Svajojantiems apie lėtus savaitgalio, o gal jau šventinius velykinius pusryčius, turėtų patikti šis pavasariško ispaniško omleto su bulvėmis, svogūnų laiškais ir žirneliais receptas. Didelis jo privalumas, jog kepamas vienoje keptuvėje, per vieną kartą ir vienu metu, o juo pamaitinti galima 4-6 žmones. Kepant paprastą omletą kiekvienam atskirai, užtruksite daug ilgiau. Ispaniška tortilla, kaip pyragas, pjaustoma gabaliukais, ją skanu pateikti su sezoninėmis salotomis, raugintomis ar marinuotomis daržovėmis. Ji lygiai taip pat skani šilta ir jau atšalusi, todėl ją galima iškepti iš anksto arba atlikusią nusinešti priešpiečiams į darbą, ar pateikti, kaip tapas, užkandžiams. Pirmą kartą šio patiekalo paragavau prieš 14 metų, kai viešėjau Barselonoje. Jis buvo supjaustytas mažais gabaliukais ir pateiktas bare, kaip tapas, užkandžiui prie vyno. Tada tiksliai net nesupratau ką valgau, man jį pristatė, kaip ispanišką omletą, bet jame kiaušinių beveik nejaučiau, tik puikiai iškeptas bulves ir saldžius svogūnus. Ispaniškos tortilla receptu pirmą kartą pasidalinau savo pirmojoje knygoje Sezonininė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus, daugiau nei prieš penkerius metus. Šį kartą, tradicinį katalonietišką receptą dar praturtinau svogūnų laiškais ir žaliaisiais žirneliais, nuo kurių jo skonis ir vaizdas tapo labiau pavasariškas. Daugelis išgirdę žodį tortilla, įsivaizduoja meksikietiškas tortilijas, nors jos gaminamos ir atrodo visai kitaip. O pamatę tortilla sumaišo ją su populiariąja itališka frittata. Bet ispaniška tortilla, nors ir gaminama iš tokių pat ingredientų, kaip ir itališka frittata, skiriasi savo paruošimo būdu. Frittata yra baigiama kepti orkaitėje, ji kepant nevartoma, o štai tortilla kepama ant kaitros paprastoje keptuvėje, tik apverčiama ant kitos pusės, pasitelkus didelę lėkštę. Originaliai ispaniškas omletas ruošiamas su žaliomis bulvėmis, bet esu mačiusi receptų, kai jam naudojamos ir virtos. Labai rekomenduoju patiekalui naudoti būtent žalias bulves ir jas apkepti, kaip ir priklauso, kokybiškame katalonietiškame alyvuogių aliejuje. Skanai iškeptos bulvės yra šio recepto pagrindas. O jų, be gero alyvuogių aliejaus, kaip priklauso šiam patiekalui, neiškepsite. Aš visada naudoju ŠVIEŽIĄ ALYVUOGIŲ ALIEJŲ, iš vieno Katalonijos ūkininkų kooperatyvo, kuriuo jau kuris laikas prekiaujama ir Lietuvoje. Šio aliejaus įsigyti galima čia. Tai pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, iš dar 1909 metais Katalonijoje įkurto alyvuogių augintojų kooperatyvo Sant Isidre. Ten spaudžiamą aliejų galima būtų pavadinti 100% alyvuogių sultimis. Aliejus išgaunamos tik mechaniniu būdu iš rankomis surinktų Arbequina rūšies alyvuogių. Jos auginamos tik Siurana saugomos kilmės vietoje (D.O.P.) Taragonos provincijoje. Per metus šioje teritorijoje pagaminama tik 4000 tonų šaltojo spaudimo aliejaus. Džiaugiuosi, kad jo galime turėti ir Lietuvoje.
Ispaniška tortilla pavasariškai
Savaitgalio pusryčiams
Sudėtis
- 8 kiaušinių
- 800 g bulvių
- 1 svogūno
- 0,5 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus naudojau iš ŠVIEŽIAS ALIEJUS
- 50 g šviežių svogūnų laiškų
- 150 g šaldytų žaliųjų žirnelių
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Patiekimui:
- sūdytos lašišos
- svogūnų laiškų
- marinuotų agurkų
Eiga
Bulves ir svogūną nulupkite. Bulves supjaustykitite vidutinio dydžio gabaliukais, o svogūną - pusžiedžiais. Į gilesnę keptuvę supilkite aliejų, jį įkaitinkite, tada suberkite bulves. Jas gerai, apie 10 minučių, vis pamaišydami apkepkite, tada suberkite pjaustytus svogūnus ir dar kiek pakepkite, apibarstykite druska. Iškepusias bulves kiaurasamčiu, nuvarvindami aliejų, išimkite iš keptuvės. Aliejų keptuvėje palikite tolesniam kepimui.
Kiaušinius atskirame inde lengvai išplakite, apibarstykite druska ir maltais pipirais. Į kiaušinių masę suberkite smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus ir šaldytus žirnelius, išmaišykite. Tada į plakinį suberkite praaušusias iškeptas bulves ir dar kartą išmaišykite. Paruoštą kiaušinių ir bulvių mišinį supilkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite ant vidutinės kaitros. Mentelėmis nuo šonų bulves vis pamaišykite, kad neliktų skysto kiaušinių plakinio. Galiausiai šaukštu arba mentelėmis suplokite kepamo omleto viršų taip, kad jo kraštai būtų gražūs ir dar kiek pakepkite.
Kai viena ispaniško omleto pusė apkeps, jį reikės apversti. Keptuvę apvožkite didesne lėkšte ir ją apverskite taip, kad omletas atsidurtu lėkštėje. Tada neiškeptąja puse atgal į keptuvę grąžinkite omletą, kad apkeptų ir antroji jo pusė. Dar kelias minutes pakepkite ir lygiai taip pat, lėkštės pagalba t.y. apvertimo būdu, iškepusį omletą išimkite ant lėkštės.
Ispanišką omletą galite pjaustyti ir valgyti iš karto, kol dar karštas, nors jis skanus ir atšalęs. Pateikite jį su sūdyta lašiša, smulkinatais svogūnų laiškais, raugintomis ar marinuotomis daržovėmis bei sezoninėmis salotomis.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su ŠVIEŽIAS ALIEJUS
Komentarai