APP/ Baziniai receptai/ Kepiniai/ Visi receptai

Fokačija su raugu SOURDOUGH FOCACCIA

Fokačija su raugu dažniausiai mano virtuvėje kepamas kepinys panaudojant kvietinį raugą, kurį dar rudenį gavau dovanų Malsenos raugo duonos kepimo akademijoje iš kepyklos “Druska. Miltai. Vanduo” kepėjų. Daugiau ir išsamiau apie raugo duoną bei profesionalių patarimų, kaip ją išsikepti namuose rasite čia.

Klasikinės Sourdough duonos namuose pati nekepu, vis jai nesusikaupiu, pasiteisinu, kad tai tešlos kildinimo krepšelio, tai aštraus peiliuko duonos paviršiaus pjaustymui trūksta. O greičiausiai vis nesubręstu šiam – daug laiko ir susikaupimo reikalaujančiam procesui, kai tešlą kas kelias valandas reikia vis palankstyti, paauginti, paformuoti. Nors kepinius su raugu labai mėgstu, bet pati kol kas kepu tik paprastesnius: šią fokačiją, neminkytą raugo duoną, blynus ir vaflius su raugu. Fokačiją su raugu kepu vos ne kiekvieną savaitę, nes vargo su ja visai nedaug, tešlos nereikia minkyti, užtenka iš vakaro visus ingredientus apjungti maišant mentele, o ryte tešlą belieka sudėti į kepimo formą, dar kiek paauginti ir iškepti. Labai gardi su daug skylučių iškepa ši duona, kiek rūgštesnio skonio nei įprasta, kepama su mielėmis. Ją valgome vieną, pasimirkydami į alyvuogių aliejų, su įvairiausiais užtepais, ruošiame itališkus sumuštinius. Jei namuose turite kvietinio raugo, o gal planuojate jo užsiauginti – rekomenduoju išbandyti šią paprastai paruošiamą duoną!

Fokačija su raugu SOURDOUGH FOCACCIA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 20x30 cm. kepimo formai
Gaminimo laikas: tešlos kildinimas 12+5 val. Kepimo laikas: 25 minutės

Kepiniai su raugu

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 100 g suaktyvinto kvietinio raugo
  • 10 g druskos
  • 450 g vandens
  • 500 g šviesių kvietinių miltų
  • Kepimui:
  • 5-6 šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus
  • šviežių rozmarinų
  • kokybiškos druskos apibarstyti

Eiga

1

Iš vakaro aktyvų ir iš anksto pamaitintą kvietinį raugą sumaišykite su šaltu vandeniu. Prieš tai patikrinkite ar raugas tikrai aktytus, jis turėtų neskęsti vandenyje t.y. jį įdėjus į vandenį, turėtų plaukti paviršiumi. Raugą sumaišykite su vandeniu, berkite druską ir išmaišykite, kad ji ištirptų. Tada suberkite visus miltus ir maišykite mentele, kol visi ingredientai apsijungs. Šios tešlos nereikia minkyti nei rankomis, nei mikseriu, o tik lengvai išmaišyti paprasčiausia mentele arba mediniu šaukštu. Taip paruoštą tešlą uždenkite ir palikite nakčiai (apie 12 valandų) kad pakiltų. Per tą laiką ji padvigubės ir taps akyta.

2

Ryte tešlą apšlakstykite keliais šaukštais aliejaus ir rankomis iš apačios į viršų, dalimis keldami tešlą vis užlenkite, taip įleisdami į ją daugiau oro. Tai pakartokite kelis kartus.

3

Paruoškite kepimo formą, įpilkite į ją kelis šaukštus aliejaus ir paskirstykite jį rankomis. Į aliejuotą kepimo formą supilkite paruoštą tešlą. Kad iškepta duona geriau išsiimtų iš kepimo formos, ją galite kepti į formą įtiesę kepimo popierių. Rankomis tešlos nebeskirstykite ir nelieskite, ji pati vienodai formoje pasiskirstys kildama. Kepimo formą uždenkite ir palikite tešlą augti dar 5 valandoms. Per tą laiką tešla dar dvigubai pakils, jos paviršiuje susiformuos oro burbuliukai.

4

Praėjus 5-6 valandoms, tešlą apšlakstykite dar 2 šaukštais aliejaus ir aliejuotomis rankomis, pirštais subadykite ją, kad tešloje atsirastų duobutės. Taip darant į tešlos paviršių iškils dar daugiau oro burbuliukų. Tešlos paviršių apibarstykite šviežiais rozmarinais, druskos dribsniais ir pašaukite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 25 minutėms. Paskutines 5 kepimo minutes patikrinkite ar duona gražiai apskrudo, jei jai trūksta rusvumo, galite kelioms minutės įjungti orkaitėje kaitinimą iš viršaus, tik tam, kad duona būtų kuo gražiau apskrudusi.

5

Iškepusią fokačiją palikite kiek praaušti. Jei kepėte ją ant kepimo popieriaus lengvai iš formos iškelsite. Jei kartais kepimo formoje duona kiek prilips, kiek pravėsusią ją formoje supjaustykite dalimis ir pakišę mentelę lengvai iškelsite. Papildomai dar šiltą duoną galite apšlakštyti alyvuogių aliejumi.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite