APP/ Mėsa/ Visi receptai/ Žiema

Keptas citrininis viščiukas su česnakais

Kokį paukštį šiemet kepsite Kalėdoms? Kalakutą, žąsį, antį, o gal kaimišką viščiuką? Pernai Kalėdoms siūliau išsikepti viščiuką ant apelsinų, o šiemet – citrininį viščiuką su česnakais ir šalavijais. Citrinų, česnakų ir alyvuogių aliejaus trijulė labai tinka vištos marinavimui, o šalavijai jam suteikia išskirtinumo. Jei neturite šalavijų, juos drąsiai keiskite čiobreliais. Aš viščiuką skaninau savo augintais šalavijo lapeliais, kurie ir žiemą išlieka žali ir tinkami naudojimui prieskoniai bei savo užaugintomis citrinomis, kurių kaip tik prieš Kalėdas nuėmiau derlių. Gaminant pagal šį receptą viščiuko visai nereikia marinuoti, prieš kepimą jį tik ištrinkite česnakų, citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus tyre, apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Šiuo būdu paruoštas viščiukas iškepa sultingas ir pikantiškas. Prie jo labai tinka graikiškai keptos citrinės bulvės, kurių receptu pasidalinsiu kitą savaitę.

Šį viščiuką, kaip visada, užsisakiau iš Merkio produktų, kurie visai neseniai savo pavadinimą pakeitė į Pilnas Puodas. Taigi, nuo šiol įprastų Merkio produktų ieškokite pilnaspuodas.lt šviežiai atnaujintoje elektroninėje krautuvėje. Nors pavadinimas pasikeitė, bet viščiukai šioje parduotuvėje išliko lygiai tokie pat geri, kaip ir buvo anksčiau. Jie atkeliauja iš Utenos rajone dirbančio ūkininko Dijoko ūkio. Šie viščiukai auginami ilgiau nei įprastai, lesinami kokybišku pašaru ir gali laisvai lakstyti lauke bei viduje! Jie auginami ir skerdžiami saugant nuo streso. Viščiukų pašarams ūkininkai patys užsiaugina kviečių ir kukurūzų, kurie sudaro didžiąją dalį šių paukščių raciono. Pašarai nėra termiškai apdorojami ir taip išsaugomi visi vitaminai. Kitą dalį viščiukų raciono sudaro subalansuoti augalinės, mineralinės ir vitamininės kilmės pašarai. Viščiukai negauna antibiotikų dėl ligų prevencijos, skirtingai nei pramoniniuose paukštynuose. Ūkio skerdykla yra pačiame ūkyje, taip užtikrinama, kad užsakyti viščiukai mūsų virtuves pasieks šviežut šviežutėliai. Jei šioms Kalėdoms planuojate kepti kaimišką viščiuką, paskubėkiote jį užsisakyti savo šeimos Kalėdų stalui!

Keptas citrininis viščiukas su česnakais

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 6 asmenims
Kepimo laikas: 60 min.

Sudėtis

  • apie 2,5 kg kaimiško viščiuko (užsisakiau iš pilnaspuodas.lt)
  • 3 citrinų
  • 2 česnako galvučių
  • 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštelių druskos
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • puokštės šviežių šalavijų lapelių

Eiga

1

Viščiuką nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Viščiuko šlaunelelių odelę įpjaukite, bet tik odelę, ne mėsą ir jas pasukite kiek į šonus. Nuo viščiuko krūtinėlės švelniai atkabinkite odelę, kad po ja galėtumėte vėliau prikiški šalavijų lapelių ir marinato. Viščiuką iš išorės ir vidaus ištrinkite vienu šaukšteliu druskos, apibarstykite maltais juodaisiais pipirais.

2

Išspauskite vienos citrinos sultis, supilkite į 100 ml alyvuogių aliejaus, berkite šaukštelį druskos ir nuluptas vieno česnako visas skilteles. Šį mišinį sutrinkite elektrine trintuve į tyrę, kuria ištepkite visą viščiuką iš vidaus ir išorės bei po krūtinėlės odele ir po įpjauta odele prie šlaunelių. Po krūtinėlės odele gražiai prikiškite šalavijų lapelių. Vieną citriną subadykite šakute ir įkiškite į vištos vidų kartu keliomis šalavijų lapelių šakelėmis. Šalia vištos kepti guldykite perpjautą česnaką ir citriną. Česnaką su citrina guldykite nupjauta puse į apačią, kad kepant neapdegtų. Viską labai lengvai dar iš viršaus apšlakstykite alyvuogių aliejumi, į kepimo indą įpilkite stiklinę vandens ir pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 1 valandai. Stebėkite, kad neapdegtų vištos odelė, kadangi trintuose česnakuose natūraliai yra daug cukraus ir ji apdega greičiau, nei kepant įprastai. Jei krūtinėlės odelė pradės per greitai ruduoti, apdenkite ją folija ir kepkite toliau, jei reikia papildomai į kepimo indą įpilkite vandens.

3

Ar višta jau iškepusi, geriausia tikrinti įbedus momentinį termometrą. Gerai iškepusios vištos krūtinėlės temperatūra storiausioje vietoje turėtų siekti 72 laipsnius. Viščiuką ištraukę iš orkaitės 10 minučių palikite pailsėti uždengę folija, pjaustykite ir neškite į stalą. Prie kepto citrininio viščiuko labai tinka graikiškos citrininės bulvės, kurių receptą rasite kitame mano įraše.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su PILNASPUODAS.LT

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite