APP/ Pavasaris/ Pusryčiai/ Visi receptai

Granola su juoda duona

Granola įprastai gaminama iš avižinių dribsnių, įvairių sėklų, riešutų, džiovintų vaisių. Šioje granoloje pusę avižinių dribsnių kiekio pakeičiau pasenusia juoda rugine duona. Tai puikus receptas “ne pirmos jaunystės” ruginės duonos sunaudojimui. Duona granolai suteikia papildomo traškumo, daugiau skonio ir originalumo. Manau, tokia granola su rugine duona net galėtų būti pavadinta lietuviška granola.

Šiuo receptu pradedu tausaus gaminimo receptų seriją, kuria skatinsiu maistą prikelti antram gyvenimui, skaniai panaudoti dar kartą, bet jokiais būdais neišmesti. Yra paskaičiuota, jog būtent pasenusios duonos namų ūkiai išmeta daugiausiai. Todėl labai džiaugiuosi galėdama prisidėti prie Lietuvos vartotojų instituto suburtos tarptautinės iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“, kurios tikslas – mažinti maisto švaistymą namuose ir taip prisidėti prie globalių problemų sprendimo: klimato kaitos stabdymo, išteklių tausojimo ir biologinės įvairovės išsaugojimo. Šį granolos receptą gaminau tiesioginėje transliacijoje iš savo namų, kuri buvo skirta juodos ruginės duonos tausojimui. Video su šio recepto gaminimu kviečiu žiūrėti čia. Iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ puslapyje taip pat rasite šį, bei daugelį kitų virtuvės šefų ir maisto entuziastų tausių receptų kolekcija, kuri įkvepia planingai vartoti maistą bei kūrybingai sunaudoti maisto likučius ar sukauptas maisto atsargas. Aš už maistą! Sunaudokime jį, bet neišmeskime!

Granola su juoda

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 1,5 l
Gaminimo laikas: 50 min.

Tausus gaminimas

Sudėtis

  • 200 g padžiūvusios ruginės duonos
  • 200 g avižinių dribsnių
  • 400 g mėgstamų sėklų ir riešutų (naudojau saulėgrąžų, moliūgų, aguonų sėklas ir kokosų riešutų riekeles)
  • 50 ml kokosų aliejaus
  • 50 ml vandens
  • 150 g medaus
  • 2 šaukštelių cinamono

Eiga

1

Puode ištirpinkite medų kartu su kokosų aliejumi ir vandeniu. Išmaišykite iki vientisos masės.

2

Duoną supjaustykite kuo mažesniais kubeliais. Juos sumaišykite kartu su avižiniais dribsniais, sėklomis, riešutais ir cinamonu.

3

Kepimo skardoje ant kepimo popieriaus paberkite sausąjį mišinį, ant jo užpilkite paruoštą sirupą. Gerai išmaišykite, kad visi sausi ingredientai pasidengtų sirupu.

4

Skardą su paruoštu mišiniu pašaukite kepti į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę 40-45 minutėms. Kelis kartus per kepimą vis pamaišykite, kad vienodai iškeptų.

5

Iškepusią granolą kelis kartus auštant pamaišykite, kad nesuliptų ir būtų biri. Atšalusią laikykite sausai apie mėnesį.

Užrašai

Receptas paruoštas kartu su LIETUVOS VARTORTOJŲ INSTITUTU

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite