Kovą, kol vietinių sezoninių daržovių dar visai nedaug, skelbiu svogūnų laiškų mėnesiu! Kol laiškai dar tik kalasi mano pakeltose lysvėse, jau nuėmiau du derlius loveliuose ant palangės. Svogūnus laiškams pakeltose lysvėse sodinu dar iš rudens, kad kuo anksčiau pavasarį prasikaltų ir duotų derlių, o nuo vasario pabaigos auginu juos ir ant palangės, kad kovą galėčiau jais pasitikti pavasarį.
Apie svogūnų laiškų auginimą lysvėse, šiltnamyje ir ant palangės mudvi su Lina iš Geltonas karutis pasakojome praeitą šeštadienį savo radijo laidoje “Augalų entuziastai”. Laidą kiekvieną šeštadienį nuo 11 valandos galite klausytis per Žinių radijas. Joje kas kartą dalinuosi patarimais bei receptais su sezoniniais valgomais augalais. Praeitą laidą pasakojau kaip išsikepti šį pikantišką keksą su svogūnų laiškais. Jis iš mano pirmosios knygos “Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”. Toks keksas puikiai atstoja duoną prie sriubos ar salotų, arba gali būti pateiktas, kaip užkandis prie baltojo vyno. Šiandien ryte jį valgėme pusryčiams su virtais kiaušiniais, sūriu ir šviežiomis pipirnėmis.
Kiaušinius, alyvuogių aliejų ir pieną išplakite iki vientisos masės. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais, tarkuotu sūriu, druska ir maltais pipirais, džiovintais raudonėliais. Maišydami paruoštą masę į ją supilkite miltų mišinį ir užmaišykite tešlą. Švarius svogūnų laiškus smulkiai sukarpykite žirklėmis arba supjaustykite, o rūkytą šoninę supjaustykite smulkiais kubeliais. Visa tai suberkite į paruoštą tešlą ir šaukštu išmaišykite, kad vienodai pasiskirstytų tešloje. Tešlą supilkite į pailgą kekso kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir apibarstykite atlikusiu tarkuotu sūriu. Keksą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai iškils ir iškeps. Iškepusį aušinkite ant grotelių, pjaustykite jau visai ataušusį. Receptas iš pirmosios mano knygos "Sezononė virtuvė - 200 receptų pagal metų laikus"Keksas su svogūnų laiškais
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai