APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Vasara/ Visi receptai

Galeta su rabarbarais ir braškėmis

Šiemet tai pirmasis rabarbarų pyrago receptas bloge! Bet per paskutinį mėnesį jį kepiau net 4 kartus: tris iš jų kepsninėje, o vieną kartą – orkaitėje. Tiek kepsninėje, tiek orkaitėje pyragas iškepa taip pat skaniai. Jis iš pyragų-transformerių serijos, nes panaudojant tą patį receptą, besikeičiant sezonams galima kepti vis su kitokiais vaisiais ar uogomis. Savo knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos” įtraukiau šio pyrago receptą su juodaisiais serbentais. Rudenį jį kepiau su obuoliais ir bruknėmis, obuoliais ir gervuogėmis, kriaušėmis ir spanguolėmis. Taip kepant pyrago receptas niekada neatsibosta ir visada prisitaiko prie sezono. Šio recepto tešla labai maloni darbui, nes į ją įmaišau rikotos, nuo jos tešla tampa elastingesnė, ją labai patogu kočioti ir formuoti, o taip pat ji ir labai skani.  Šį pyrago receptą kepiau ir demonstravau Big Green Egg Flavour Fair šventėje. Kepiau jį kepsninėje ant picos akmens. Per mūsų su vyru šeimyninio gyvenimo dvidešimtmetį “nugyvenome” net 5 grilius. Šiuo metu jau trečius metus kepame ant Big Green Egg ir jis yra geriausias iš mūsų turėtų. Žaliasis kiaušinis pagamintas iš keramikos, todėl jame kaip kokiame senoviniame pečiuje labai gerai, neprarandant drėgmės, iškepa duona ir net pyragai. 

Galeta su rabarbarais ir braškėmis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Ničajienė Kiekis: 20-25 cm
Gaminimo laikas: 15 min. ir tešlos šaldymas Kepimo laikas: 40 min.

Kepsninės receptas

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 100 g sviesto
  • 3 šaukštų rikotos
  • 150 g šviesių speltų miltų
  • 1 šaukšto nerafinuoto rudojo cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 1 citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 3–4 šaukštų šalto vandens
  • Įdarui:
  • 300 g rabarbarų
  • 200 g braškių
  • 4 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 1 šaukšto kukurūzų miltų
  • žiupsnelio druskos
  • šaukštelio vanilinio cukraus
  • Aptepti:
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 šaukšto vandens

Eiga

1

Paruoškite tešlą. Miltus išmaišykite su cukrumi, druska ir smulkiai nutarkuota citrinos žievele. Į miltus įtarkuokite šaltą sviestą ir trinkite pirštais, kol virs riebiais trupiniais. Į juos sudėkite rikotą, supilkite šaltą vandenį ir užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai dėkite į šaldytuvą, kad atšaltų.

2

Formuokite pyragą. Braškes ir rabarbarus nuplaukite. Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite kubeliais, braškes irgi supjaustykite į kelias dalis bei sumaišykite su cukrumi, kukurūzų miltais, druska ir vaniliniu cukrumi. Tešlą iškočiokite, kad būtų kuo apskritesnė, uždėkite ant jos didelę lėkštę ir apipjaukite, kad būtų taisyklingo apskritimo formos. Tešlos centre paskleiskite uogas, o aplink palikite kuo daugiau vietos, nes tešlos kraštus reikės užlenkti. Tešlą iš visų šonų gražiai apvaliai užlenkite kelis kartus. Kiaušinio trynį išsukite su šaukštu vandens ir juo aptepkite papločio tešlą.

3

Iškepkite pyragą. Paplotį pašaukite kepti į iki 200 °C įkaitintą Big Green Egg kepsninę. Kepkite netiesioginėje kaitroje ant picos akmens apie 30–40 minučių, kol tešla iškeps, o įdaras suburbuliuos ir pradės leisti sultis. Iškeptą pyragą palikite ataušti, pjaustykite ir valgykite šaltą.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Big Green Egg Lietuva

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite