APP/ Baziniai receptai/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Neminkyta, per naktį šaldytuve brandinta, FOKAČIJA

Jau laukiu vėlyvų savaitgalio pusryčių su šilta, ką tik iškepta namine duoną. Manote tam reikia labai daug laiko ir pastangų? Tikrai, ne, tam net nereikia namuose turėti orkaitės!

Jau kuris laikas kepu visai neminkytą fokačiją, kurią per naktį brandinu šaldytuve, o po to, ryte dar kelias valandas kildinu kambario temperatūroje. Jos receptą ir išsamią eigą atradau šiame puslapyje. Darbo minimaliai, o rezultatas maksimalus! Per tą laiką tešloje susiformuoja tiek oro burbuliukų, kad pjaustant iškepusią duoną jaučiuosi, lyg atostogaudama Ligūrijoje, iš kur ir kilusi fokačijos duona. Dabar tobulą fokačiją, pagal šį receptą, sugebės iškepti kiekvienas! O geroji žinia, kad nuo šiol šviežia duona galės mėgautis net tie, kurie savo virtuvėje neturi orkaitės. Manote tai neįmanoma? Aš irgi taip maniau, kol indų salonas ŽANA man neatsiuntė išbandyti naujos kartos TRAMONTINA LYON puodo, kuriame net be orkaitės lengvai galima iškepti duoną ar pyragą. Taip yra todėl jog šis puodas pagamintas iš vientiso kalto aliuminio su nelimpančia išorine ir vidine danga “Starflon High Performance”. Puodo vidinė dalis papildomai padengta keturių sluoksnių armuota keraminių dalelių danga, kuri ypač patvari ir ilgaamžiška. TRAMONTINA LYON puodai išsiskiria tuo, kad turi orkaitės efektą – maisto gaminimas tokiuose puoduose tai lyg gaminimas orkaitėje. Taip yra dėl storesnių puodo kraštų ir specialaus puodo dangčio. Puodo viduje palaikoma tolygi temperatūra leidžia naudoti šiuos puodus gaminant mėsą, pyragus, pudingus, picas, kepant duoną ar net pyragus. Šie, Brazilijoje pagaminti, puodai tinka visų tipų viryklėms, tarp jų ir indukcinėms. Man jis ypač pravers Vilniaus bute, nes senutė orkaitė, atlaikiusi mano 7 knygų receptus, jau visai paseno ir tai veikia, tai neveikia, o jos pakeisti niekaip neprisiruošiu. Gyvenimas be orkaitės virtuvėje atima dalį džiaugsmo, kurį šis puodas su kaupu kompensuoja ir namai vėl pakvimpa ką tik iškepta namine duona.

Neminkyta, per naktį šaldytuve brandinta, FOKAČIJA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 1 didelis arba 2 mažesni kepaliukai
Gaminimo laikas: 15 val. Kepimo laikas: 30 min.

Sudėtis

  • 4 stiklinių (apie 520 g) kvietinių miltų, naudojau, skirtus picai tipo "00"
  • 2 arbatinių šaukštelių druskos
  • 2 arbatinių šaukštelių sausų mielių
  • 2 stiklinių (500 ml) šilto vandens
  • 6 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Apibarstyti:
  • druskos dribsnių
  • šviežių rozmarino šakelių

Eiga

1

Iš vakaro užmaišykite fokačijos tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir sausas mieles. Iš lėto į dubenį su miltais pilkite šiltą vandenį ir maišykite tešlą mentele, kol visas vanduo bus supiltas, o tešla taps vientisa. Tai užtruks apie minutę, papildomai tešlos minkyti nereikia. Dubenį su tešla uždenkite, dėgnu rankšluosčiu arba plastikine maistine plėvele ir statykite nakčiai į šaldytuvą. Geriausiai, kad šaldytuve ji bręstų apie 12 valandų.

2

Ryte, per naktį pakilusią tešlą, išimkite iš šaldytuvo, aliejuotomis rankomis lengvai pamaigykite ir perkelkite į kepimui skirtą indą. Prieš tai kepimo indo sieneles gerai ištepkite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Šį kartą aš duoną kepiau naujame "Tramontina" puode, kuriame duoną ir pyragus galima iškepti visai be orkaitės, taigi, puodo sieneles ištryniau aliejumi ir perkėliau į jį tešlą. Tešlą kepimo inde/puode palikite nuo 2 iki 4 valandų, kad gerai iškiltų. Tešlos kilimo laikas priklausys nuo jūsų virtuvės temperatūros.

3

Iškilusią tešlą apšlakstykite 4 šaukštais alyvuogių aliejaus ir alyvuotomis rankomis, pirštais tešloje padarykite daug gilių skylučių, į kurias subėgs dalis alyvuogių aliejaus, o visa tešla taps alyvuota. Taip paruoštą tešlą abibarstykite druskos dribsniais ir plėšytomis rozmarinų šakelėmis.

4

Iškepkite fokačiją. Jei kepsite ją įprastai, orkaitėje, prieš tai ją įkaitinkite iki 220 laipsnių, fokačija iškeps per 25-30 minučių. Aš fokačiją kepiau "Tramontina" puode, kuris leidžia duoną ir pyragus iškepti visai be orkaitės. Taigi, puodą uždengiau dangčiu ir stačiau ant vidutinės kaitros įkaitintos kaitlentės. Fokačija uždengtame puode, ant vidutinės kaitros, iškepė per 30 minučių. Norėdama, kad jos viršus būtų apskrudęs, duoną medinių mentelių pagalba apverčiau ant kitos pusės. Ant kitos pusės fokačiją kepiau apie 7 minutes.

5

Iškepusią fokačiją aušinkite ant grotelių. Ji labai skani dar šilta ir visai atšalusi.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su indų salonu ŽANA

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Inga
    2019-11-30 at 8:16 pm

    Renata, nereali Fokačijos duona išėjo. Ir net susigundžiau įsigyti Tramontinos puodą. Dėkinga už skanias idėjas.

  • Komentuokite