Šį kartą nusprendžiau pagaminti citrininį tiramisu variantą su braškėmis, kurį nusižiūrėjau Jamie’s Italian restorane, kai šį pavasarį lankiausi Londone. Pamenu, tada labai paslaugus padavėjas pasiteiravo ar desertui norėsime tradicinio, ar citrininio tiramisu, pagaminto su Limoncello likeriu. Aišku, kad pasirinkome netradicinį citrininį tiramisu desertą, kurio skonis įsiminė ilgam.
Šį tortą gaminau savo dukrytės septintam gimtadieniui. Mano mažosios gimtadienis visad kvepia šviežiomis braškėmis ir žydinčiais jazminais. Kiekvienais metais jai gaminu būtent tortą su braškėmis, bet tik tokį, kurio nereikia kepti, nes vasarnamyje neturiu orkaitės, o tokiu metu dažniausiai čia su visa šeima atostogaujame. Tą dieną, prieš jos gimimą, irgi gaminau braškių tortą, nes mano Mieliausiasis, kaip tik turėjo sugrįžti atostogų, mes su sūnumi jo laukėme vasarnamyje, iki gimdymo dar turėjo būti likusios trys ilgos savaitės… O kitą rytą jau gulėjau apsikabinusi savo mažąją Antakalnio klinikų gimdymo namuose, kuri gimė kiek per anksti, greičiausiai, užuodusi braškių tortą. Taip braškių tortas ir dukrytės gimtadienis tapo du neatsiejami dalykai ir mūsų šeimos istorijos dalis.
Citrininis tiramisu tortas su braškėmis
Sudėtis
- 200 g biskvitinių sausainių „damų piršteliai“
- 500 g maskaponės sūrio
- 500 ml plakamosios grietinėlės
- 2 pakelių grietinėlės standiklio
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 2 citrinų smulkiai nutarkuotos žievelės
- 4 šaukštų cukraus
- 300-400 g šviežių braškių
- Sirupui (vietoj Limoncello likerio) :
- 2 didelių citrinų
- 4 šaukštų cukraus
- 1 stiklinės vandens
Eiga
Kadangi neturėjau Limoncello likerio, pirmiausiai išsiviriau citrininį sirupą, sausainių mirkymui, kuris čia gal ir labiau tiko, nes tortas buvo skirtas vaikams.
Citrinų žieveles smulkiai nutarkavau ir atidėjau kremo gamybai. Pačias citrinas supjausčiau, užpyliau cukrumi ir vandeniu, viriau apie 15-20 minučių, kol citrinos pilnai suminkštėjo ir atidavė visą savo skonį sirupui. Sirupą palikau aušti.
Kremui grietinėlę lengvai suplakiau su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinos žievelėmis ir grietinėlės standikliu. Į grietinėlę dalimis sudėjau maskaponės sūrį ir gerai suplakiau iki vientisos tiršto kremo masės.
Į išskleidžiamą torto formą pradėjau sluoksniuoti išmirkytus sausainius, kuriuos labai trumpai po vieną mirkiau atšalusiame citrinų sirupe. Ant sausainių sluoksnio plonai paskleidžiau kremo masę. Procesas toks pats, kaip ir tradicinio tiramisu gamyboje, tik sausainių sluoksnių stengiausi sudėti daugiau, o kremo ant kiekvieno sausainių sluoksnio tepti kiek galima mažiau.
Viso susluoksniavau keturis išmirkusių sausainių „aukštus“. Kadangi, šį kart norėjau pagaminti labiau tiramisu tortą, o ne desertą, todėl stengiausi, kad jis būtų kuo tvirtesnis.
Per naktį palikau tortą bręsti ir sukietėti šaldytuve.
Ryte tortą puošiau braškėmis ir šviežiomis mėtų šakelėmis. O čia jau kiekvieno skonio ir estetikos reikalas, man norėjosi, kad kiek „baltuotų“ pats tortas, todėl šį kart jo pilnai „nepaslėpiau“ po braškėmis. Tikrai, labai skanus buvo, gal kiek riebokas, bet juk per gimtadienius galima.
