braškės + mėtos – gaivaus skonio desertuose ar gėrimuose.
  • Braškės + rozmarinai ar čiobreliai – kepiniams ar uogienėms suteikia rafinuotumo
  • Braškės + pomidorai – labai dera salotose 
  • Braškės + avokadai – kreminė tekstūra ir rūgštus saldumas puikiai dera salotose.
  • Braškės + pistacijos ar migdolai – desertams ar salotoms.
  • Braškės + juodieji sezamai – puikiai atsiskleidžia azijietiškuose desertuose
  • Braškės + citrina ar žalioji citrina – išryškina natūralų braškių skonį.
  • Braškės + juodieji pipirai – išryškina uogų saldumą.
  • Braškės + aitriosios paprikos – aštrus ir saldus derinys, puikiai tinka čatniui ar marinavimui
  • Braškės + balzaminis actas – klasika desertams arba salotoms
  • Braškės + juodasis šokoladas ar baltasis šokoladas – niekad nepabostanti klasika.
  • Braškės + agurkai – puiki pora salotose
  • Braškės + rabarbarai – tobula sezoninė pora desertuose, tortuose ir pyraguose

Skanaus braškių sezono!

Komentarai

Komentuokite

[mc4wp_form id=”6146″]