15 Comments
Indrė
2012-06-25 at 7:03 pmNiam niam – taip gaiviai atrodo!
Rennie
2012-06-27 at 4:32 pmIndre, tikrai labai skanus ir gaivus tik riebokas visgi grietinėlė ir maskaponė 🙂
Asta
2012-06-25 at 7:49 pmCitrininio tiramisu dar nesu ragavus. Perskaičiau ir seilės burnoje susikaupė 🙂 Ačiū už idėją, nusigvelbsiu ir aš :))
O dukrytei sveikinimai su praėjusiu gimtadieniu 🙂
Rennie
2012-06-27 at 4:42 pmAsta, būtinai pabandyk, visiems gimtadienio svečiams labai patiko 🙂 Dėkui už sveikinimus 🙂
Asta
2012-06-26 at 4:43 amSidnėjaus Jamie’s Italia restorane kažkaip neužmačiau citrininio tiramisu. Reikės sugrįžti ir patikrinti. Turėtų būti labai skanu
Rennie
2012-06-27 at 4:44 pmAsta, gal Sidnyje ir meniu kartais kitoks, visgi kitas pasaulio kraštas net metų laikai nesutampa 🙂
Citrina ir bulvė
2012-06-26 at 7:39 pmkoks gražus prisiminimas… galvojau, kad bus jazmininis tiramisu su braškėmis 🙂 kad būtų atspindėti visi gimtadienio kvapai 🙂 Atrodo fantastiškai.
Rennie
2012-06-27 at 4:46 pmJazminų kvapo tortas man būtų tobulas, dievinu šį kvapą 🙂 esu džiovinusi jazminų žiedus arbatai, bet džiūdamas tas skanus kvapas kažkur išgaruoja 🙂
Klone
2012-06-27 at 8:47 amAtgaivinot sielą man, kaip didžiulei citrinų mėgėjai :)) Apie citrinų tiramisu dar neesu girdėjusi. Būtinai ir aš išbandysiu šį receptą savo virtuvėje. 🙂
Rennie
2012-06-27 at 4:48 pmAš irgi esu citrinų mėgėja, ar žiema, ar vasara, citrinų mano virtuvėje visad galima surasti 🙂 Būtinai išbandykite!
Agnetė
2013-03-16 at 4:29 pmLabai skanus tortas, bet neisivaizduoju kaip jums gavosi 4 sluoksniai sausainiu ir kaip tepet maziau kremo, nes man gavosi is tokio kiekio koks parasytas tai tik 2 sluoksniai sausainiu ir daug daug kremo, ir forma mano tokio pat dydzio 🙂
Irma
2013-06-06 at 5:48 pmSveiki,ka butų galima panaudoti vietoj grietinėlės standiklio,nes nerandu nusipirkti.as gyvenu ne Lietuvoje
Edita
2013-06-14 at 11:45 amKokia puiki idèja! Sirupą išviriau iš 3 laimų ir pundo mėtų. Žiūrėsim kas gausis! Dabar galvoju, kad mėtas reikėjo susmulkinti smulkintuvu ir dėti tiesiai į kremą.
Marina
2015-06-26 at 3:58 pmJei torta valgysim sekmadieni, kada geriau gaminti? Noreciau penktadieni pagaminti, nes kaip tik virtuveje kalnas braskiu 🙂
Ieva
2015-08-19 at 7:24 pmNuostabus tortas! Tikrai gaminsiu dar ne kartą 🙂 puošiau braškėmis ir serbentais – nuostabiai gaivus ir vasariškas. Šiek tiek neramino, jog kremo bus per daug, o sausainių per mažai, tačiau, kai viskas susigulėjo per naktį, buvo tobula. Kolegos pešėsi dėl paskutinių gabalėlių 🙂